home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az újraszínezett vidéki sanzon
2009.09.02.
LXIV. évf. 35. szám
Az újraszínezett vidéki sanzon

A Magna Cum Laude együttes a X. Nyári Ifjúsági Játékokon adott nagyszínpados koncertjével újra bizonyított a vajdasági közönség előtt: kiváló hangulatú bulit kerekített, és ezzel újra beírta magát a Játékok nagykönyvébe. Ráadásul az idén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját, akárc...

A Magna Cum Laude együttes a X. Nyári Ifjúsági Játékokon adott nagyszínpados koncertjével újra bizonyított a vajdasági közönség előtt: kiváló hangulatú bulit kerekített, és ezzel újra beírta magát a Játékok nagykönyvébe. Ráadásul az idén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját, akárcsak a Játékok.
- Nagyon jól éreztük magunkat a Nyári Ifjúsági Játékokon, s külön öröm számunkra, hogy egy olyan rendezvényen léphettünk fel, amely a mi zenekarunkhoz hasonlóan az idén tízéves - mondta a koncert után lapunknak Mező Misi, a Magna Cum Laude együttes frontembere. - Igazán jó volt a közönség, örültünk, hogy sokan ismerték a dalainkat, hiszen így könnyebb dolgunk volt a hangulatteremtésben. Bevallom, nem számítottunk arra, hogy ilyen sokan tudják majd velünk énekelni a számainkat, ezért kezdtük a koncertet éppen a Színezd újra című számmal, amely sokak szerint az egyik legismertebb szerzeményünk. Ez egyébként néhány éve éppen a Játékokhoz nagyon hasonló fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok hivatalos dala volt...
A Magna Cum Laude tehát az idén ünnepelte első igazi jubileumát. Az elmúlt évtized legnagyobb magyar könnyűzenei felfedezéseként tartják a csapatot számon, hiszen üstökösként robbant be a köztudatba már első kislemezeivel, és azóta is töretlenül halmozza sikereit és díjait. Legújabb albuma a zenekar tízéves fennállásának állít emléket, már sejtelmes címével is: KilencszázKilencvenKilenc. Nemrég a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán megrendezett jubileumi és lemezbemutató koncerten voltak először hallhatóak a várva várt új album dalai, de természetesen a Lemegy a nap, a Minden állomás, a Vidéki sanzon, a Színezd újra és a többi közismert dal, az első évtized slágerei is elhangzottak, akárcsak a minap Zentán, a X. Nyári Ifjúsági Játékok Nagyszínpadán.
- Tudom, egy kicsit talán nagyképűen hangzik, de azt gondolom, hogy a magyar emberek többsége sajnos még nem nőtt fel ahhoz a zenéhez, amit mi képviselünk. Az emberek jobban befogadják azokat az ún. egynyári slágereket, amelyeken nem kell gondolkodniuk... - mondja Mező Misi, majd hozzáteszi: - Nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a siker titka. Szerintem a dalok egyszerűen kivívták maguknak az őket megillető helyet. Maguktól kerültek oda, ahova valók. Soha nem voltunk olyan törtető zenekar, amely folyton helyezkedik, megalázkodik csak azért, hogy közelebb kerüljön a sikerhez.
Persze nyilván vannak, akik azt mondják, hogy a Magna Cum Laude is beállt a popzenekarok sorába, és slágereket gyárt. A fiúk azt mondják, ők nem kívánják cáfolni ezeket a véleményeket sem, habár természetesen nem értenek egyet velük, úgy gondolják, hogy majd az idő megcáfolja őket. Hiszen ha nyolc-tíz év múlva is emlékezni fogunk a dalaikra, akkor az mindenképpen őket fogja igazolni. Ezzel kapcsolatban viszont nem árt tudni, hogy az olyan népszerű dalaik, mint például az Osztály, a Minden állomás vagy a Vidéki sanzon, még jóval azelőtt születtek, mielőtt országos népszerűségre tettek volna szert, tehát ily módon máris igazolta őket az idő. Talán éppen ez az, amiért a fiúk nem szorulnak semmiféle magyarázkodásra.
Jóllehet egyértelműen megvan a saját stílusuk, nem akarják betenni a zenéjüket semmiféle skatulyába. Közülük mindenki más zenét hallgat, más zenei világból érkezett. Ezeket próbálják összegyúrni, ebből táplálkozik a Magna Cum Laude. Nemcsak a közönség mondja azt, hogy saját stílust hoztak létre, hanem a szakma is ugyanígy vélekedik, és ez különösen jólesik nekik. De nem szállnak el a sikertől, megpróbálják egyre följebb tenni a lécet.
- Megpróbálunk minél színvonalasabb klipeket forgatni, egyre színesebb produkciót tenni az asztalra, s ez vonatkozik a dalok írására is. Hogy meddig, az nagyon sok mindenen múlik - mondja Misi.
A Magna Cum Laude együttest azért kedvelik olyan sokan, mert olyan letisztult, finom, érzelmes dalokat készít, amelyek teljesen új színt hoztak a magyar popzene palettájára. A jó értelemben vett egyszerű dallamok könnyen megjegyezhető, értelmes szövegekkel párosulnak. Talán éppen ez a titok: az őszinteség, egyszerűség, amelyre áthangolva minden állomáson szól a vidéki sanzon.
A Magna Cum Laude zenekar 1999 szeptemberében alakult gyulai zeneszerető barátokból. A kb. egy hónapon át tartó intenzív próbaidőszak után a zenekar benevezett egy országos tehetségkutató versenyre, meg is nyerte, így bebizonyult, hogy a csapat életképes. Három nap alatt elkészült az első négy számot tartalmazó demó-felvétel, egy féléves kalandos házalás követte kisebb-nagyobb kiadóknál. A gyümölcs végül az Osztály című szám maxi szerződésével érett be, amelyhez klip is társult. Következtek a klubkoncertek, majd a legnagyobb fesztiválokra is meghívást kaptak a fiúk. A Magna Cum Laude tizenkét számmal a tarsolyában rövidesen elkészítette első nagylemezét Hangolj át! címmel, majd leforgatta az egyik legsikeresebb klipjét, a Minden állomást, amely a zenetévék és sok rádió etalonjává vált. 2006-ban megjelent a Minden állomás című nagylemez, mely aranylemez lett. A zenekar Fonogram Díjat kapott az Év Poplemeze kategóriában, illetve az együttes basszusgitáros-szövegírója lett az Év Szövegírója. 2007-ben aztán jött a Magnatofon című lemez, az idén pedig a tízéves jubileum alkalmából a KilencszázKilencvenKilenc.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..