home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az önérvényesítés útján
Talpai Lóránt
2023.10.18.
LXXVIII. évf. 42. szám
Az önérvényesítés útján

Szeptember 13-án Topolyán megtartották a LépÉsKék elnevezésű pályázat nyitóeseményének sajtótájékoztatóját. Bemutatták a kivételes mértékben inkluzív és innovatív, Tegyük a világot az értelmi sérült emberekkel közösen, számukra is elérhetővé! nevű, röviden: LépÉsKék ERASMUS+-pályázatot, melyet a topolyai székhelyű Bethesda Szeretetszolgálat a szegedi Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezetével partnerségben nyert meg.

A projektum az értelmi sérült személyek önérvényesítését, valamint a könnyen érthető nyelv jelentőségét és gyakorlatát hivatott promotálni. Különös jelentősége továbbá, hogy az összes pályázati tevékenység értelmileg sérült személyek teljes jogú bevonásával történik.

Fotók: Bethesda

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere köszöntőjében kiemelte, a Bethesda Szeretetszolgálat munkája példaértékű, nagyon magas színvonalat képvisel, és az önkormányzat arra fog törekedni, hogy a jövőben is támogassa a civil szervezetet. A cél közös, ez pedig nem más, mint hogy az értelmi sérülteknek és a fogyatékkal élőknek szebbé tegyék a mindennapjait, magasabb szintre emeljék az életminőségét. A projektum megvalósítása nagymértékben hozzá fog járulni ennek a közös célnak az eléréséhez. Közös feladat az is, hogy a társadalom még inkább elfogadja a fogyatékkal élőket, és ez az inklúzió még sikeresebb legyen. Ebben szeretne Topolya Önkormányzata a Bethesda partnere lenni.

Cipó Rózsa, a Bethesda Szeretetszolgálat igazgatónője és a pályázat projektmenedzser-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, óriási kihívás áll előttük, mivel ez az első, az Európai Unió által támogatott, sikerrel megpályázott programjuk. Fontos számukra, hogy ez partnerségben valósul meg a szegedi Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezetével, mellyel közös elveket vallanak. Kiemelte, a Bethesda civil szervezet, mely szolgáltatást nyújt a civil szférában, ez a pályázat pedig új utat is mutat, új perspektívát jelöl ki számukra. Mindemellett hiánypótló itt Szerbiában, a participativitása miatt is, mivel teljes értékűként vonják be a munkába az értelmi sérült személyeket. Nagy feladat és hatalmas munka volt a pályázat megírása, de máris látják az eredményét, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a közös érdek és cél mentén sikeresen véghez vigyék, kiteljesítsék a projektumot.

Végül elhangzott, hogy a tavaszra önérvényesítési képzés indul, mely egyrészt segíti a fogyatékkal élőket, másrészt munkahely-lehetőséget is kínál számukra. Topolyán és Magyarországon is megszervezik majd az ezzel foglalkozó rendezvényeket.

A nyitóesemény második napján a csoport a zobnaticai méntelepre és a Topolyai-tó partjára kirándult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..