home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az intelligens egér
Talpai Lóránt
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Az intelligens egér

Magyar fejlesztésű szoftver sikere az LT-Innovative Summiton — A robotfestő — Elegáns mikrohifik az Onkyótól — Az ősi piramisok nyomában — Új hold a Neptunusz körül

Magyar fejlesztésű szoftver sikere az LT-Innovative Summiton

Brüsszelben nyelvtechnológiai találkozót tartottak. A Language Technology Innovative Summit elnevezésű rendezvényen a nyelvtechnológiai szakma képviselői az üzleti trendekről, újítási-együttműködési lehetőségekről és stratégiáról tárgyaltak. Kiosztották továbbá az LT-Innovative díjakat is, az egyik nyertes a magyar Morphologic lett. A magyar cég legújabb fejlesztése nagyban segíti a szótárazást, a fordítást és a Wikipédián való keresgélést is. Az IT-Innovate díjas MorphoMouse nevű szoftver tulajdonképpen egy olyan szótár, amely használatakor nem kell begépelni a szóalakokat, hanem elég, ha a kurzort a lefordítani kívánt szó fölé helyezzük.

A robotfestő

A technikai rovat olvasói nemrégiben egy robotokból álló zenekarról olvashattak. Most pedig egy robotfestőről szólót. Az E-Davidra keresztelt festőrobotot a németországi Konstanz egyetemén fejlesztették ki. A fejlesztők a szokásostól kissé eltérően, nem humanoid vonásokkal, illetve külsővel ruházták fel a robotot, hanem ipari monstrumot faragtak belőle. A nevét sem Michelangelo Dávidjáról kapta, hanem a projektum elnevezése alapján, amely nem más, mint Drawing Apparatus for Vivid Image Display. Az E-David egyébként maga választja ki a festéket, majd pedig kikeveri, és valódi vásznon alkotja meg a műveit.

Elegáns mikrohifik az Onkyótól

Aki szeret otthon nyugodt körülmények között zenét hallgatni, annak ismerősek lehetnek az Onkyo márkájú zeneeszközök. Az Onkyo házimoziszettjei, erősítői, hangprojektorai és kis méretű mikrohifijei a legkényesebb zenei igényt is kielégítik. A japán cég most bemutatta a nagyközönségnek a legújabb minihifijét, melyet X-U3 és X-U3LT névre keresztelt. A letisztult vonalú és rendkívül elegáns modellek a gyári CD-ken kívül az írt és újraírt korongok kezelésére is képesek, még akkor is, ha azokra MP3- vagy WMA-fájlokat égettek. A készülékek maximális teljesítménye 30 watt, az áruk pedig körülbelül 270 euró.

Az ősi piramisok nyomában

Mexikó keleti térségében mintegy 2000 évesnek vélt települést fedeztek fel: 30 csontvázra és egy piramis maradványaira bukkantak rá. Az ősi település sírjaiban agyagszobrocskákat, jade ékszereket, tükröket és állati maradványokat is találtak. A tárgyi leletek több kultúrát is reprezentálnak. Egyes szobrocskák és tégladarabok maja korabelinek tűnnek, más cserépedények Teotihuacan ősi városából származhatnak. A sírok közelében levő dombon egy kőtáblákból készült, mintegy 12 méter magas piramis romjai is előkerültek, vélhetőleg maja korabeliek.

Új hold a Neptunusz körül

A Hubble űrteleszkóp apró, eddig soha nem látott holdat tárt fel a Neptunusz körül. Ezzel a kék planéta szatellitjeinek száma tizennégyre emelkedett. Az újonnan felfedezett égitest mindössze 19 kilométer széles. Mars Showalter egy új módszernek köszönhetően vette észre a holdat: egy fehér pötty mozgását követte nyomon több mint 150 archív Neptunusz-fotón, melyeket a Hubble 2004 és 2009 között készített. Jóval a gyűrűszegmensek mögé is kiterjesztette vizsgálatát, így fedezte fel a fehér pöttyöt mintegy 105 ezer kilométeres távolságban, a Larissza és a Próteusz holdak pályája között. (T. L.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..