home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája
MTI
2016.08.05.
LXXI. évf. 31. szám
Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája

Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája — ezt csütörtökön hirdették ki a verseny szervezői a Parlamentben.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja elmondta: rekordszámú pályamű érkezett a Magyarország tortája felhívásra, a győztes torta pedig nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, ugyanis a tökmag háromszor is megjelenik benne.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

A torta ismertetőjében az áll: az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

A tortát augusztus 20-tól lehet megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, ahol a győztes alkotás receptje is nyilvános lesz.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. A verseny célja nem csak a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem az egészséges életmódra fontosságára történő figyelemfelhívás.

Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrielnöke elmondta: a verseny fennállása során folyamatosan csökkent a benevezett torták szénhidrát- és kalóriatartalma. A nyertes torta egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ismertette: a torta megjelenése „fejedelmi", ízében a szeder és a ribizli mellett az áfonya a leghangsúlyosabb, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt hangsúlyozta: augusztus 20. az új kenyér ünnepe is. A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezett versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú, frissességét hosszan megőrző ünnepi kenyér kiválasztása volt a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival.

Ismertette: a kerek formájú kenyér új búzából készült kovászos technológiával, hagyományos módon és hagyományos alapanyagokból. Magyar pékmesterek készítették, magyar pékségekben és a nemzeti ünnepen a Magyar Ízek Utcájában, valamint a Clark Ádám téren is meg lehet kóstolni.

A kenyér megkapta a Magyar Pékség Védjegyet is, amely garantálja, hogy biztonságos és egészséges körülmények között készült sütőipari termékről van szó.

A nemzeti ünnepen hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját, amelyen végigkóstolhatóak az ország terményeiből készített finomságok, megjelenik a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrája, teret adva olyan kiállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket.

A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító őstermelő lesz jelen lekvárokkal, gyógynövény-készítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.


Nyitókép: Felszolgálják Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnő tortáját (balról) és az ország tortáját, az Őrség Zöld Aranyát az Országház Vadásztermének erkélyén 2016. augusztus 4-én. Előzőleg (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..