home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az óbecsei kastély története
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Az óbecsei kastély története

A kastély Bogdan Dunđerski nagybirtokos tulajdonában volt, akinek családja a XVII. században érkezett Szabadkára Hercegovinából. Helyileg Óbecsétől 14 km-re, Topolya irányában található. A teljes birtok hatalmas területen, mintegy 65 hektáron terül el. Hozzá tartozik a kastély, illetve egy kisebb is, valamint kápolna, raktárak, kiszolgálóhelyiségek, park és lovarda.

1919-ben kezdték el építeni, és 1923-ban fejezték be. Több építési stílus ötvözete tükröződik rajta. A bejáratokat neoklasszicista stílusban építették, a tornyok és a négyszögletes kupola viszont neogótikus. A barokk, illetve a romantika irányzata keveredik benne, amit a helyiek úgy magyaráznak, hogy Bogdan körbekirándulta teljes Európát, ámulatba ejtette őt a francia és az osztrák kastélyok szépsége, s ezeket a kedvenc részleteket be akarta mutatni óbecsei kastélyán is.


Fotó: TOS/ Dragan Bosnić

A legenda szerint senki nem ismerte az építmény terveit, azok talán csupán a tulajdonos fejében léteztek, és van olyan szóbeszéd is, hogy a tervrajz csak az épület elkészülte után jött létre. Az építést nagyon sok titok övezte, és hogy a misztérium még fokozódjon, Csehországból hozatták az építőmestereket, akik nem tudták elárulni a helyieknek a Dunđerski-kastély rejtélyeit.

Bogdan Dunđerski azért építette, hogy gazdagsága és befolyása nagyságának jelképe legyen. A család három generáció alatt került a nagybirtokosok sorába.


Fotó: TOS/ Dragan Bosnić

Dunđerski a földművelésen kívül lovakkal is foglalkozott, ménese messze földön híres volt, esetenként 1400 ló volt az állományban. A kastély a Fantast nevet a tulajdonos telivér ménjéről kapta.

A kastély közvetlen környezetében van egy nyitott medence, melyet csupán a volt tulajdonos saját vendégei vehettek igénybe. Az építményt körben tömör fal övezi, mindezt két kovácsoltvas kapu díszíti.

A kastélyt a II. világháború utáni időkben kifosztották, a bútorokat, festményeket, csillárokat ellopták. A műemlékvédelem alatt álló épületet 1980-ban szállodává alakították, és tavalyig működött. Gyönyörű bútorzata mai darabokból áll, de hangsúlyosan képviselte a letűnt kor hangulatát. Az épületben tíz szoba és két apartman található, összesen 25 férőhelyes. A központi nagyterem mennyezete stukkós berakásokkal van díszítve. A hatalmas kristálycsillárok csodálatos mesterséges világítást adnak.

A helyiségben bordó brokátdrapériák ékesítik a hatalmas, magas ablakokat. A tömör, fehérre festett, kétszárnyas faajtók neoklasszicista stílusúak.

A kastély körüli parkban lévő Szent György-kápolna képeit Uroš Predić szerb realista festő készítette, aki Bogdan barátja volt, és a kastély építési tervezésében is szerepet vállalt. Ebben a kápolnában nyugszik Bogdan Dunđerski, aki 1943-ban hunyt el.

A kastély dísztermében esküvőket, tanácskozásokat tartottak, és gyakran használták a gyönyörű termeket, szabadteret esküvői fotózásokra is.

A látogatók elől sem volt elzárva az objektum és a körülötte lévő park. Aki szereti a szabad természetet, az is kilátogathat oda.

A kastélyt az elmúlt évben sajnos bezárták, most nem látogatható, és szállodaként sem működik tulajdonjogi okok miatt, de a helyzet remélhetőleg hamarosan rendeződik, és megvalósul Dunđerski álma is, azaz a birtokra mezőgazdasági iskola kerül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..