Az illegális bevándorlás továbbra is probléma Szerbiában
2021.02.24.
LXXVI. évf. 8. szám
Az illegális bevándorlás továbbra is probléma Szerbiában

Az emberkereskedelem elleni harcban folytatott együttműködésről szóló, Szerbia és Észak-Macedónia közötti egyezmény is napirenden szerepelt a mai parlamenti ülésen. Ennek kapcsán Fremond Árpád is felszólalt. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a migránsválság Európa és a világ közös problémája, ezért fontos, hogy Szerbia minden szinten együttműködést folytasson szomszédjaival és az Európai Unióval, és részt vegyen a globális megoldásban.

A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja, hogy az illegális bevándorlás problémáját az emberiesség, a biztonság és az emberi méltóság keretein belül kell megoldani – mondta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Hozzátette, ez egyúttal a törvények, előírások és eljárások tiszteletben tartását is jelenti, aminek egyaránt vonatkoznia kell a helyi lakosságra és a migránsokra is. Ezután részletesen ismertette az észak-bácskai és bánáti határ menti falvak problémáit. Azt kérte, a katonaság és a csendőrség maradjon a terepen legalább tíz napig, mindennap vigyék vissza a migránsokat a befogadóközpontokba, és naponta ellenőrizzék a taxisokat, valamint felkérte a belügyminisztert, hogy együtt látogassunk el Majdányra, Rábéra, Egyházaskérre és Oroszlámosra.


Fotó: Ekránfotó

A felszólalásra reagálva Aleksandar Vulin belügyminiszter elmondta, Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik, és eddig több mint egymillió ember haladt át az országon. Elismerte, hogy az ország északi részén nagy problémák vannak. 

Az ENSZ menekültügyi intézményének adatai alapján Szerbiába 2020 elejétől novemberig 24180 migráns lépett be, 74 százalékuk Észak-Macedóniából. Támogatásként 2015 óta az Európai Unió több mint 130 millió eurót adományozott Szerbiának, amit 2021 elején további 13 millió euróval toldott meg.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..