home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az újvidéki jogi kar többé nem diszkriminálhatja a magyarul felvételizőket
Kartali Róbert
2020.02.26.
LXXV. évf. 9. szám
Az újvidéki jogi kar többé nem diszkriminálhatja a magyarul felvételizőket

Több év kihagyás után az idén ismét csak magyar nyelven, a szerbnyelv-tudás külön ellenőrzése nélkül felvételizhetnek a diákok az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára.

Az újvidéki felső bíróság ugyanis megerősítette, hogy a jogi kar a külön feltételek bevezetésével diszkriminálta a magyarul felvételiző diákokat, és meg lett tiltva, hogy megismételje a hátrányos megkülönböztetést.

A jogi kar sok év után megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a magyar diákok anyanyelvükön felvételizhessenek, ezért a Vajdasági Magyar Diákszövetség bírósági eljárást indított a kar ellen. A VaMaDiSz megnyerte a pert, ezért az újvidéki fellebbviteli bíróság 2018-ban arra kötelezte a kart, hogy magyarul, illetve a többi nemzeti kisebbség nyelvén is szervezze meg a felvételi vizsgát. A kar ennek eleget tett, de egy külön vizsga során ellenőrizte a magyarul felvételizők szerbtudását is. Most az újvidéki felső bíróság megerősítette, hogy a kar ezzel ismételten diszkriminálta a magyarokat, és elutasította az újvidéki jogi kar fellebbezését, mely a bíróság hatáskörére vonatkozott. A kar azt is kifogásolta, hogy a VaMaDiSznak egyáltalán jogában állt-e egy ilyen ügyben fellépnie.

A magyar fiatalok és a magyar nemzeti közösség szempontjából ez egy nagyon pozitív elsőfokú ítélet — nyilatkozta lapunknak Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke. Mint mondta, erre számítottak, hiszen egyértelmű, hogy a kar 2019-ben a felvételi vizsga során nemzeti alapon hátrányosan különböztette meg a magyar jelentkezőket.

— A jogi kar hátrányos helyzetbe hozta azokat a fiatalokat, akik éltek volna azzal a szerzett jogukkal, hogy az anyanyelvükön, magyar nyelven írják meg a felvételi vizsgát, amihez a tartományi jogszabályok értelmében joguk van. A bíróság kötelezte a kart, hogy a jövőben minden jelentkező számára egyforma feltételeket nyújtson. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy ellenőrizni akarja a szerbnyelv-tudást — mert ehhez joga van —, akkor a szerbül felvételizőket, beleértve a szerb anyanyelvűeket is ellenőriznie kell. Ez egyrészt abszurd lenne, másrészt eltántorítaná a jelentkezőket. Nincs is logikus magyarázat arra, hogy a jogi karon miért kellene ellenőrizni a felvételi vizsga során a szerbnyelv-tudást, hiszen az orvosin, a mezőgazdaságin vagy bármelyik másik egyetemi karon sem kell, ahol ugyanúgy szerb nyelven folyik az oktatás. Azt is kifogásoltuk, hogy nem is volt külön pontrendszer a szerbnyelv-vizsgára. Tavaly két diák felvételizett magyar nyelven, szerencsére mindketten sikeresen teljesítették a szerbnyelv-vizsgát is, így bekerültek az egyetemre. Viszont a magyar anyanyelvű jelentkezők többsége emiatt vállalta azt, hogy inkább szerb nyelven írja meg a felvételi vizsgát.

Az újvidéki felső bíróság döntése elsőfokú ítélet. Most 15 nap áll a jogi kar rendelkezésére, hogy fellebbezzen, ha pedig ez megtörténik, az újvidéki fellebbviteli bíróságon elindul a másodfokú eljárás, melynek viszont néhány hónap alatt le kell záródnia, legkésőbb májusig. A VaMaDiSz elnöke szerint ha minden jól alakul, akkor másodfokon is megerősítik ezt az ítéletet, és jogerőre emelkedik, így az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara köteles lesz betartani a bíróság döntését.


A nyitókép illusztráció: Sr.Wikipedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..