home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Az újságíró dolga az, hogy rögzítsen valamit abból, amiben élünk”
2024.01.05.
LXXIX. évf. 1. szám
„Az újságíró dolga az, hogy rögzítsen valamit abból, amiben élünk”

Január 10-ig szavazhat a közönség a Média a Családért-díj jelöltjeire

Mit jelent ma újságírónak lenni? És miért fontos a hivatástudat akkor, amikor az újságíró életünk alapegységét, a családot választja témájául? Hogyan lehet hitelesen írni életünk legelemibb kapcsolatairól? A Média a Családért-díj hazai és külhoni jelöltjei olyan újságírók, akik a családdal kapcsolatos témákat kellő érzékenységgel és erőt adva mutatják be olvasóik, nézőik, hallgatóik számára. A közönség által legjobbnak tartott jelöltekre még 5 napig, január 10-ig bárki leadhatja a voksát – a részletekről a Média a Családért Alapítvány honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

„Azért írok, mert azt gondolom, hogy az újságírónak – mármint az általam ideálisnak tartott újságírónak – az a dolga, hogy valamit rögzítsen abból, amiben élünk” – mondja az újságírói hivatásról Nagy József, a 24.hu szerzője, akit egy kiskunsági tanyán élő család küzdelmes, mégis erőt adó és inspiráló történetét bemutató cikkéért jelöltek a 2023-as Média a Családért-díjra.

„Engem a civilek érdekelnek. Ebben az országban döbbenetesen sok tehetséges nő és férfi él” – állítja V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja ismert újságírója, aki riportjában egy, a leukémia árnyékában újra egymásra találó házaspár történetéről számol be olvasóinak.

„Az én célom nem a vájkálás és a kíváncsiskodás, hanem a megismerés, a rácsodálkozás – és nagyon remélem, hogy ezzel a hallgatóink is így vannak” – meséli munkájáról Süveges Gergő, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a Média a Családért-díj korábbi díjazottja, aki ez alkalommal egy gyermekét örökbe adni kényszerülő édesanya történetét mutatta be riportjában.

A Média a Családért Alapítvány kisfilmjében a Média a Családért-díj jelöltjei vallanak hivatásukról. A 16 évvel ezelőtt alapított díj azokat a magas szakmai színvonalon elkészült, nyomtatásban és online felületeken megjelent cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmazza, amelyek a családról szólnak. A díjra 2023-ban is havonta egy hazai és egy külhoni médiamegjelenést választott ki az elismert szakemberekből álló két zsűri, a jelölteket és műveiket pedig havonta mutatták be a Média a Családért Alapítvány honlapján és a Képmás felületein.

A 2023-ban megjelent anyagok közül kiválasztott 2x12 pályamű közül kerül ki majd a Média a Családért-díj, valamint a Külhoni Média a Családért-díj győztese. Az eredményhirdetésre január 25-én egy rangos díjátadó gálán kerül sor, ahol a nyertesek a szakma elismerésén túl 1-1 millió forintos pénzjutalommal is gazdagodhatnak.

A szakmai zsűri mellett január 10-ig a közönség is leadhatja a voksait a legjobbnak tartott cikkekre, az online szavazáson legjobb eredményeket elért hazai és külhoni jelölt pedig 400-400 ezer forint pénzjutalmat kap. A szavazáson részt vevők a mediacsaladert.hu oldalon akár több kedvencüket is megjelölhetik, a közönségszavazás résztvevői között a szervezők Képmás-ajándékcsomagokat sorsolnak majd ki.

A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, a Külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A közönségdíjakat az MBH Bank támogatja.

A Média a Családért-díj szakmai zsűrijének tagjai:

  • Prof. Dr. Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára
  • Gáspár Monika, a Librettó vezető szerkesztője, M5 (MTVA)
  • Király Eszter újságíró
  • Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője
  • Mohay Bence, az M4 Sport műsorvezetője
  • Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője
  • Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa
  • Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője

A Külhoni Média a Családért-díj szakmai zsűrijének tagjai:

  • Csinta Samu újságíró, közíró (Erdély)
  • Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja)
  • Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék)
  • Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék)

További információ és közönségszavazás:

www.mediaacsaladert.hu

https://www.facebook.com/mediaacsaladert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..