home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az idol
Brasnyó Zoltán
2023.07.27.
LXXVIII. évf. 29. szám
Az idol

Művészi megközelítésmód, néhány kivételtől eltekintve erős alakítások, izgalmas és újszerű látványvilág, toporzékoló popsztárok, táncosok, menedzserek és producerek — mindez Sam Levinson, az Eufória című HBO-sorozat alkotója rendezésében.

No meg rengeteg szex, érzékiség és szadomazochizmus. Úgy sejtem, éppen ezekkel szerették volna leginkább eladni Az idolt, mely eredetileg Cannes-ban debütált az idén. Igen ám, de úgy tűnik, hogy az öncélúságba süllyedő szexualitás még azoknak sem jött be igazán, akik csak a botrány miatt akarták megnézni. Miután levetítették Cannes-ban, hirtelen mindenki erről a sorozatról kezdett beszélni. Megoszlottak a vélemények a minőségéről, de leginkább The Weeknd színészi képességeiről. Napjaink egyik legnépszerűbb zenésze és producere most először vállalt filmszerepet. A másik karakterünk a címszereplő Jocelynt alakító Lily-Rose Depp, azaz Johnny Depp lánya.


Képek: imdb.com

A kendőzetlen szexualitásban bővelkedő sorozat a mai modern sztárgyártás folyamatait vizsgálja, Jocelyn pedig egy Britney-hez hasonlítható, a tinik körében népszerű énekesnő, aki anyja halála óta a gyásszal és alkotói válsággal küzd. Ráadásul exe éppen most tett közzé róla egy pikáns fotót, mely a karrierjét is tönkreteheti. Belép az életébe Tedros, a menő nightclubtulajdonos, akiről már a legelején sejthető, hogy szélhámos, később viszont már az is nyilvánvaló lesz, hogy a férfi egy szektavezér. Nemcsak Jocelyn élete, de munkája és karrierje felett is uralkodni kezd, minden gondolatával befolyásolja és irányítja a lányt. Az idol cselekménye — és egyúttal Jocelyn élete is — totális káoszba sodródik, egy toxikus kapcsolat deviáns részleteit látjuk részről részre. Közeleg a turné, Tedros pedig egyre jobban manipulálja a színész-énekesnőt.

The Weeknd (polgári nevén Abęl Makkonen Tesfaye) nem igazán meggyőző, amikor ijesztő próbál lenni, inkább viccesbe megy át. Nem tudjuk eldönteni, hogy viselkedése, erőltetett szövegei rendezői utasításra lettek-e ilyenek, vagy csak ennyit tudott kihozni a szerepéből. Az eredeti hat epizód helyett végül öttel le is zárták a történetet, mivel az alkotók több kreatív vitába sodródtak egymással. Tavaly áprilisban például lelépett Amy Seimetz rendező, Sam Levinson tőle vette át a direktori feladatokat. A Variety című lap írta meg először, hogy a stábban és az addigi kreatív döntésekben, irányokban is változtatások lesznek. The Weekndet azzal „vádolták meg”, hogy állítólag azt mondta, Az idol túlságosan is a női nézőpontot helyezi előtérbe. Ezeket a pletykákat egyébként Tesfaye tagadta. Már Sam Levinson Eufóriájánál is arról cikkeztek, hogy borzasztóak voltak a munka- és a forgatási körülmények, ami leginkább a csökkentett költségvetésnek tudható be.

Az idol tehát — elkészültének körülményeitől függetlenül — egy nehezen emészthető, határozottan öncélú, erotikus sorozat, számtalanszor látott klisékkel. A karakterépítés, a valódi fűszer ezúttal elmaradt, amire csak nagyon ritkán van példa egy HBO-sorozatnál. A legnagyobb baj Az idollal, hogy lelketlen, mégis minden percében tetten érhető a Sam Levinson-féle DNS, melyet az Eufóriában egyszer már megtapasztaltunk, ebben a sorozatban viszont nem működik. Pedig a mellékszereplők, Hank Azaria, Eli Roth vagy például Rachel Sennott, sőt még Lily-Rose Depp is remekül játszanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..