home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az újkenyér ünnepe
Tóth Tibor
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Az újkenyér ünnepe

A hétvégén Zentagunarason huszadik alkalommal tartották meg az újkenyérünnepet, mely a település napja is egyúttal. A kétnapos eseményen a szervezők ezúttal is kitettek magukért, hiszen minden korosztály megtalálhatta a neki leginkább tetsző foglalatosságot, emellett hűsítőben és harapnivalóban sem volt hiány.

A szombat a sport jegyében telt, hiszen tizenegy csapat részvételével megrendezték a Kalmár Gábor kispályás labdarúgó-emléktornát. A kezdő sípszó előtt a játékosok a zentagunarasi temetőben megkoszorúzták az egykori kiváló labdarúgó, példás sportember sírját, aki a helybeli kispályás csapat oszlopos tagja volt sok éven át. A délután folyamán Göcő Kovács Gyöngyi vezetésével AKA Kids és AKA Fight kezdődött, Vinai-Miklós Emesével pedig az érdeklődők a fitballt is kipróbálhatták. Az este folyamán az Ifjúsági Klub szervezésében Beer Pong bajnokságot tartottak, az első napot pedig retró diszkó zárta.

Vasárnap huszonegy csapat részvételével birkapörköltfőző versenyen mérettettek meg a szakácsok, de rostélyos ételeket is lehetett sütni. Délután a kultúrotthonban kézimunka-kiállítás, a nyári színpad mellett pedig kézművesvásár nyílt. A játszóutca újfent nagy sikert aratott, hiszen a kisebb és a nagyobb gyerekek többféle ügyességi, logikai feladatot oldhattak meg. Jutalmul garasokat vehettek át, melyeket a helyszínen különféle ajándékokra válthattak be. A legkisebbeket Elza hercegnő, Olaf, a Pókember és a Bohóc is várták, sőt, a mesebeli figurák le is fényképezkedtek a gyakran kissé megszeppent csöppségekkel. Amíg a játszóutcában szívet melengető gyermekzsivaj hallatszott, addig az Armida Nőszervezet tagjai lángost sütöttek és osztottak szét a rendezvényre látogatók között.


A játszóutca az idén is megtelt

— A tésztát tejjel keverjük be, tojást teszünk hozzá, majd vizet vagy olajat. Szétnyújtjuk, darabokra szaggatjuk, és forró olajban sütjük. A lángos addig marad az olajban, amíg meg nem pirosodik — mondta Koncz Anna, miközben két lángost vett ki a forró olajból.


Készül a zentagunarasi lángos

Díjazták a leggyakrabban vért adó személyeket, majd a zentagunarasi tűzoltók megköszönték a tiszanánai tűzoltók ajándékát, akik légzőkészülékeket, sugárcsöveket és egyéb hasznos, nélkülözhetetlen felszerelést hoztak kollégáiknak. A főzőverseny eredményeinek kihirdetése után színvonalas művelődési műsor kezdődött, melyben a North Aurora Dance Studio csoportjai, a Gracza János Irodalmi és Színjátszó Egyesület néptáncegyüttesei, a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület táncosai és tamburazenekara, valamint a bajsai, a topolyai és a bácskossuthfalvi művelődési egyesületek népdalcsoportjai, néptáncegyüttesei léptek közönség elé. A kenyérszentelő szentmisét Baráth Gábor helybeli plébános celebrálta, majd Fekecs József, Zentagunaras Helyi Közösségének tanácselnöke megszegte az újbúzából készült kenyeret.


Az újbúzából sütött kenyeret Fekecs József tanácselnök szegte meg

— Huszadik alkalommal ünnepeljük falunkban az újkenyeret, mely az élet táplálója, melyben benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje és az élet körforgása. Augusztus 20-án államalapítónkat, Szent István királyunkat is ünnepeljük. Tisztelgünk a magyar történelem neves és ismeretlen hősei előtt, akik tettekkel vagy éppen hűséges, kitartó munkával járultak hozzá nemzetünk fennmaradásához, jólétéhez. Ma közösen örülünk annak is, hogy a Szent Korona védőszárnyai alatt a ránk zúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások, gazdasági világválságok közepette megőriztük hitünket, tenni akarásunkat, lelkierőnket — mondta köszöntőjében Fekecs József, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni azokért, akik itthon maradtak, és meg kell teremteni a feltételeket, hogy azoknak, akik az utóbbi években elmentek, legyen hova és miért hazajönniük.


A Gézengúzok pörgős tánccal állt elő

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója Szabó Magda egyik könyvéből idézett, mely szövegrész azt a hálát fejezi ki, amelyet szent királyunk iránt érzünk az államalapítás évfordulóján, azért, mert megőrzött bennünket népként, nemzetként Európában, a Kárpát-medencében. Okos döntéseivel, lépéseivel megalapozta a hosszú távú, több mint ezeréves jövőt, keresztény államot és jövőt Európában, a Kárpát-medencében.

Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közössége Végrehajtó Bizottságának elnöke lapunknak elmondta, hogy az újkenyérünnep a település legfontosabb rendezvénye, mert Zentagunarast többnyire mezőgazdaságból élő emberek lakják, akik számára a kenyér nagy jelentőséggel bír


Az ünneplő közönség

— A mezőgazdasági termelőknek az újkenyér és az újbúza a régmúltban is az egyik legfontosabb momentum volt az életükben, hiszen megélhetésüket a búza és a kenyér alapozta meg. Ilyenkor a mezőgazdasági termelők jobban ráérnek, van idejük, és van is mit ünnepelniük, mert szépen termett a búza, így a falu napját ebben az időszakban, a nyár végén tartjuk meg. Az esemény szervezésébe és lebonyolításába a falu minden civil szervezete bekapcsolódott, mindenkinek megvan a maga feladata, és azt gördülékenyen el is végzi. Minden évben nagy segítséget kapunk Topolya Községtől, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságtól, valamint a Magyar Nemzeti Tanácstól. Emellett a helyi termelők és vállalkozók is támogatnak bennünket, mindenki azzal segít, amivel tud. A közösségi élet kihalóban van, de nálunk még működik — mondta Sípos.

Vasárnap este Péter Szabó Szilvia és Žarko Pribaković lépett közönség elé, majd a XX. Újkenyérünnep éjszakába nyúló utcabállal zárult.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..