home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Az itthon maradást és az itthon tanulást népszerűsíti az MNT
Kartali Róbert
2024.05.15.
LXXIX. évf. 20. szám
Az itthon maradást és az itthon tanulást népszerűsíti az MNT

Szabadkán és Újvidéken ma elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács egyetemlátogatási programja. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola amfiteátrumában megtartott ünnepi megnyitón mintegy 80 harmadikos középiskolás vett részt, akik a nap folyamán ellátogattak az összes szabadkai felsőoktatási intézménybe, ahol magyarul vagy magyarul is folyik oktatás.

A Magyar Nemzeti Tanács 2016 tavaszán indította el a tájékoztató jellegű, az itthon maradást és az itthoni továbbtanulást népszerűsítő programját, mely során a középiskolák harmadikosait egy tanulmányútra hívják, melynek célállomása a két legnagyobb vajdasági egyetemi város. Egy egynapos kirándulás keretében a diákok meglátogathatják a szabadkai és az újvidéki egyetemi karokat, főiskolákat, ahol az intézmények vezetői, tanárai és a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátorai fogadják őket, akik bemutatják az intézményt, az intézmény keretében működő szakokat, és megválaszolják az esetleges kérdéseket.

A szabadkai ünnepi megnyitón köszöntőt mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója és dr. Námesztovszky Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar professzora, valamint jelen volt Jerasz Anikó is, a Vajdasági Magyar Szövetség kinevezésre váró oktatási államtitkára, Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács tagja és több felősoktatási intézmény képviselője is.

— Az egyetemlátogatási programnak az a célja, hogy a harmadikosok, még mielőtt eldöntik, hogy hol szeretnének továbbtanulni, megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyekkel élhetnek, ha az itthoni továbbtanulást választják — nyilatkozta Fremond Árpád. Az MNT elnöke elmondta, hogy Szabadkán több mint 80 érdeklődő diák vett részt a programon, akiknek megmutatták az itt található egyetemi karokat, melyek esetében magyar nyelven is tudnak vizsgázni. — Van olyan karunk, például az MTTK, ahol teljes egészében magyar nyelven folyik az oktatás, és vannak olyan karok is, ahol részlegesen történik ez, mint például a Közgazdasági vagy az Építőmérnöki Kar. A lényeg az, hogy mindamellett, hogy ezeket az egyetemeket megismerik, tájékoztatót kapnak a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjáról is. Aki most tovább szeretne tanulni, és ezt itthon tenné, az harmadikosként körbejárhatja ezeket az egyetemeket, megismerheti ezeket a karokat, majd a nyáron részt vehet az MNT szerb nyelvű felkészítő táborában, ahová nem csupán a negyedikeseket, hanem a harmadikosokat is várják. Ezenfelül szeptemberben megszervezik az Eduexpót is, melynek keretében bemutatjuk az összes kart, ahol magyarul is lehet továbbtanulni, a zentai sportcsarnokban pedig szintén megismerkedhetnek a lehetőségeikkel és az MNT ösztöndíj-lehetőségeivel. Ezzel szeretnénk elérni azt, hogy minél többen tanuljanak tovább, és közülük minél többen itthon folytassák tanulmányaikat.

A diákok között voltak olyanok, akik még nem döntötték el, hogy hol szeretnék folytatni tanulmányaikat, de olyanok is akadtak, akiknek már határozott elképzelésük van a továbbtanulást illetően. Sarnyai Jessica a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolából érkezett, és még nem döntötte el, hol fogja folytatni tanulmányait. Azért vett részt ezen a nyílt napon, hogy pontosabb képet kapjon a lehetőségeiről, hogy lássa, milyen szakok közül tud majd választani. Elmondása szerint ezt a programot azért tartja fontosnak, mert így tisztába kerül azzal, hogy melyik egyetemi karokon van lehetősége magyar nyelven továbbtanulni, mert ha anyanyelven tanul, több esélye lenne a fejlődésre. Eke Nikoletta, aki szintén a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola tanulója, már eldöntötte, hogy a szabadkai Közgazdasági Karon szeretne továbbtanulni. Mint mondta, azért tartja fontosnak az itthoni továbbtanulást, mert bevallása szerint lokálpatrióta, szereti Vajdaságot, és itt tervezi a jövőjét. 

A diákok, akik Magyarkanizsáról, Zentáról, Adáról és Óbecséről érkeztek a szabadkai kirándulásra, a műszaki szakfőiskola után meglátogatták a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, a Közgazdasági Kart, az Építőmérnöki Kart, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolát, valamint a Gazdasági Akadémia Egyetem Gazdaság és Igazságügyi Jogi Kar szabadkai tagozatát.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..