home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az olvasók véleménye
P. I.
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
Az olvasók véleménye

Elnézett szabálysértések — Az utóbbi időben egyre több, főleg idős, olvasó kért meg bennünket, hogy írjunk arról a gondról, amely nemcsak bosszantja őket, de meg is keseríti az utazásukat. A kérdéssel kapcsolatban már egyénenként és közösen is fordultak a városhoz, sőt a forgalmi rendőrséghez is, de a kért intézkedések elmaradtak. Olvasóink úgy érzik, ha a média foglalkozik ezzel a problémával, az talán majd munkájuk végzésére ösztönzi az illetékeseket.

A szegedi úton, a közgazdasági kar szomszédságában levő Proleće pékség előtti autóbuszmegállóról van szó. Igaz, hogy a busz számára ki van jelölve a megálláshoz szükséges terület, de ezt az utasok jószerével sohasem használhatják. Az autóvezetők ugyanis nem veszik a fáradságot, hogy valamelyik közeli mellékutcában parkoljanak, hanem pontosan a pékség ajtaja előtt állnak meg, ott hagyják járművüket, és betérnek vásárolni — sokan még a burek—joghurt kombinációt is nyugodtan ülve fogyasztják el. Természetesen többnyire nemcsak egy kocsi áll meg a szóban forgó helyen, ezért a busz nem tud bekanyarodni a megállóba, hogy felvegye az utasokat, hanem nekik kell szlalomozniuk a parkoló autók között, hogy eljussanak az úttesten várakozó tömegközlekedési járműig. Mivel nemzetközi útról van szó, mire a busz felveszi az utasokat, mögötte hosszú sor alakul ki, a sofőrök pedig dudálnak, türelmetlenek. És nem értik a dolgot — főleg a külföldiek. Arról pedig még nem is esett szó, hogy az idősebbeknek mennyivel könnyebb feljutniuk a buszra a járdáról, mely 20-25 cm-rel magasabb az úttestnél. Olvasóink pedig a megállóban várakozva azt számolják, hány kihágást követ el az a vezető, aki mindenáron itt akar kenyeret venni. Ha a város felől jön, a szemben levő buszmegállót foglalja el parkolóként, kiszáll a járművéből, átsétál az úttesten, és az sem zavarja, hogy azon a részen nincs zebra. Első szabálysértés. Bevásárol, visszaballag a szabálytalanul parkolt kocsijához, beül, és az út kellős közepén visszafordul a város felé. Két szabálysértés — persze büntetlenül, hiszen a közelben még mutatóba sincs forgalmi rendőr. Úgy tudjuk, a helyszíni bírságok a község kasszájába folynak, nem kellene tehát mást tenni, csak egy rendőrt odaállítani a pékség előtti buszmegállóhoz — és telne a községi pénztár.

— Engem a minap 1500 dinárra büntettek, mert papucsban kerékpároztam. Utánaszámoltam, és a rendőrség, ha akarná, csak egyetlen szabálytalanul parkolt autóstól akár ötször ekkora összeget is beszedhetne. Az egyik délelőtt a barátnőmmel várakoztunk a buszmegállóban, és meglepődtünk, amikor egy rendőrautó állt meg a pékség előtt. Gondoltuk magunkban, most majd megbírságolják a „kényelmeseket”. Az egyik rendőr bement a pékségbe, 15 perc múlva pedig tele zacskókkal a kezében jött ki, beült a kocsiba, és elhajtottak — mondja az egyik olvasó.

Tudjuk, hogy ez nem a legégetőbb gondok közé tartozik, de mégis felháborító, hogy a jelek szerint már nemcsak a hivatalos intézmények, de az autótulajdonosok is felettünk állnak! Busszal ugyanis főleg az idős polgárok járnak, a fiatalok inkább gyalogolnak, vagy aki tud, taxival közlekedik. A nyugdíjunkból levonnak 10%-ot, hogy feltöltsék az „üresre lopott” államkasszát, a szabálysértő autósokkal azonban nem fizettetik meg a bírságot. Ha nincs elegendő rendőr, akkor megtenné az autóelszállítás is. Vagy már az sincs, mivel állam bácsi nem tudja fedezni a működtetési költségeket?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..