home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az iskola egy fához hasonlatos
Kartali Róbert
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Az iskola egy fához hasonlatos

Pacséron a Moša Pijade Általános Iskola felújított tornatermének átadásával kezdődött az iskolanap alkalmából szervezett ünnepség. A hatvanéves épület tornatermének felújítását több fázisban végezték el, a munkálatokat a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta összességében mintegy 6,5 millió dinár értékben.

A felújított épületszárnyat Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár és Méhészkei Kiss Gizella, az iskola igazgatónője szalagátvágással adta át rendeltetésének.

— A most befejezett munkálatok értéke 3,6 millió dinárt tett ki. Kicserélték az ablakokat, az udvar felőli bejárati ajtót, valamint megtörtént a falak hőszigetelése is — nyilatkozta az igazgatónő. Mint mondta, a hatvanéves tornaterem megérett a felújításra, az ablakok cseréjére pedig különösen nagy szükség volt, hiszen a nagyobb esőzések után állt a víz a tornateremben. — A padlásteret szintén a tartományi támogatásnak köszönhetően sikerült szigetelni, így mára kijelenthető, hogy a tornaterem teljes hőszigetelése megtörtént. Egy több évig tartó munkafolyamatnak lett most vége, hiszen 2018 óta fokozatosan újítottuk az iskolaépületet. Szigeteltünk, cseréltük a nyílászárókat, és most a tornaterem befejezésével jutottunk el arra a pontra, hogy az iskola teljes mértékben szigetelve van: a padlástér, a falak és minden egyes nyílászáró le lett cserélve. Ez most, amikor takarékoskodni kell az energiával, különösen fontos mindannyiunk számára.

— A tartományi oktatási titkárság néhány évvel ezelőtt kezdte meg az iskolák modernizációjára és az épületek felújítására vonatkozó projektumát. Általában az épületek mosdóinak felújítására és a nyílászárók cseréjére helyeztük a fő hangsúlyt, az energiahatékonyságról azonban kevésbé esett szó — összegezte Szakállas Zsolt. Mint mondta, most egy olyan tél előtt állunk, amikor valószínűleg bebizonyosodik, hogy az energiahatékonyság nagyon is fontos. — A pacséri iskola egy teljesen hőszigetelt épülettel várja be a telet, és nem jelent majd gondot használni a tornatermet. Itt is nagyon fontos volt az alapvető hozzáállásunk az iskolák felújításában, hogy egyszerre megcsinálni egy egész projektumot nagyon nehéz, így részletekre kellett ezt is bontani. A 2021-es évben megközelítőleg 3 millió dinárral támogattuk a tornaterem felújítását és hőszigetelését, idén ettől egy kicsit nagyobb összeget tudtunk elkülöníteni.

Az átadó utáni ünnepségen az igazgatónő az intézményt egy fához hasonlította. Mint mondta, gyökerei az elődöktől kapott örökséget őrzik, a törzs a generációkat jelképezi, a fa lombjai pedig az életet, a jövőt.

— Együtt képesek vagyunk leküzdeni a nehézségeket, együtt sikeresek vagyunk. És mi a siker? A siker az, amikor a tanuló örömmel jön iskolába, amikor a diák a falon lévő tablón megtalálja szülei fényképét. Siker a felújított tornaterem, valamint a biztonságos játszótér is, amelyet az iskola udvarában a Magyar Nemzeti Tanács segítségével évről évre kibővítünk.  

Az ünnepségen részt vett Fremond Árpád, a Magyar Összefogás lista vezetője, Szatmári Adrián, Topolya polgármestere és Szabolcski Szabolcs, Pacsér Helyi Közösségének tanácselnöke is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..