home 2023. december 03., Ferenc napja
Online előfizetés
Az új tanév a megszokott módon kezdődik, de a korlátozásokat sem zárják ki
2021.08.26.
LXXVI. évf. 34. szám
Az új tanév a megszokott módon kezdődik, de a korlátozásokat sem zárják ki

A szerbiai válságstáb döntése alapján szeptember 1-étől hagyományos módon, 45 perces órákkal indulhat a tanév az országban. Az osztályokat nem osztják fel, a maszkviselés pedig részben kötelező lesz a diákok számára.

Azonban a járványhelyzettől függően három modellt alkalmaznának. Az első szerint tantermi oktatás zajlik, teljes osztályokban. A másik alapján egy nap tantermi oktatást egy nap online vált, ami a 7. és 8. osztályosokra, valamint a középiskolásokra vonatkozna. A harmadik besorolás az általános iskolákban rövidített órákat lát elő csoportokra osztott tagozatokban, míg a középiskolák teljesen áttérnének az online oktatásra.

Sikeres tanévkezdést kívánt a gyermekeknek, szüleiknek és a tanügyi dolgozóknak Vicsek Annamária szerbiai oktatási államtitkár a Szabadkai Magyar Rádió reggeli adásában. Nyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy a köztársasági válságtörzs ajánlásai alapján úgynevezett jelenléti oktatás lesz a szerbiai iskolákban, 45 perces órákkal.

Az államtitkár ugyanakkor rámutatott arra, hogy a járványhelyzetet egy, az iskolákkal foglalkozó bizottság felügyeli majd, amelynek tagjai a Batut intézet és az oktatási minisztérium képviselői közül kerülnek ki. Ez a munkacsoport heti rendszerességgel felülbírálja az adott önkormányzatokon belüli helyzetet, és meghatározza, hogy mit kell tenni, ha egy községben megemelkedik a fertőzöttek száma.

– Ez a lehető legrugalmasabb megoldás, mert nem ismétlődhet meg a tavalyi tapasztalat, hogy országos rendelet alapján olyan településeken is át kellett térni a távoktatásra, ahol alig volt fertőzött – mondta az államtitkár, majd kifejtette, az iskolák a fertőzöttek számától függően három zónába lesznek sorolva: zöldbe, narancssárgába és vörösbe. A zöldbe a kevesebb, mint 5 százalék fertőzött tanulóval rendelkező oktatási intézmények kerülnek, a narancssárgába az 5 és 10 százalék közöttiek, míg a vörösbe a 10 százalékot meghaladóak. 

Az óvodákban a tavalyihoz hasonlóan fogadják majd a gyerekeket.

Vicsek Annamária arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a tanulók, akik augusztus 25-e után térnek haza külföldről, 10 napig nem mehetnek iskolába, és ugyancsak 10 napig távol kell maradniuk a közösségtől azoknak, akiknél a családban fertőzést jegyeznek.

A Magyar Nemzeti Tanács számításai szerint idén majdnem 1400 magyar kisdiák indul első osztályba, ami hatvannal több, mint az előző évben. Nyugat-Bácska területén jelentősen növekedett az elsősök száma, emellett Kishegyesen, Adán, Csókán és Törökbecsén is. A Magyar Nemzeti Tanács a korábbi évekhez hasonlóan a Rákóczi Szövetséggel karöltve az idén is támogatja a magyar osztályba iratkozó elsősöket.

(Forrás: Pannon RTV, Magyar Szó)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..