home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az oroszok ismét rakétákkal lőtték Mikolajivot
2022.07.18.
LXXVII. évf. 28. szám
Az oroszok ismét rakétákkal lőtték Mikolajivot

Az orosz erők pénteken ismét lőtték a dél-ukrajnai Mikolajiv várost, az eddigi információk alapján ketten sérültek meg a megyeszékhelyen — mondta Olekszandr Szenkevics mikolajivi polgármester.

A polgármester közlése szerint több mint tíz nagy erejű robbanás rázta meg a várost a reggeli órákban. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy rakétatámadás érte a régió központját, a károk mértékét és a sérültek számát még pontosítják. A Twitteren ezt kiegészítette azzal, hogy az oroszok a város két legnagyobb egyetemére mértek csapást. A támadás következményeiről videófelvételt is posztolt, melyen hatalmas füstoszlopok törnek fel két épületből.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Facebookon úgyszintén arról adott hírt, hogy az orosz erők ismét rakétacsapást mértek a megye központjára, Harkivra. A támadás következtében két oktatási intézményben keletkeztek károk. A kormányzó kiemelte, hogy a becsapódások közelében semmilyen katonai objektum sincs. Személyi sérülés nem történt.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök közölte, hogy a rendőrség a Vinnicja elleni csütörtöki rakétatámadás 23 halálos áldozata közül eddig 19-et azonosított. A halottak között három gyerek van, egy négyéves kislány, egy hét- és egy nyolcéves kisfiú. A hatóságok tovább kutatnak a nyolc eltűnt személy után. Volodimir Zelenszkij elnök késő esti videóüzenetében a vinnicjai támadás elkövetőinek azt üzente: „a börtön a legjobb hely, amely rájuk várhat.”


Vinnicja (fotó: Ukrajinszka Pravda/ Facebook)

Az ukrán vezérkar péntek reggeli harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy a Donyec-medencében az ukrán katonák több irányban — Kodema, Bilohorivka településeknél, Szpirne és Versina közelében, valamint Vogyanénél — visszaverték az orosz csapatok támadásait. Az orosz hadsereg átcsoportosítja erőit egy Sziverszk elleni offenzívára, megpróbál előrenyomulni Szoledar, Bahmut és Szlovjanszk felé, továbbá erősíti légvédelmét a hátországban. 


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Megérkeztek Ukrajnába az első nagy hatótávolságú M270-es típusú rakétasorozatvető rendszerek – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Twitteren. A tárcavezető köszönetet mondott Ukrajna partnereinek, és hozzáfűzte, az M270-es „jó társaság lesz a HIMARS számára a csatatéren”.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Az ukrán oldalon harcoló nemzetközi légió közben megerősítette, hogy életét vesztette egy brit állampolgár, aki Donyeck megyében esett orosz fogságba. Paul Urey nem vett részt harci cselekményekben Ukrajnában. „Humanitárius tevékenységet folytatott, mint ahogy azt a Presidium Network nevű szervezet is megerősítette, amelynek munkatársa volt” — fűzte hozzá a nemzetközi légió sajtószolgálata. Urey egy másik brit férfival együtt áprilisban esett orosz fogságba Zaporizzsja megyében — emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Telefonon tárgyalt egymással Orbán Viktor magyar és Mark Rutte holland miniszterelnök — tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton reggel. Mint mondta, a megbeszélés témái az orosz—ukrán háború, az Európát sújtó energiaválság, és annak megoldási lehetőségei, illetve az uniós gazdasági helyreállítási alap ügye voltak. Orbán Viktor szerint a jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy Európának a béke helyreállításán kell dolgoznia.


Fotó: Szijjártó Péter/ Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap ismét telefonon egyeztetett kínai kollégájával, Vang Ji külügyminiszterrel. Szijjártó Péter a közösségi oldalán azt írta, az egyeztetésre azért volt szükség, mert az Ukrajnában zajló háború nemcsak Európában, hanem az egész világon is érezteti negatív hatását: a tartósan háborús inflációs környezet, az egekbe szökő energiaárak, az élelmiszer-ellátási válság és az újabb migrációs hullámok világszerte veszélyeztetik a stabilitást. „Megerősítettem kollégámnak, hogy Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, hiszen csak a béke jelent megoldást a háború miatt előttünk tornyosuló kihívásokra” — fogalmazott.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6080-an léptek be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határon belépők közül pedig 6998-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..