home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az oroszlánkirály
Brasnyó Zoltán
2019.08.19.
LXXIV. évf. 33. szám
Az oroszlánkirály

A legfiatalabbaknak, vagyis annak a generációnak, amelynek nem önti el melegség a szívét a Hakuna matata vagy Simba magasba emelésének emlékétől, illetve nem szomorodik el azonnal, ha eszébe jut Mufasa halála, valószínűleg még tetszeni is fog Jon Favreau számítógépes grafikával és animációval agyontuningolt, 100 terrabájtos grafikuskártya-tesztvideója.

Tagadhatatlan, hogy látvány szempontjából Az oroszlánkirály valóban lenyűgöző. Ami három évvel ezelőtt A dzsungel könyvében még kezdeti (?) stádiumban volt, az mára tökéletesen beért. A szépség és a szörnyeteg, az Aladdin és A dzsungel könyve után az 1994-ben készült Disney-klasszikus sem kerülhette el a sorsát, és CGI-effektekkel teletűzdelt remake-et kapott. A hangsúly elvileg a realizmuson és a fotórealisztikus ábrázoláson van, melynek egyetlen célja annak elérése, hogy a nézőnek leessen az álla.

Az új verzióban viszont a rendezéssel is gond van, mivel az eredetihez képest nagyjából olyan, mintha annak első piszkozatát vitték volna filmre. Mintha egy David Attenborough-féle dokumentumfilmet néznénk Disney-s licenszjogokkal, már Simba grandiózus bemutatása is olyan, mintha az eredeti rajzfilm papírmasé-változatát látnánk. Még egyszer hangsúlyozom, azoknak, akik nem látták vagy tízszer az eredetit, nyilván nem lesznek ilyen gondjaik — ahogyan elvárásaik sem. A régi rajzfilm merész és vicces beszólásai, a „felnőttes” mozzanatok szinte egytől egyig kikerültek a végig biztonsági játékot játszó CGI-varázslatból.

A legtöbb baj talán Mufasával van, pedig mindez a legkevésbé sem James Earl Jones szinkronszínész vétke. Az öreg oroszlánkirály kőarcán alig látunk érzelmeket, rideg tekintete pedig inkább felejthető, sőt, helyenként ijesztő ahhoz képest, mennyire emlékezetes maradt az eredeti a ’90-es években. A gond az, hogy Mufasa ábrázolása Favreau filmjében a legkevésbé sem tudatos interpretációja a karakternek — a grafikus motor hiányosságai miatt képtelenek voltak az arcmimika kidolgozottabb megvalósítására. Tehát simán technikai oka van annak, hogy Mufasa miért tűnik olyan merevnek. John Olivert nem szerettem Zazuként — számomra talán ő volt a legrosszabb az egészben. A hablatyolása egy idő után túllépte a jó ízlés minden határát. Zordon viszont, valami csoda folytán, határozottan szerethető karakter lett, legyen ez bármekkora paradoxon is. Őt egyébként Chiwetel Ejiofor személyesíti meg az új verzióban.
 


 

Hasonló örömöt éreztem, amikor végre felbukkant a szurikáta Timon (Billy Eichner) és a varacskos disznó Pumba (Seth Rogen), akik végre oldják a korábban látott komor képsorok hangulatát, és ismét nagyon szórakoztatóak lettek. Simbát kölyökként JD McCrary, később pedig Donald Glover kelti életre, Nalát pedig Shahadi Wright Joseph és Beyoncé, akivel közösen énekli Glover a Can You Feel the Love Tonight című, egyébként Oscar-esélyes dalt. Az oroszlánykirály új változatának végén hasonlóan parádés látványt zúdítanak a nézőkre, mint A dzsungel könyve lezárásában. Ez a film valóban egy csúcstechnológiás CGI-parádé, és mindenképp elismerést érdemel, sajnos azonban mégis hiányzik belőle a lélek. Az is lehet viszont, hogy naiv vagyok, és ma már ez kell a nézőknek — ezt igazolják egyébként a több százmilliós jegyeladások is.

Az oroszlánkirály több mint 200 millió dollárból készült, nálam mégis azt érték el vele, hogy a zavarom enyhítése céljából újra megnézzem az eredetit is. 1994-ben valami tökéleteset hoztak létre, aminek persze bárki elkészítheti a „szebb” verzióját, de egyelőre úgy tűnik, hogy a „jobbat” már nehezebb lesz. Hiányzik belőle a báj és a szenvedély, vagy ha úgy tetszik, a varázslat. Jon Favreau új filmje sokkal inkább olcsó másolatként hat, mely meg sem közelíti az eredeti által nyújtott élményt.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..