home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az új fogyasztóvédelmi rendeletről
LACKÓ VARJÚ Sára és TÓTH Tibor
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Az új fogyasztóvédelmi rendeletről

Bizonyára olvasóink közül is előfordult már valakivel, hogy hosszan töprengett, vajon melyik árucikket vásárolja meg, majd a nagy nehezen megszületett döntés után a terméket otthon kicsomagolva szomorúan tapasztalta, hogy vagy nem működik, vagy sérült, illetve hogy néhány napos, hetes használat után beadja a kulcsot. A korábbi előírások szerint ha a termék a vásárlástól számított fél éven belül romlott el, akkor a kereskedő a szervizbe küldte javításra, s ha nem lehetett elhárítani a hibát, akkor új terméket kapott a fogyasztó.

A legújabb, még elfogadásra váró, fogyasztóvédelmi törvénytervezet szerint amennyiben a vásárlástól számított fél éven belül meghibásodik a termék, akkor javítás és esetleges csere helyett visszakaphatja pénzét a vásárló. Tehát ha fél év alatt elromlik az új televízió, mosógép, vasaló, számítógép vagy bármi más, akkor a fogyasztó visszakérheti a pénzét a kereskedőtől. A törvénytervezetet minden valószínűség szerint novemberben fogadja el a parlament. Nem ez az egyetlen előírás azonban, ami változik, s ami alkalmazkodik az európai uniós országok előírásaihoz. Az is fontos változás, hogy a polgároknak a jövőben joguk lesz a kereskedővel kötött szerződés felbontására az aláírást követő két héten belül. Ez a rendelet a korábbi törvényben is szerepelt, de nem működött. A kereskedő eddig két héten belül volt köteles válaszolni a fogyasztó panaszára, most ezt nyolc napon belül köteles megtenni. Újdonság a kollektív feljelentés is, amely lehetővé teszi, hogy egy feljelentéssel nagyszámú fogyasztó érdeke képviselhető legyen.

A fogyasztók védelmében

A novemberben elfogadásra kerülő törvényről Goran Papović, a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Központ vezetője nyilatkozott lapunknak:

— A törvénytervezet előírja, hogy a forgalmazó köteles nyolc napon belül válaszolni a vásárló panaszára, amennyiben az hibát észlel a készülékben a megvásárlást követő fél év alatt. A vásárló beleegyezésével a terméket kicserélheti, javításra küldheti, vagy visszaszolgáltathatja a teljes árát. Ez minden olyan termékre vonatkozik, amelyre legalább két év jótállás érvényes, legyen szó akár bútorról, akár műszaki cikkről. Az Európai Unióban is ekkora a törvény által előírt határidő, viszont ott nem a javítás lehetőségét ajánlják fel a vásárlónak, hanem az azonnali pénzvisszafizetést vagy a termék cseréjét — mondta Papović, majd kifejtette, hogy az új törvényjavaslat lehetővé teszi a felgyülemlett feljelentések kollektív tárgyalásának lefolytatását, ami a nyugati, demokratikus államokban már nagyon régóta működik, nálunk pedig kevésbé alkalmazott módszer.

  — A tavalyi és az idei statisztikák szerint a legtöbb panasz a ruhaneműre és a lábbelire érkezett. Hihetetlen, de az ország egész területén egyetlen boltban sem lehet esős időre cipőt vásárolni. Ez azért fordul elő, mert a külföldi gyártók által készített behozatali lábbelin ugyan az áll, hogy a cipők csapadékos időben használhatóak, de a hazai árusok száraz időben használatos cipőként vezetik őket, átírják a használati utasítást. A panaszok tekintetében a második helyen a mobiltelefonok szerepelnek, valamint a konyhai felszerelésre panaszkodnak leginkább a polgárok — tudtuk meg a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Központ vezetőjétől.

A vevőnek elégedettnek kell lennie

Vajon hogy fest mindez a gyakorlatban, mi a véleménye a törvénytervezetről az üzletvezetőnek, a szakembernek és a már pórul járt vásárlónak?

Nagy Ajtai Krisztián, egy műszaki cikkeket árusító szabadkai szaküzlet munkavezetője elmondta: még nem tudja, hogy a leendő törvény hogyan is működik majd a valóságban.

  — A törvény hatására a kereskedelmi láncok jobban odafigyelnek majd arra, hogy megfelelő minőségű árut kínáljanak a vásárlóknak. Minél több minőségi áru lesz az üzletek polcain, annál kevesebb probléma merül fel. Persze előfordulhat, hogy százból egy termék hibás. Ha egy bizonyos termék esetében két vagy három sorozatgyártási hibát tapasztalunk, akkor abból többet nem tartunk, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Nekünk nagyon fontos, hogy a vásárlók elégedettek legyenek — mondta az üzletvezető.

A kereskedő a fogyasztó panaszára eddig két héten belül volt köteles válaszolni, most ez a határidő nyolc napra csökkent.

— Mindezek az újítások akkor érik el céljukat, ha a vásárló együttműködik velünk. A gyorsposta segítségével mindez könnyebben és egyszerűbben megoldható. A leendő törvény abból a szempontból biztos megfelelő, hogy megóvja a vásárlókat a hibás és nem megfelelő minőségű árutól. Nekem kötelességem, hogy kiváló minőségű terméket kínáljak a vásárlónak, s így bármilyen kellemetlenség sokkal könnyebben megelőzhető — véli az üzletvezető.

Pórul jártak

Horváth Laura szabadkai lakos 2007-ben újította fel otthonát, ezért új ülőgarnitúrát vásárolt, akkori tervei szerint hosszú távra. A bútorüzletben dolgozó eladó dicsérni kezdte a műbőrből készült három-, két- és egyszemélyes ülőalkalmatosságokat, amelyek ára sokkal méltányosabb volt, mint az igazi bőrből készülteké.

  — Az akkor vásárolt ülőgarnitúra mindössze négy évig bírta ki, mi pedig csak egy év jótállást kaptunk érte. A huzata megrepedezett mindenhol, a lábszerkezete pedig meggörbült, már-már használhatatlanná vált. Mivel négy év elteltével nem tudtunk kihez fordulni, úgy döntöttünk, hogy kárpitossal újraburkoltatjuk, de kiderült, az többe kerül, mint újat vásárolni. Elmentünk hát egy másik üzletbe, és ott az új garnitúra válogatása közben elpanaszoltuk az ottani eladónak, hogy jártunk, s ő tudtunkra adta, hogy a műbőr élettartama csupán öt év. Ha akkoriban jól tájékoztattak volna bennünket, biztosan nem a műbőrt választjuk, hiszen a mai világban szinte senki nem engedheti meg magának, hogy ötévente váltogassa a bútorát — mesélte még mindig felháborodottan Laura.

Sóti Zsuzsa magyarkanizsai lakos szerencsésebb volt.

— Vettem a nyár folyamán magamnak egy pár szandált. Annyira megtetszett, hogy le sem akartam venni a lábamról, abban akartam hazamenni. Az üzletből kilépve rögtön beszálltam az autóba, de mire a kapunk elé értem észrevettem, hogy a bokámon elszakadt a lábbeli kapcsa. Azonnal visszavittem, és elmeséltem, mi történt. Rögtön kicserélték egy újabb pár ugyanolyan szandálra, de azért az elárusítónő halkan megjegyezte, hogy nem kellene a cipőben ,,hirtelen mozdulatokat’’ tennem — mondta el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..