home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Az örökség életerő”
(Tha)
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
„Az örökség életerő”

Olsvai Imre (1931—2014) népzenekutató, zeneszerző címben idézett szavai álltak azon a meghívón, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezőként küldött a VII. Csókai Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztiválra.

Mint minden alkalommal ezen a rendezvényen, a fellépőknek az idén is lehetőségük nyílt, hogy részt vegyenek a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének — KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítőjén. Erre a Vajdaságban egyedülálló összejövetelre 45 népdalkör, hangszeres népzenei együttes, énekes és hangszeres szólista, valamint kisebb énekes és hangszeres csoport jelentkezett Vajdaság településeiről. Így mintegy 400 fő volt részese a csodálatos zenei élménynek.

Az egész napos találkozónak a Csóka Művelődési és Oktatási Központ adott helyet. A megmérettetésre összeseregletteket és a vendégeket Fehér Attila, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, valamint Birinyi József népzenész, népzenekutató, a KÓTA népzenéért felelős társelnöke, a zsűri elnöke üdvözölte, aki állandó szlogenjével — Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja — indította útjára a rendezvényt.

Térségi szintű kategóriában 4 megfelelt, 12 dicséretes, 9 kiválóra értékelt szakmai fokozatot, országos kategóriában 4 bronz, 1 ezüst, 5 arany fokozatot, valamint 10 Aranypáva-díjat ítélt oda a szakmai bírálóbizottság azoknak a bemutatkozóknak, akik tiszta forrásból merítve éltetik, ápolják hagyományunkat.

„Aranypávás” lett a gunarasi Rozmaring asszonykórus, az óbecsei Dúdoló énekcsoport és a Botra férfikórus, a topolyai Hétmező énekcsoport, a péterrévei Margaréta asszonykórus, a szabadkai Bóbita leánykar, a csókai Csalogány asszonykórus, a zentai Pöndöly Magyar Művelődési Egyesület, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület és Vékony Evelin szegedi szólóénekes.

A KÓTA Országos Aranypáva Népzenei Gáláján indulhatnak az Aranypáva-díjasok, ahol az Aranypáva-különdíj, az Aranypáva-nagydíj és az Olsvai Imre-díj szerezhető meg. Mint mondták, az előttük lévő időszakban erre a megmérettetésre készülnek a csoportok, ami nem kis feladat számukra.

A hangulatos összejövetelt a résztvevők a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában vacsorával és közös dalos esttel zárták.

A Csókai Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális rendezvénye.

Fényképezte: Bálint Andor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..