home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az ötlettől az üzletig
Kartali Róbert
2021.11.17.
LXXVI. évf. 46. szám
Az ötlettől az üzletig

Karrierépítés, virtuális vállalatalapítás — ötlettől az üzletig címmel az idén a járványhelyzetre való tekintettel nem versenyt, hanem egy bemutatóórát tartottak a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzen a tehetséggondozásra. A szervezet főként a szakiskolákra fókuszál, azokra a fiatalokra, akik tele vannak ötletekkel, akiket inspirálni lehet, hogy merjék bemutatni az ötleteiket — mondta lapunknak Loboda Szonya, a szervezet illetékese, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke.

— A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács év közben több programot is szervez, de korábban voltak már műhelymunkák, tanulmányi kirándulások, céglátogatások, vállalkozói előadások is. Az idén a Karrierépítés — ötlettől az üzletig című rendezvény hatodik alkalommal lett megszervezve. Ez az esemény korábban csupán iskolai szinten létezett, három évvel ezelőtt lett kiterjesztve vajdasági szintre is. Tavaly és az idén a világjárványra való tekintettel azonban nem verseny, hanem bemutatóóra jellegű volt, és nem lettek rangsorolva a munkák. Zsűri nem volt, és minden résztvevő emléktáblát meg egy azonos, apró ajándékot kapott. A diákok egyébként szívesen jönnek, és meg kell jegyezni, hogy nagyon jó ötleteik vannak, észreveszik a piaci réseket, meglátják, mi az, ami kellene, mi az, amiben hiány van. Ez az esemény pedig segít felszínre hozni belőlük a kreativitást, és igen jó ötletek születnek, melyek, ha rádolgoznának a későbbiekben, akkor akár még meg is valósulhatnának, és valódi üzleti ötletekké, vállalkozásokká is fejlődhetnének. Annak ellenére, hogy középiskolai korosztályról van szó, széles látókörben gondolkozva igen érdekes ötleteket vonultatnak föl a fiatalok. Három évvel ezelőtt még kész üzleti terveket hoztak, és úgy mutatták be a vállalkozásokat. A tanárok akkor felkészítették őket, és a gyerekek a versenyen bemutatták az előre elkészített ötleteket. Az idén és tavaly ez egészen másképp történt. A gyerekek nem készültek otthon, hanem itt kellett kártyákat húzniuk, és ezeken kapták meg a paramétereket. A kártyák határozták meg számukra, hogy terméket vagy szolgáltatást kell kitalálniuk. A másik kártyacsoportban voltak események, így karácsony, húsvét, születésnap, ballagás és hasonlók. A harmadik csoport pedig azt határozta meg, hogy a hazai vagy a nemzetközi piacot kell megcélozni. Tehát ezt a három paramétert, kombinációt húzhatták ki a diákok, akik háromfős csapatokban dolgoztak, és másfél óra állt rendelkezésükre, hogy kitaláljanak valami érdekeset.

Az idei bemutatóórán tizennégy csapat vett részt, Szabadkáról, Óbecséről, Zentáról és Magyarkanizsáról érkeztek felkészítő tanáraikkal. A rendezvényen Koós Csilla fiatal vállalkozó, a Fankrofna cég tulajdonosa elmesélte a diákoknak a tapasztalatait és vállalkozásának történetét.

Fotók: Vajdasági Tehetségsegítő Tanács

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..