home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az oktatás jövője és a jövő oktatása
Kovács Laura
2023.08.25.
LXXVIII. évf. 34. szám
Az oktatás jövője és a jövő oktatása

Mintegy 160 óvodapedagógus, osztálytanító, tanár vett részt a 27. Szabadkai Nyári Akadémia előadásain. A négynapos szakmaiképzés-sorozatot az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a szabadkai városháza dísztermében tartották meg. A nyári akadémia helyszíne hagyományosan, immár 18. alkalommal, az Ivan Sarić Műszaki Iskola volt.

A magyar nyelven oktató vajdasági pedagógusok szakmai továbbképzésének célja a korszerű, aktuális oktató-nevelő munkához új ismereteket, ötleteket és szemléleteket nyújtani — mondta De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.

— Felgyorsult világunkban a jelen pedagógusainak mindennapjai tele vannak kihívásokkal, mert a globalizáció, a technológiai és a társadalmi változások is folyamatosan alakítják a pedagógiai világot. A XXI. század iskolája súlyos terheket rakott oktatóink vállára. Az iskolának olyan képességeket kell fejlesztenie, amelyek a gyorsan változó világban megfelelő kompetenciákkal segítik tartani a lépést a jövő munkavállalóinak, akik jelenleg az iskolapadokban ülnek, vagy ezután fognak beülni. Tanácskozásunk Az oktatás jövője és a jövő oktatása címet viseli, és több szakcsoporton belül próbálja boncolgatni a témát, keresve, illetve megoldást adva ahhoz, hogy minél minőségibb, élet- és gyermekközpontúbb legyen az oktatás — hallottuk az elnök asszonytól, aki azt is hangsúlyozta, reméli, a nyári akadémia inspirációt és jókedvet nyújt ahhoz, hogy szeptember 1-jén a pedagógusok új lendülettel kezdjék meg a tanévet.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kifejtette, Magyarország Kormányának célja, hogy az oktatási intézményeket is támogassa, hiszen amikor a külhoni magyar oktatási rendszerről beszélünk, akkor 3500 óvodáról és iskoláról van szó, ahol részben vagy teljes egészében magyar tanítás folyik. Köszöntőjében üdvözölte, hogy a rendezvénynek külhoni, Kárpát-medencei résztvevői is vannak.

— Szülőföldön magyarul, így szól a nemzetpolitikai szlogen. Az egyik akciója a magyar kormánynak az oktatás-nevelési támogatások biztosítása. Ráadásul hosszú évek után változás is történt, mert a támogatási összeg a korábbi 22 000 forint helyett immár 100 000 forintot tesz ki. Bízunk abban, hogy ez is ösztönzően hat majd a magyar tannyelvű tanítási intézmények választásában. Az óvodafejlesztésre is fókuszált a magyar kormányzat az elmúlt esztendőkben, hiszen már az óvodaválasztás nagyon sokszor kihat az iskolaválasztásra. A Kárpát-medencében 2016 óta 900 óvodai fejlesztés és beruházás valósult meg, Vajdaságban 50 óvodát újítottak fel és 2 újat építettek.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár kiemelte, folyamatosan igyekeznek gondoskodni az iskolák számára szükséges felszerelésről, felújítani az intézményeket, valamint arra törekszenek, hogy korszerűsítsék, jobbá tegyék a tantervet.

Az ünnepélyes megnyitón fellépett a Palicsi Színjátszó Grund, mely a Valahol Európában című musicalből kiragadott dalokkal tette színesebbé az eseményt.

A nyári akadémia napjai alatt a munka hat szekcióban, változatos témakörökkel folyt — drámapedagógia, digitális eszközök alkalmazása, kompetenciák fejlesztési lehetőségei stb. —, mintegy 40 magyarországi és vajdasági szakember tartott előadást. 

A szerző és az ÉMPE felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..