home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Újvidéki Színház megkezdi 49. évadát
2022.08.31.
LXXVII. évf. 35. szám
Az Újvidéki Színház megkezdi 49. évadát

Útra kelünk!

Eleget rostokoltunk tűkön és egyéb ülőalkalmatosságokon, eleget toporogtunk járványsújtotta vidékeken és bezárt szobákban, eleget néztünk háborút elektronikus ablakon át. Most végre utazunk!

Az Újvidéki Színház 2022/23. évadja nem stagnálás, nem lockdown – hanem szél a vitorlában, pikareszk regény, időutazós sci-fi, road movie, kinek mi tetszik. Süvít mellettünk táj és történelem, magunk mögött marad minden világok legjobbika, irány a veszély, a klímakatasztrófákkal teli sziklás világűr, a jogfosztástól roskadozó Univerzum.

Első utunk a tizennyolcadik századba vezet: kihajózunk, irány a nyílt tenger, a történelem, vitorlánkban nyugati szél, Jókai Mór prózája, Nagy Tibor Magnus zenéje, táncot járunk Bécsben, Taiwanon, Madagaszkáron, a kapitányi székben pedig ott van Benyovszky – a szabadság szerelmese. Újvidékre októberben már meg is érkezik, Garajszki Margit rendezőnő vitorlamesteri segédletével. Kalandregény zenés ősbemutatóba oltva: goodbye Netflix, vivát Benyovszky!

Második utunk inkább időutazás: a nővel, a nő jogaival, a temetéshez és tisztességes elbánáshoz való joggal hajtjuk meg a gépet, hogy nálunk találkozzon ógörög múlt és közép-európai jelen. Antigonét újdonatúj ruhában, februári divat szerint Romano Nikolić horvát színész-rendező idézi elénk.

Utazik a színház, nem csupán az Újvidéki, de a Šopalović-féle vándorszínház is, szekéren, mocskos történelmi kulisszák mögött, az emberiség egyik legsötétebb korszakában ragyogtatja fel a fényt.

Utazik a színész, önreflektál és szenved és megvált. Ez a dolga. A szekérderékon áprilisban Táborosi Margaréta mutatja az irányt.

Bejártuk az egészet, a világot, a tengereket? Van még hely, ahová nem utaztunk el? Le, a tenger alá! A senki vizébe! Májusban Verne Gyula tengeralattjárójában Klemm Dávid, Erős Ervin, Lénárd Róbert és Puskás Zoltán ereszkedik alá, hogy egész családokat rántson hínár és olvadó jéghegyek közé, mindezt sok zenével. A Nautilus kormánya mögött pedig maga – Nemo kapitány!

Jó szelet, feszes vitorlát!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..