home 2024. május 27., Hella napja
Online előfizetés
Az igazságtalanság áldozatainak napjánMár lassan...
(tv.)
2007.04.11.
LXII. évf. 15. szám

Az igazságtalanság áldozatainak napjánMár lassan 3 éve,,Embermódra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled -- feltűnés és hiú szerep nélkül -- segíteni az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű...

Az igazságtalanság áldozatainak napján
Már lassan 3 éve
,,Embermódra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled -- feltűnés és hiú szerep nélkül -- segíteni az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, hogy nem mondasz igent, mikor mindenki kiabál: ,,Igen, igen! Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hangosan és mellveregetve tiltakozni ellene.
(Márai Sándor: Füveskünyv)
Márai sorai jól példázzák azoknak az embereknek a jóindulatát, akik valamilyen módon segítik a már lassan három éve bebörtönzött temerini fiúkat. A szülők és hozzátartozók már rég elvesztették volna a reményt, és teljesen összeomlottak volna, ha nincsenek ők, a támogatók. A lapunkban is közzétett nemzetközi, illetve hazai folyószámlára, ha lassan is, de érkeznek a segélyadományok, ezekből szerzik be mindazokat az eszközöket, amelyek a börtönélethez szükségesek. Mindemellett Mészáros Teréznek, a Caritas temerini tagozata munkatársának is köszönet jár minden eddig nyújtott segítségért és jó szándékért.
Az ünnepek közeledtével a fiatalok egy nem mindennapi kéréssel fordultak ítélet-végrehajtóikhoz: engedélyezzék, hogy egy pap meglátogathassa őket, mivelhogy gyónni szeretnének. A kérést tudomásul vették. Szungyi László temerini plébános segítségével megpróbálják kívánságukat teljesíteni.
Legutóbbi temerini látogatásom során Máriás Ilonával és Horváth Tiborral találkoztam. Ilona elmondta, hogy minden ünnep alkalmával mind nehezebb és nehezebb. Nem látják az alagút végét, és már nagyon kimerültek. Nemrég idegösszeroppanást kapott. ,,Itt a cselekvés ideje, elegünk van a politikusok ígérgetéseiből, erélyesebben kellene fellépniük -- mondja. Hol az igazság?! Milorad Ulemek Legija 15 évet kapott négyszeres emberölésben való bűnrészesség miatt, pontosan annyit, mint a 22 évesen bebörtönzött Máriás István. Hát ilyen a mi igazságszolgáltatásunk!
Horváth Tibor most is naprakész információkkal lát el. Két beadvány elbírálása van folyamatban, a határidő lassan lejár, hamarosan megérkezik rájuk a válasz. Egyébként semmi változás, nincs haladás. Várnak a szülők, és várnak a fiúk is. Már 3 éve mást sem tesznek. Várnak Strasbourgra, várnak a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság Ellenőrzőbizottságára, és várnak az Alkotmánybíróságra is. Újratárgyalást szeretnének kieszközölni. Tibor 3 éve mindennap azzal a gondolattal fekszi és kel, hogy a holnap jobb lesz. Kitartása emberfölötti. Sajnos, az eltelt évek megtették hatásukat. Fiával, Horváth Árpáddal -- aki 19 évesen kapott 10 évi börtönbüntetést -- hetente beszél telefonon. Látogatni akkor mennek, ha a szükséges anyagiakat elő tudják teremteni. Mint mondja, kitartását erősíti a rengeteg biztató levél és üzenet. Magyarországról, de még annál távolabbról is érkeznek az együtt érző szavak és a segítség. Az egyik segítőjük egészen a messzi Svédországból való. A temerini eset a világhálóra is felkerült, a www.humanrightscenter.net/borton honlapon olvasható.
Áldozatok a fiúk, áldozatok a szülők, és még az a legalább 30-40 ember, aki közvetlen kapcsolatban áll velük.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..