home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Az újvidéki Európa Kollégium közössége kapta a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
Az újvidéki Európa Kollégium közössége kapta a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

Az újvidéki Európa Kollégium közössége vehette át a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat Budapesten.

A Polgári Magyarországért Alapítvány ünnepségén Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke azt mondta, amikor 2005-ben Újvidéken megszületett az Európa Kollégium terve, „akkor mi, magyarok és szerbek, Szerbiában élő magyarok és Magyarországon élő szerbek mindannyian hittünk az eszményeink szerinti Európában”.  Ez az Európa mindannyiunk számára a béke, a demokrácia, a jólét, az igazságosság és a méltányosság eszményein alapult. A kollégium működési költségeit a magyar kormány vállalta: 2015-ben 65 millió forintot, 2016-tól pedig évi 200 millió forintot biztosított az intézmény működésére, amelyet 2023-ban és idén is 320 millió forintra emelt – hangsúlyozta. A házelnök beszélt arról is, hogy a kollégium az egyházi, állami, civil, szerb és magyar összefogás jelképének, egyben a magyarországi szerb nemzetiség és a vajdasági magyarság iránti elkötelezettség megnyilvánulásának is tekinthető. 


Fotó: MTI

Az Európa Kollégium létrehozásával olyan felsőoktatási szakkollégiumi rendszer kezdte el működését, amely a vajdasági magyarság legtehetségesebb egyetemi polgárait támogatja, segítve tudományos előmenetelüket. A cél olyan kiválóan felkészült szakemberek képzése, akik tudományterületükön az átlagot meghaladó tudással rendelkeznek, és önálló kutatómunkára képesek – emelte ki Kövér László. Közölte, a kollégium igazgatója és munkatársai a kezdetektől „gondoskodó szeretettel végzik munkájukat, nevelik és vezetik a magyar közösségért felelős értelmiségi lét felé a rábízott fiatalokat”. A házelnök kitért arra, hogy a délvidéki magyarság nem rendelkezik önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézménnyel, azonban a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak kiemelt célja volt, hogy az egyetemi városnak számító Újvidéken magyar nyelvű és szellemiségű, jól működő szakkollégiummal is rendelkező, nagy befogadóképességű diákotthon létesüljön, elősegítve a szerbiai felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók számának, ezáltal a délvidéki magyarság versenyképességének emelését. Az Országgyűlés elnöke azt kívánta az intézménynek, hogy a maga erejével és lehetőségeivel járuljon hozzá az „eszményeink szerinti Európa újjászületéséhez”, valamint a magyarok és szerbek közötti sorsközösség felismerésének megerősítéséhez.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója azt mondta: meggyőződése, hogy ha a közösség talpraesett, nemzeti identitásában erős, szakmailag képzett, a szülőföld és a keresztény hit iránt elkötelezett értelmiséggel rendelkezik, akkor fejlődése, megmaradása is garantált.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „Európa legjava jött ma ide ünnepelni, az az Európa, amely még hisz a nemzeti, a keresztény és a polgári értékekben, de vallja és gyakorolja is azokat. Ez az Európa pedig az Európa Kollégium Újvidéken”. Mint mondta, bízik abban, hogy Európa példát vesz a kollégiumról, és visszatér hagyományos értékeihez, „és az Európa Kollégium hitvallása, tevékenysége kihatással lesz a másik Európára is”.

Az elismeréseket Schmittné Makray Katalin, a Polgári Magyarországért díj korábbi kitüntetettje és Kövér László házelnök, a PMA kuratóriumának tagja adta át.

Forrás: MTI, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..