home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az idén is virágzott a Tisza (befejező rész)
Bojniczky György
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
Az idén is virágzott a Tisza (befejező rész)

A tiszavirág (Palingenia longicauda) elterjedési területe egykor nagyobb volt, szinte egész Európa síksági folyóvizeit felölelte. Manapság viszont az állatfajok Vörös listáján szerepel — Lengyelországban mint kihalt faj, és eltűnt a Rajnából meg a Pó folyóból is.

Magyarországon már régóta veszélyeztetett fajként jegyzik, míg Szerbiában csak az utóbbi időben kapott védelmet.

A Kárpát-medence területén egyébként körülbelül ötven fajta kérész él. Befejezésképpen ejtsünk néhány szót a Dunában élő (18 mm hosszú) fehér kérészről (Polymitarcis virgóról), vagyis a dunavirágról. Ez a fajta augusztus végén hagyja el a vizet. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy valóban hosszú évek után újra megjelent, és ismét virágzik a Duna is. (Ez egy következő írásunk témája lesz.)

A dunavirág kivételével a többi kérész a világ mindegyik édesvizű élőhelyén megtalálható. Érdekesség, hogy Európán kívül Észak-Amerikában ötszáz fajta Ephemeroptera (egy napig élő) található.

Visszatérve a mi tiszavirágunkhoz, a horgászturizmus, a vándorhorgászat, a táborozás fejlődésével nyaranta egyre több külföldi, városi horgász, kiránduló látogat el a Tisza partjára. Ha szerencséje van, nemcsak üdül, pihen, halat fog, hanem egy csodálatos természeti jelenségnek is a szemtanúja lehet.

Virágzik a Tisza — így mondják a költőibb lelkek. A nyelvészet a tiszavirágot a gyorsan elmúló fogalmával is azonosította, és a magyar nyelvbe kérészéletűként (nagyon rövid életű) iktatta be. Ez az időtlen idők óta visszatérő, líraian szép látványosság a magyar meséknek és népdalkincsnek is a részévé vált. Nézzük csak, hogy is szól a nóta:

                        Tavasszal a Tisza, mikor kivirágzik,
                        Milliónyi lepke vize felett játszik.
                        Egy sem él sokáig, míg számolok százig.
                        Temető a Tisza, mikor kivirágzik.

                        A mi szerelmünk is olyan kérész élet,
                        Alighogy született, máris semmivé lett.
                        De az én két szemem sűrű könnyben ázik,
                        Úgy vágyom a Tiszát, mikor kivirágzik.

De nem csak költői lelkekben elevenedik meg a Tisza látványos virágzása, ez az esemény némely Tisza menti városban már szimbólummá lett. A tiszavirágnak számtalan szobor, emlékmű tiszteleg, sőt rendezvényeket, létesítményeket, üzleteket, szállodákat neveznek el róla. És ami a legcsodálatosabb, még egy híd is épült a Tiszán, mely nemcsak hogy a Tiszavirág híd nevet viseli, de tervezőjét is ez a csodálatos „lepkerovar” ihlette meg. Ez a híd Szolnokon épült a közelmúltban, 2010-ben. Tervezője Pálossy Miklós építőmérnök, aki a hídavatás  alkalmából díszoklevelet és egy olyan ezüstérmet kapott, amelyen a Tiszavirág híd, valamint a tiszavirág van ábrázolva. A megnyitót tűzijátékkal tették ünnepélyesebbé. De nem csak Szolnokon van ilyen nagy jelentősége a tiszavirágnak, a Magyarkanizsai gyógyfürdő parkjában is gyönyörködhetünk tiszavirágszoborban.

(vége)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..