home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az újranyitás első napjaiban
Tóth Lívia
2020.05.16.
LXXV. évf. 20. szám
Az újranyitás első napjaiban

Május 6-án megszűnt a március közepén bevezetett szükségállapot. A kávézók és a vendéglők, a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával, két nappal korábban, május 4-én nyithattak ki. Három vendéglőst kérdeztem meg Zentán, hogyan vészelték át a rendkívüli helyzetet, és miként készültek az újrakezdésre.  

Kávézó kilátással


Barsi Róbert (a szerző felvételei)

Az Idea bevásárlóközpont első emeletén található a Caffe Style kávézó, mely éppen tíz éve várja a vendégeket. A hely különlegessége, az ital-, a kávé- és a pizzakínálata mellett a csodálatos kilátás. Barsi Róbert tulajdonos elmondta, nem volt könnyű, amikor megtudták, hogy nem dolgozhatnak tovább, hiszen eddig évente csak négy-öt napot tartottak zárva.

— Az volt a szerencsénk, hogy a kávézóból le tudtuk vinni a konyhát a Fast Food részlegünkbe, mely a gimnázium mellett található, és beindítottuk a kiszállítást. Sőt, engedélyt is kaptunk, hogy mindennap este 10 óráig végezhetjük ezt a tevékenységet. Akik állandó munkaviszonyban voltak, maradtak is, három-négy személynek viszont közben lejárt a meghatározott időre szóló szerződése, de most náluk is újra elindítjuk a folyamatot. A Facebook-csoportunkban pozitív és negatív véleményt egyaránt kaptunk. Egyesek megírták, hogy vírusterjesztőkké válhatunk, mások viszont örültek, hogy házhoz kaphatják a pizzát, lepényeket és mást is a kínálatunkból. A kiszállítás továbbra is a Fast Foodból történik majd, hiszen ott már megteremtettük erre a feltételeket, a kávézóban pedig helyben fogyasztásra rendelhetnek a vendégek. Május 4-én a kávézót nyitottuk meg, a konyhával is elkészülünk néhány nap múlva. Mindent kimeszeltünk, fertőtlenítettünk, kitakarítottunk, a pultrészben csempéztünk is. Voltak, akik alig várták, hogy jöhessenek, azok viszont, akik eddig sem vették gyakran igénybe ezeket a szolgáltatásokat, korainak tartják a kávézók, vendéglők üzemelését. A kávézóban az asztalok megfelelő távolságra helyezkednek el, mindegyiken van fertőtlenítőszer, és azt tapasztaljuk, hogy a vendégekre sem kell rászólni, nem ülnek túl közel egymáshoz. Az egyik meglepetés, mellyel készülünk, az lesz, hogy ha valaki a rendeléstől számított fél órán belül nem kapja meg az ételt, akkor nem kell kifizetnie. Emellett lesznek újfajta nyári pizzáink, saláták, édességek. A terveink már március elején elkészültek, de a leállás miatt egy kicsit, talán június 1-jéig tolódik a megvalósításuk. Az érdeklődők mindenről tájékozódhatnak a weboldalunkon, a Facebookon és az Instagramon. Állítom, hogy a Caffe Style az elmúlt tíz évben Zenta egyik legközkedveltebb helyévé vált, és reméljük, ez így is marad. Vannak vendégeink, akik már az első naptól kezdve jönnek, megisszák a kávéjukat, élvezik a kilátást a Tiszára, amit egyébként főleg azok értékelnek, akik nem zentaiak, meg az időközönként hazalátogató vendégmunkások.

 

Házias ízek kiszállításra


Gere Zsíros Elvira

A Papuli étterem csaknem öt évtizedes tradícióval büszkélkedő családi vállalkozás, melynek egyik specialitása a filézett halászlé túrós csuszával. De bármi mást is rendelhet a vendég az étlapról, bizonyára nem csalódik.

— Borzasztó érzés volt, amikor megtudtuk, hogy nem dolgozhatunk — kezdte a beszélgetést Gere Zsíros Elvira, az étterem vezetője és tulajdonosa. — Mi ahhoz szoktunk, úgy nőttünk fel, hogy nincs szabadnap, és valójában jól is érezzük magunkat ebben, mert ez az életünk. Az utolsó este mindent összepakoltunk, összeszedtük a tányérokat, abroszokat, meg is könnyeztük azt a napot, de tovább kellett lépni. Mivel a munkát nem tiltották meg, csak azt, hogy vendégeket fogadjunk, az ételkiszállítás mellett döntöttünk, habár ilyesmivel soha nem foglalkoztunk. Nagyon kellemes meglepetés ért bennünket, mert a vendégeink, akik rendszeresen jártak hozzánk, örültek ennek a lehetőségnek, hiszen szeretik az ízeinket, ismerik a konyhánkat. Idősek is rendeltek tőlünk, akik egyébként sem mozdulhattak ki a házból, lakásból. Napról napra szaporodott a kiszállítások száma, szép mennyiséget értünk el. Elégedett voltam, dolgozhattunk, nem állt a konyha, és így vészeltük át az elmúlt hat hetet. A Facebookon hirdettem, de nem klasszikus menüebédet kínáltam, hanem ugyanazokat az ételeket, amelyeket az étteremben lehet rendelni, ugyanabban a minőségben, mennyiségben, csak az árakat korrigáltuk egy kicsit erre az időszakra. Közben kimeszeltük, kitakarítottuk és fertőtlenítettük az éttermet, igyekszünk megfelelni a higiénés előírásoknak. Hogy a távolságtartást is meg lehessen valósítani, az asztalok levegősebben vannak elhelyezve, a személyzet pedig maszkban, kesztyűben szolgál fel. A vendégek nagyon örültek az újranyitásnak, jönnek, érdeklődnek, már rendezvényeket is szeretnének szervezni, de erre még nincs lehetőség. Bízunk abban, hogy odafigyeléssel legyőzzük a vírust, és újraindulhat az élet. A kiszállítás továbbra is működik, vagy pedig bejönnek az emberek, és elviszik az ételt. Már nem csak azokat a fogásokat kérik, amelyeket naponta akcióssá teszek, hanem az étlapról is rendelnek. A vállalatokat várjuk vissza, mert hét közben főleg cégekkel és reprezentációs ebédekkel dolgoztunk. Emellett a határok lezárása is visszavet bennünket, hiszen sokan külföldi partnerekkel érkeztek ebédelni. Mindig 9-kor nyitottunk, a zárást pedig meglátjuk. Nem hiszem, hogy egyelőre túl nagy lenne az igény a késői nyitvatartásra, de majd ez is kiderül. Sokan hozzászoktak ahhoz, hogy otthon vannak, de ahogy melegszik az idő, egyre nagyobb lesz a vágyuk a kimozdulásra, hogy sétáljanak, friss levegőn legyenek, kávézóba, étterembe menjenek. 

 

A Fantastico jó energiái

Lőrincz Sándor

A Fantastico étterem és wellnessközpont néhány év alatt hatalmas hírnevet szerzett nemcsak a zentai és a környékbeli, hanem a külföldi vendégek körében is. Lőrincz Sándor igazgató, tulajdonos úgy véli, a vendéglátás és a turizmus sínylette meg leginkább a mögöttünk levő rendkívüli helyzetet.

— Sem a vendéglőt, sem a szálláshelyünket nem működtethettük, habár a szobáink három hónapra előre foglaltak voltak, de a rezervációkat mind lemondták. A vendéglőnket nagy forgalomra állítottuk be, a teremben és a kerthelyiségben összesen 300 férőhelyünk van. Sok foglalásunk volt erre az időszakra, családi ebédek, bérmálkozás, keresztelő és hasonló alkalmak kapcsán, aztán az előállt helyzet mindent megváltoztatott, munka és vendég nélkül maradtunk. A házhoz szállítást mi is működtettük, de az emberek túlélésre rendezkedtek be, mindenből bevásároltak, nálunk viszont 300 fő fogadására szerveztük meg a konyhát és a felszolgálórészleget, amit a kiszállítás nem tudott kompenzálni. A jó hír, hogy május 4-étől ismét nyitva vagyunk, lassan, de biztosan próbálunk kimászni a recesszióból, mert hisszük, hogy a szolgáltatásaink és a minőség, melyet kínálunk, a megváltozott piaci körülmények között is életképesek és kelendőek lesznek. Meggyőződéssel gondoljuk, hogy amit mi nyújtunk, annak van jövője. A wellnessrészleg is működik, ami óriási megkönnyebbülés azoknak a vendégeinknek, akik szeretik a nyugalmat, a pihenést, a stressz levezetésének ezt a formáját. A finn szaunáink 80-90 fokos hőmérsékleten üzemelnek, ott semmilyen vírus nem terjedhet, a gőzkabinban is magas a hőfok és a páratartalom, a Himalája-só pedig fertőtlenítő, bőrápoló, energetizáló, stresszoldó hatású. A kozmetikában és a masszázsban is maximálisan betartjuk az előírt rendelkezéseket. Egyébként ebben a közegben rengeteg a negatív ion, a kerthelyiségben vizek, csobogók vannak, a pincerészben, vagyis a vendéglőben tonnaszámra található Himalája-só, mely szintén negatív ionokat bocsát ki. A pozitív ion rosszat tesz a szervezetünknek, a negatív ion viszont áldás az immunrendszerünknek és a hangulatunknak. Emellett a vendégek az egészséges ételeink fogyasztásával is tehetnek a jó közérzetükért — hallottam Lőrincz Sándortól. A végére még azt is hozzáfűzte, hogy a határ lezárása a vendéglő és a panzió forgalmát egyaránt befolyásolja, hiszen rengeteg külföldi vendégük volt. A bővítést is tervezik, de erről majd októberben vagy novemberben döntenek, a következő hónapok gazdasági mutatói alapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..