home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az önismeret fontossága — fordítsuk befelé a figyelmünket
Szakáll Laura
2021.10.18.
LXXVI. évf. 41. szám
Az önismeret fontossága — fordítsuk befelé a figyelmünket

Pásztor Krisztina imád tanulni, szeret a dolgok mögé látni. Tudományos munkát végez, neveléstudományokkal foglalkozik. A Probitas Egyesület elnökeként, kutatásvezetőként a tanulási motivációt vizsgálja több aspektusból, és folyamatosan képezi magát, az élethosszig tartó tanulás híve.

A spiritualitás régóta része az életének, reikivel, pránájámával, jógával és tai chivel is foglalkozik. Tapasztalatait szívesen átadja másoknak is. Két csoportot működtet a legnagyobb közösségi oldalon, ahol légzésgyakorlatokat mutat az érdeklődőknek, és meditációkat vezet. Önmagunk megismerésének fontosságára is igyekszik ráirányítani követői figyelmét.

— Neveléstudományokkal foglalkozom 2012 óta. A tanulási motiváció tanulmányozásával és kutatásával párhuzamosan elkezdtem figyelni magamat meg a környezetemet is. Lehetőségem adódott arra, hogy felfedezzem a személyiségem több, addig ismeretlen aspektusát. Rájöttem, hogy az önmunkát a szakterületemmel is érdemes kapcsolatba hozni. Ahhoz, hogy a tanulókat, gyerekeket motiválni tudjuk, szükséges, hogy ismerjük magunkat, hiszen akkor válunk képessé arra, hogy őket is megismerjük és motiváljuk. Akkor tudunk nyitni mások problémái felé, ha belül stabilak vagyunk. Ehhez tudom kapcsolni a belső, önismereti utam kezdetét. Keresztény neveltetésben részesítettek, nem a legszigorúbban, de jártam hittanra, vagyis a szemléletmódot, a keresztény értékeket már ismertem, magamban hordoztam a szüleimnek köszönhetően. Egyúttal érdekelt, hogy mi van még. Megismertem a buddhizmus alapelveit, majd amikor abban már elmélyedtem, a hinduizmust is tanulmányoztam. Ez a folyamat elkezdett párhuzamosan mozogni a szakmai életemmel és az önismerettel. Amikor az ember a keresztény hitvilág mellett látókörét a buddhista és a hindu nézetekkel is bővíti, rájön, hogy vannak olyan technikák, amelyeket a kereszténység nem vagy áttételesen használ. Nyitott voltam, és befogadó. Összekapcsoltam a különböző nézőpontokat, értékrendszereket a szakmámmal, és azt láttam, hogy ez jó, tud segíteni. Nem mondom, hogy csak ez az út létezik, de ezek a nézetek, elvek nyújthatnak mankót bárki számára. Abban is tudnak segíteni, hogy önmagunkban egy egészséges személyiséget alakítsunk ki, aki már felkészült arra, hogy érdemben foglalkozzon a gyerekekkel. Így jött az életembe a légzéstechnikák elsajátítása és a jóga. Kerestem a lehetőségeket, melyek tágítják a látóköröm.

* Mióta foglalkozol légzésgyakorlatokkal?

— Több mint négy és fél éve intenzíven gyakorlok különböző légzéstechnikákat, a napi rutinom része. Ez a folyamat hozta az életembe a meditációt is, mely a tapasztalataim szerint mélyebb, mint a relaxáció, imagináció. A relaxáció az, amikor a testet ellazítjuk, és az elménk is lecsendesedik, de még jelentkeznek gondolatok. Az imagináció, amikor belső képeket alkalmazunk. A buddhista hagyomány azt tartja, hogy a meditáció sokkal mélyebb állapot, melyet nagyon hosszú gyakorlással tudunk elérni. Igazi buddhista szerzetesek nem is mondják, hogy meditálnak, hanem gyakorolnak, hogy egyszer elérjék a meditatív állapotot. Ez is egy irány volt, mely határozottan megjelent az életemben. És tudod, mit vettem észre? Azt, hogy miközben kutattam, stratégiákat terveztem, tanítottam, végeztem a munkám, alkalmaztam a légzés- és meditációs technikákat, jártam az önismeret útján, lágyan változott a személyiségem. Ez megmutatkozott a kommunikáció és az önbizalom területén is. A légzés és a meditációs gyakorlatok újabb tereket, nézőpontokat nyitottak. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetően megtanultam hatékonyabban kezelni a stresszt, a váratlan helyzeteket, a nehézségeket. Amikor az ember úgy érzi, hogy feszült, leterhelt, jó választás lehet a sport vagy akár a takarítás is, de nagyon hatékony technika egy légzőgyakorlatokból álló 15-20 perces sorozat is. A gyakorlatok képesek egy mélyebb tudatállapotba vinni, ahol olyan ötletekre, inspirációra, összefüggésekre lelhetünk, amelyek egyébként nem jutnak eszünkbe. Ez nagyon sokat segített.

* Mi az, ami jelen van a mindennapjaidban, mire szakítasz időt egy átlagos napon, ami az úgynevezett énidő?

— A reggeli, légzéssel, testtudatossággal összekapcsolt mozgásos gyakorlatok számítanak énidőnek. Elvégezzük a csoporttal közösen, majd folytatom a sajátommal. Emellett a nap folyamán többször meg-megállok, és légzőgyakorlatokat végzek. Egy-egy pránájámagyakorlathoz nem kell sok idő, 10 perc is elég, de a hatása sokkal több, mint a ráfordított idő. A reggeli gyakorlás a testtudatosság, a befelé figyelés fejlesztésében fontos. A nap során a figyelmünk általában a környezeten, a munkán, az eseményeken van. Kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy észleljük a testérzeteket. Aki a tradíciónak megfelelő jógagyakorlatokat végez, jártas a harcművészetekben, az emberre egy kicsit holisztikusabb megközelítésből tud tekinteni, tudja, hogy az érzelmi fájdalmak megmutatkoznak a testben is. A test a testérzetek által kommunikál velünk. Ha képesek vagyunk figyelni és értelmezni a test jelzéseit, nagyon sok betegséget meg tudunk előzni.

* Hogyan tud az ember eljutni abba az állapotba, hogy megismerje a teste jelzéseit, és ezeket meg is értse?

— Ahhoz, hogy a saját testünkkel kommunikálni tudjunk, időnként be kell vinnünk a fókuszt. Ebben sokat tud segíteni például a simítás. Simogassuk lassan végig a kart, válltól lefelé úgy, hogy közben arra figyelünk, hogy mit tapasztalunk a tenyérben. Vagy dörzsöljük át az ujjakat, és figyeljünk arra, hogy mit érzünk. Azonkívül, hogy ezek a mozdulatok kiváló stresszoldó hatással bírnak, a figyelmet is a testre irányítják. Az is hatékony tud lenni, ha a reggeli, esti arc-, testápolási rutinunk során arra figyelünk, hogy mit tapasztalunk a bőrön. Ezek nagyon egyszerű gyakorlatok. Általuk el tudjuk érni, hogy ne azon gondolkozzunk, hogy mi vár ránk aznap, vagy milyen napunk volt, milyen események bosszantottak fel, hanem élvezzük a pillanat csodáját. Még ha csak egy kis időre is, ki tudjuk kapcsolni az állandóan pörgő gondolatokat, melyek nagyon sokszor rendkívül fárasztóak tudnak lenni. Azoknak, akik arra panaszkodnak, hogy sokszor kimerültek, nem hagyják őket nyugton a gondolatok, kezdésnek ilyen gyakorlatokat szoktam javasolni. Később persze már jöhet a figyelem irányítása, majd a meditáció gyakorlása.

* A sok tudást és tapasztalatot, melyet magadénak tudhatsz, igyekszel átadni másoknak is. Milyen formában foglalkozol az emberekkel?

— A Légzőgyakorlatok, mozgás csoportban minden hétköznap reggel gyakorolunk. Célunk az, hogy felkészüljünk a napra a test és a gondolatok szintjén is. A Légzésmeditáció csoportban pedig folyik egy önismereti program, ahol most a maladaptív sémákkal foglalkozunk. Mivel a neveléstudomány érintőlegesen találkozik a pszichológiával, ezzel az a célunk, hogy megismerjük a viselkedésünkre ható mintázatokat. Rálássunk arra, hogy léteznek, és megismerkedjünk a működési mechanizmusukkal. Azzal, hogy a látóterünkbe kerülnek, érzékenyebbé, elfogadóbbá, együttérzőbbé válhatunk magunk és mások felé is. Fontos építőkövei a tudatos gyermeknevelésnek, és sokat segítenek az önismeretben is. A csoportok másfél éve működnek az online térben, és ez idő alatt sok visszajelzés érkezett. Aki rendszeresen velünk van, tapasztalta, hogy a gyakorlatok megfigyelhető változást eredményeztek. A legtöbben egyetértettünk abban, hogy ahogyan járjuk az önismeret útját, mi magunk is változunk. Alakul a magunkhoz, a kapcsolatokhoz, a világhoz való hozzáállásunk, és erre a változásra reagál a környezet is. A közösségi oldalon működő, említett csoportokhoz bárki csatlakozhat, és a korábbi videókat is visszanézheti. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..