home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az interjú menete
HOMOLYA Csaba
2004.11.10.
LIX. évf. 45. szám

Kérdezze meg előre, még az időpont egyeztetésekor, hogy mire számítson. Hiszen, másképp kell felkészülni egy 20 perces interjúra, mint egy másfél-két órásra. Arról nem is beszélve, hogy nem állhat fel fél óra után azzal, hogy ,,Nekem akkor most mennem kell az iskolába a gyerekért!", és emiatt nem is...

Kérdezze meg előre, még az időpont egyeztetésekor, hogy mire számítson. Hiszen, másképp kell felkészülni egy 20 perces interjúra, mint egy másfél-két órásra. Arról nem is beszélve, hogy nem állhat fel fél óra után azzal, hogy ,,Nekem akkor most mennem kell az iskolába a gyerekért!", és emiatt nem is válhat feszültté, kétségbeesetté.
Az interjú felépítését többnyire az elején, az üdvözlés után ismertetik. Ha mégsem, akkor adandó alkalommal (például az első kérdés megválaszolása után) kérdezzen rá: ,,Szeretném megkérdezni, hogy az én kérdéseimet a végén vagy közben tehetem fel?"
Az interjú zavartalansága
Erről nyilván a kérdező gondoskodik, de Önnek is vannak teendői:
- Kikapcsolta a mobiltelefonját?
- Önnél vannak a szükséges dokumentumok?
- Megérkezésekor (a mosdóban) ellenőrizte öltözékét, frizuráját?
- Ha megkínálják, akkor csak szénsavmentes ásványvizet, esetleg gyümölcslét fogadjon el. A tea, a kávé kihűl, kevergetni kell, a szénsavas ital pedig kellemetlen helyzetbe hozhatja (pl. csuklás).
Bevezetés
Kreatív kezdés, a feszültség oldása:  amikor bevezetik (beküldik) az interjúszobába, tele van feszültséggel, bizonytalansággal és kíváncsisággal. Körülpillant, és várja, hogy történjen valami, mert a fogadás, a hellyel kínálás evidens módon a másik fél feladata. Mit tegyen?
- Köszönjön derűsen, jól érthetően, félmosollyal és várakozásteljesen.
- Foglaljon helyet, ha nincs bent senki, de ne az íróasztal mögé, ne az ajtóval szembe, és lehetőleg ne a legsüppedősebb kanapé közepén, hanem viszonylag közel az ajtóhoz, a tárgyalóasztal mellett, esetleg az íróasztal elé tett széken. Legyen támasztéka (karfa vagy az asztal széle). Táskáját tegye maga mellé a székre vagy a lábához, semmiképpen sem az asztalra (legfeljebb a dossziéját, de íróasztalra azt sem).
A bemutatkozást bízza rá vendéglátójára. Önt időpontra hívták, várják, a dokumentumokból ismerik.
Az első mondatok (kérdések) az Ön feszültségét akarják oldani: ,,Könnyen idetalált?", "Mindig ilyen pontos?". Ne akarjon ezekre komoly és részletes választ adni. Egy-két ügyes félmondat, némi humor (de nem erőltetetten) kifejezi, hogy minden rendben van, kezdhetik az interjút.
A napirend ismertetése - az Ön részéről ezt egy rábólintás követi: igen, ez a számomra is megfelelő.
Az interjúztató diktál, és ez így van rendjén - soha ne álljon elő kérésekkel és közlendőkkel az interjú elején.
Ha a napirend ismertetése elmarad, akkor sincs gond, legfeljebb az első kérdések megválaszolása után (ha már van kérdeznivalója) tisztázza, hogy Ön mikor kérdezhet. Ha a válasz az, hogy bármikor, akkor se vegye át az irányítást: hagyja a kérdéseit későbbre.
Tájékoztatás: a munkakör bemutatása
Jelzés értéke van annak,  hogy az interjúztató először Önt kérdezi, vagy pedig tájékoztat a szervezetről és a munkakörről.
Az alábbi alapinformációkra  feltétlenül kérdezzen rá, ha a tájékoztatásból (szándékosan vagy véletlenül) kimarad:
- a vállalat elhelyezkedése az iparágon belül, jövőbeli kilátások
- legfontosabb termékei, szolgáltatásai
- szervezeti felépítés
- a munkakör elhelyezkedése a szervezet keretében
- a munkakör tartalma, főbb feladatok
- a munkakör betöltéséhez szükséges végzettség, képességek, készségek, gyakorlat
- hányan jelentkeztek az állásra
- a munkakörnyezet, a rendelkezésre álló infrastrukturális feltételek (a munkakörhöz kapcsolódó - utazások gyakorisága, telefon, számítógép)
- milyen szempontok alapján értékelik a munkát
- bérezési és ösztönzési rendszer, de vigyázzon nehogy túl korán hozza fel a fizetés témáját
- képzési programok, van-e lehetőség a továbbtanulásra, támogatja-e ezt a vállalat
- karrierlehetőségek a cégen belül
A tájékoztatást hallgassa nagyon figyelmesen, hiszen ennek alapján tudja eldönteni, hogy az ajánlat valóban érdekli-e. Gyakran elkövetett hiba, hogy a jelölt a tájékoztatás perceit a lazítás lehetőségeként értelmezi, és közben már saját mondandóját fogalmazza, amivel értékes információkat veszít el.
Ne mindenáron akarjon megszerezni egy állást! Ha az távol áll az elvárásaitól, inkább keressen tovább!
(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..