home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az olvasás, a könyv népszerűsítéséért
Koncz Erzsébet
2009.12.09.
LXIV. évf. 49. szám
Az olvasás, a könyv népszerűsítéséért

A legügyesebb kispajtások tanítók társaságábanMár negyed évszázada, hogy az óbecsei Népkönyvtárban a könyvhónap alkalmából irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdetnek az általános és a középiskolások számára. Napjainkban, a számítógépek világában, amikor egyre inkább háttérbe szorul a k...

A legügyesebb kispajtások tanítók társaságában

Már negyed évszázada, hogy az óbecsei Népkönyvtárban a könyvhónap alkalmából irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdetnek az általános és a középiskolások számára. Napjainkban, a számítógépek világában, amikor egyre inkább háttérbe szorul a könyv, az olvasás, szükségesek is az ilyen megmozdulások.
A díjátadási ünnepségre november 26-án került sor, a diákokat s az őket kísérő tanárokat, tanítókat, a közönséget Toll Irén, a könyvtár gyermekosztályának könyvtárosa köszöntötte.
Az alsós diákok rajzoltak Itt van az ősz, itt van újra és Lépten-nyomon szemétbe ütközöm témájára. A 27 pályamunkát Toll Eleonóra, az újvidéki Képzőművészeti Akadémia harmadéves hallgatója bírált el, és döntése értelmében az 1. és a 2. osztályosok közül 1. Budai Viktor (Sever Đurkić iskola), 2. Kovács Gábor (Sever Đurkić iskola) a 3. pedig Kovács Richárd (Zdravko Gložanski iskola) lett. A különdíjat Bezeg Réka (Sever Đurkić iskola) kapta.
A 3. és 4. osztályosok kategóriájában első helyen Kovács Jónás (Sever Đurkić iskola) végzett, második Bozsóki Petra (Sever Đurkić iskola) lett, a harmadik Sinkovics Zalán (Sever Đurkić iskola).
A felsősök két kategóriában versenyeztek. Az ötödikesek és a hatodikosok két téma közül választhattak: A varázsló kalapja vagy Pillanatképek a könyvtárban címmel írhattak fogalmazást, a hetedikesek és a nyolcadikosok pedig Az erőszak nem iskolai tantárgy, valamint A bolygónk jövője címmel pályázhattak.
A bírálóbizottság tagjai: Nacsa Gabriella (pedagógus), Ricz Róbert (újságíró) és Toll Irén(könyvtáros) a pályázatra érkezett 51 munkát értékelve a következő döntést hozta:
Az 5. és 6. osztályosok kategóriájának eredménye: 1. Kéringer Karina (Petőfi Sándor iskola), 2. Kálmán Szilárd (Sever Đurkić iskola), 3. Tóth Róbert (Samu Mihály iskola) és Ferencz Lúcia (Zdravko Gložanski iskola).
A 7. és 8. osztályosok kategóriájában a legjobbnak Horváth Sarolta (Samu Mihály iskola) munkája bizonyult, második Kovács Noémi (Petőfi Sándor iskola) és Bognár Róbert (Samu Mihály iskola) lett, a 3. helyen pedig Hain Boglárka (Zdravko Gložanski iskola) végzett.
A középiskolások Az én életem és Nyitott szemmel címmel írhattak fogalmazást. Összesen 42-en küldték el pályamunkájukat. Szinte kivétel nélkül mindegyik a számítógép előtti időtöltésről szól. Bővíz Izabella írásában tanácsokat ad, mivel töltse el a fiatal a szabad idejét ahelyett, hogy folyton a világhálón lógna: ,,A böngészések helyett olvassunk el egy könyvet, járjunk szórakozni, sportolni. Töltsünk sok-sok időt a természetben. A barátokról se feledkezzünk el! Ne csak számítógépen, a világháló útján beszélgessünk! Én ehhez tartom magam.'
A háromtagú bizottság - Börcsök László nyugdíjas magyartanár, Ferencz Deissinger Hajnalka magyartanár és Beretka Csábi Éva újságíró - döntése értelmében 1. Bővíz Izabella (Műszaki Középiskola) lett, 2. helyen Beretka Judit (Gimnázium), a 3. helyen pedig Péter Donald (Közgazdasági Középiskola) végzett. Különdíjat érdemelt: Arežina Leontina.
Minden tanuló tagsági könyvecskét kapott, a díjazottak könyvjutalomban részesültek.
A szervezők arra kérték a tanulókat, hogy olvassanak minél többet, bővítsék szókincsüket, és jövőre ismét jelentkezzenek az irodalmi pályázatra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..