home 2022. november 29., Taksony napja
Az ötödik szankciós csomag
Talpai Lóránt
2022.04.14.
LXXVII. évf. 15. szám
Az ötödik szankciós csomag

Az orosz energiahordozók teljes embargóját követelik — Katonák adatait szivárogtatta ki az Anonymous — Ők a világ leggazdagabbjai

Az orosz energiahordozók teljes embargóját követelik

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, az Európai Bizottság előterjesztette ötödik szankciós csomagját, mely szerint az Európai Unió évente 4 milliárd euró értékben behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre, olajra és gázra. Teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, és kikötési tilalmat vezet be az orosz — vagy orosz üzemeltetésű — hajókra az uniós kikötőkben. Célzott exporttilalmat ír elő 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú technológiák esetében. Tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint importtilalmat rendel el luxustermékekre 5,5 milliárd euró értékben. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának egy része, pontosabban hat képviselő igennel szavazott a javaslatra, de nem értenek egyet vele, mivel a gázimport tilalma megöli a magyar gazdaságot.

 

Katonák adatait szivárogtatta ki az Anonymous

A csoport a bucsai mészárlásra reagálva Twitter-bejegyzésben egy nyilvánosan elérhető linket osztott meg, melyen 120 000, Ukrajnában harcoló orosz állampolgár személyes adatai szerepelnek: a katonák pontos neve, születési dátuma, lakcíme és útlevélszáma is látható az oldalon. Az Anonymous a bejegyzése végén azt üzente: „Az összes katonát, aki részt vesz az ukrajnai invázióban, bíróság elé kellene állítani háborús bűnök miatt.” A hekkercsoportnak nem ez az első ilyen megmozdulása. Legutóbb több orosz kormányzati weboldalt is megbénított, valamint nyilvánosságra hozta az Orosz Központi Bank 28 gigabájtnyi dokumentumát is, de márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnököt is kibertámadással fenyegette meg, azt ígérve, az összes titkát nyilvánosságra fogja hozni.

 

Ők a világ leggazdagabbjai

A Forbes által 36. alkalommal készített összeállítás szerint a dollármilliárdosok teljes nettó vagyona 12,7 ezermilliárd dollárra esett a 2021. évi 13,1 ezermilliárd dollárról. Az idén a leggazdagabbak listáján szereplő 2668 fő 87-tel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, ennek oka egyrészt az orosz—ukrán háború, másrészt a koronavírus, illetve egyéb piaci folyamatok. Nemcsak a milliárdosok száma, de az összesített vagyonuk is megcsappant: 400 milliárd dollárral kevesebb van a kezükben, mint 2021-ben. A világranglistát továbbra is Amerika vezeti 735 milliárdossal, akiknek vagyona 4,7 ezermilliárd dollár, köztük Elon Muskkal, aki először áll a világ milliárdosai listájának az élén. Kína továbbra is a második helyen van 607 milliárdossal, az ő vagyonuk 2,3 ezermilliárd dollárt tesz ki.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..