home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az idén különösen fontos az őszi kalászosok fejtrágyázása!
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Az idén különösen fontos az őszi kalászosok fejtrágyázása!

A tél végi fejtrágyázással talajba juttatott nitrogén meggyorsítja a növények fiziológiai folyamatait, közvetlenül befolyásolva a terméshozamot. Tekintettel az elhúzódott őszi vetésre, illetve a növények eltérő fejlődési fázisaira, az idén nagy körültekintést igényel az őszi kalászosok tápanyag-utánpótlása. A kívánt hatás elérése végett nemcsak a szükséges nitrogénmennyiség, de a talajba juttatás időpontjának megállapítása is rendkívül fontos.

Tavaly ősszel a kapások tenyészidejének elnyúlása és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az őszi szántásra, a talaj-előkészítésre és a vetésre a megszokottnál később került sor. Ez leginkább az őszi árpa esetében volt tapasztalható. A munka mielőbbi befejezése, a termelési költségek csökkentése érdekében a termelők többsége kihagyta az alaptrágyázást, ezért az ő parcelláikon kevesebb a hozzáférhető tápanyag, ami bizony meg is látszik a növényen. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a csapadék kimosta a tápanyagokat a talaj felsőbb rétegeiből, akkor a vetések fejlődése szempontjából a tavaszi tápanyag-utánpótlás különös jelentőséggel bír.

A növények tenyészideje alatt tavaly több mint 780 mm csapadék hullott — az átlagosnál jóval több —, az eloszlása azonban sokkal kedvezőbb volt, mint korábban. Ennek köszönhetően a termelők szinte minden termesztett növény esetében rekordhozamot értek el. A túlzott nedvességnek sajnos hátrányos következménye is volt: a tavaszi haszonnövények tenyészideje elhúzódott, ezért a gazdák az őszi munkálatokkal is késtek. A termelők munkáját az őszi munkálatok idején tapasztalt kedvezőtlen időjárás is nehezítette, ami az alap-talajművelés és a magágy-előkészítés minőségén volt a leginkább érezhető. Természetesen nemcsak az időszűkével kellett harcolni, hanem a pénztelenséggel is, úgyhogy takarékossági megfontolásból sok helyen elmaradt az alaptrágyázás, illetve a fémzárolt vetőmagok alkalmazása, ez pedig mindenképpen hatással lesz az idei terméshozamra.

Az őszi vetésű haszonnövények állapota változó. Az olajrepce fejlettsége kielégítő, a növényen nincsenek károsodási nyomok. Az őszi búzáról azonban ez már nem mondható el, a levélzeten különböző mértékű károsodás látszik. A növény fejlődési fázisa is igen változó — aszerint, hogy a mag mikor került a földbe. A kései vetések esetén a növény alig haladta meg a kétleveles fázist, a korábbi vetéseknél azonban már a bokrosodás időszakában jár. Ennek megfelelően a fagy okozta károsodás mértéke változó. A termelőknek az idén is oda kell figyelniük a rágcsálókra, ha meg szeretnék őrizni a vetésüket. A januárban végzett vizsgálatok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a rágcsálók okozta károk azokon a parcellákon a legnagyobbak, ahol szója, napraforgó és cukorrépa volt az elővetemény. Ugyanezt állapították meg a monokultúrával, illetve a redukált talajműveléssel kapcsolatban is. A terepen végzett vizsgálat alapján az is kiderült, hogy a kártevők a lucerna- és az olajrepce-ültetvényeken szaporodtak el a legnagyobb mértékben, pedig a termelők eddig már négyszer védekeztek ellenük.

Az adatokból az is kiderül, hogy az őszi, intenzív rágcsálóirtás ellenére elmaradt a kívánt hatás. Ennek oka elsősorban az, hogy a védekezés nem volt átfogó, a magánszektor nyilván anyagi okok miatt nem vett benne részt. Ezért amint az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, el kell kezdeni a rágcsálók irtását.

A változékony és az átlagosnál magasabb — az évszakra nem jellemző — hőmérséklet következtében Szabadkán és környékén megjelentek a kórokozók (elsősorban különféle gombabetegségek), ám a fertőzés mértéke csak néhány parcellán haladta meg az ötven százalékot, a vizsgált vetések állapota és a fertőzöttség mértéke egyébként jó, egy és öt százalék között mozog. A szakemberek azt javasolják a termelőknek, hogy kísérjék figyelemmel a vetések fejlődését, mert csak így akadályozható meg a kártevők és a korokozók pusztítása, annál is inkább, mivel a viszonylag magas hőmérséklettel párosuló csapadékos időjárás kedvez a kórokozók és a betegségek terjedésének. A talajban elegendő nedvesség van, sőt akadnak olyan parcellák, amelyek a túlzott nedvesség miatt víz alá kerültek, a nagy mennyiségű csapadék pedig kimosta a tápanyagokat a termőterület felsőbb rétegeiből. A talaj könnyen hozzáférhető nitrogéntartalma parcellánként eltérő, mennyisége pedig a termesztett növénytől és az előveteménytől függ. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nitrogén nagy része a gyökérzónán kívül 30—60, illetve 60—90 centiméteres mélységben található. Ezeket az eltéréseket nemcsak a többféle műtrágya használata okozza, hanem a növényi szármaradványok kezelése is. Ezért a fejtrágyázás előtt kell elvégezni a talajelemzést. Így majd pontosan lehet tudni, mekkora mennyiségű és milyen tápanyagra van szükség egy-egy parcellán. A szakemberek azt javasolják a termelőknek, hogy savanyú kémhatású műtrágyát — ureát és ammóniumnitrátot — használjanak. A szükséges mennyiség szerint a tápanyagot lehetőleg több alkalommal kell a talajba juttatni. Ha hektáronként 60 kg tiszta nitrogén hiányzik a talajból, akkor ezt a mennyiséget egy kezeléssel, ha ez a mennyiség 60—120 kg, akkor két, ha pedig a hiányzó, könnyen hozzáférhető nitrogén meghaladja a 120 kg-ot, akkor három alkalommal kell a talajba juttatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..