home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az újvidéki Parasztopera
Tóth Lívia
2020.11.14.
LXXV. évf. 46. szám
Az újvidéki Parasztopera

Az Újvidéki Színház évadnyitó előadása Pintér Béla Parasztopera című műve volt, melyet a járványügyi előírások betartásával szeptember óta láthat a közönség. 

A darab kalandos úton jutott el az újvidéki bemutatóig, az eredeti tervek szerint ugyanis a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen vitték volna színre. A nyilvános főpróbát még sikerült megtartani, de Szegeden az utolsó pillanatban lemondták a márciusra meghirdetett bemutatót. A megnehezített utazási körülmények miatt a közös munka leállt, a magyarországi premier csak 2021 tavaszán várható. Ebben a helyzetben döntött úgy az Újvidéki Színház, hogy a saját színészeivel — az eredeti szereposztásban négyen vettek részt — mégis megvalósítja a produkciót. Így történt, hogy a szegedi művészek szerepét is — Káli Gergely kivételével — az újvidékiek játsszák.

A Parasztopera Pintér Béla nemzetközileg elismert drámaíró, rendező legismertebb darabja, melyet 2002 óta Magyarország-szerte műsorra tűznek a színházak — egy balladisztikus esetet dolgoz fel, mely egykor állítólag a valóságban is megtörtént. Szenvedély, humor, nem kívánt házasság, vérfertőzés, gyilkosság — talán ezekkel a fogalmakkal jellemezhetnénk leginkább a cselekményt. Egy sötét világ tárul fel előttünk, melyben felelevenednek a múlt eseményei és rejtegetett titkai, sőt, rég elkövetett bűnökre is fény derül. A múlt ütközik a jelennel, és megállíthatatlanul sodródunk a meghökkentő vagy inkább megrendítő befejezés felé. Megtekintését 16 éven felülieknek ajánlják.


Az Újvidéki Színház felvétele

A mű zenei hangzása rendkívül változatos, hiszen erdélyi magyar népdalokból, barokk dallamokból, rock- és countryzenéből tevődik össze. Látszólag egymással összeférhetetlen műfajok, de mégis működik, ezt pedig Klemm Dávidnak és kiváló zenekarának (Benák Gabriella, Bolyos Miklós, Fedor Raškuc, Schwann Ernő) is köszönhetjük.

A nézőkre rendkívül intenzív, helyenként talán túlságosan is harsány nyolcvan perc vár, melynek minden pillanatában történik valami. Néha nem győzzük kapkodni a fejünket, hiszen a szín több pontján zajló játékot sem szeretnénk elszalasztani, de a szövegre is figyelnénk. Az utóbbi nem könnyű feladat, hiszen a dalbetétek mellett a „párbeszédek” is énekelve, énekbeszédben hangzanak el.

A darabot Keresztes Attila erdélyi rendező állította színpadra, a zenéjét Darvas Benedek szerezte. Fellépnek: Szalai Bence (Roland), Figura Terézia (Balogné, az anya), Pongó Gábor (Balog Imre, az apa), Dienes Blanka (Julika), László Judit (Etelka), Elor Emina (Tündérke), Huszta Dániel (Feri), Mészáros Árpád (Állomásfőnök), Káli Gergely m. v. (Cowboy).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..