home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az idén is tarolni fog az oromi Malomfesztivál!
Kartali Róbert
2019.07.11.
LXXIV. évf. 28. szám
Az idén is tarolni fog az oromi Malomfesztivál!

Augusztus 15-e és 17-e között tartják meg az oromi Malomfesztivált, mely az idei évtől a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzeti jelentőségű vajdasági magyar rendezvénye.


Asztalos Kristóf, Szerda Zsófi, Horváth Tamás és Vígi László (a szerző felvételei)

Az idei fesztivál a hatodik, mégis az 5-ös szám lengi körül: 5 színpad, 5 fődimenzió, 5 alkotótábor és persze 5 év rendezői tapasztalat. Többek között fellép majd az Anima Sound System, a Lóci játszik, Dj Bootsie, az izraeli Angata, Szalonna és Bandája, valamint az idén már hatodik alkalommal visszatérő Szkojáni Charlatans and the Hét Hat Club közös formációja. A szervező Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjai sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

A rendezvényt kéthetes építő- és szépítőtábor, valamint öt alkotótábor előzi meg. Az idei fesztiválon a szervezők az eddigiekhez képest gazdagabb és tartalmasabb családi, illetve gyerekprogrammal készülnek. Vígi László, a Wemsical elnöke kiemelte, arra törekednek, hogy az eddig jól működő képleteket, sémákat és tapasztalatokat úgy vigyék tovább az előző öt évből, hogy ezek lassan „őrölve”, de biztosan fejlesszék a fesztivált.

Az előző évekhez képest a szervezők most tudatosan kerülik a headlinereket, illetve a nagy sztárokat, inkább a földközelibb előadókkal igyekeztek együttműködni. Ebből adódóan számos olyan kísérletező csapatot láthat majd a nagyérdemű, amely eddig nem volt annyira jellemző Vajdaságra — mondta el Horváth Tamás, a zenei programkoordinátor.

— A korábbi évekhez képest az idén is próbálunk minél sokrétűbb palettán elhelyezni a zenei felhozatalunkat. Öt zenei színpad lesz, és Amerikától kezdve Indián, Izraelen és Lengyelországon át a már megszokott magyarországi és szerbiai előadókig sok mindenkit meghívtunk. Fellép a Gipsy Classic Band Szabadkáról, a világzenei alkotók közül itt lesz a Meszecsinka Budapestről, fellép az idén már hatodik alkalommal visszatérő Szkojáni Charlatans and the Hét Hat Club közös formációja, illetve természetesen itt lesz a Fokos zenekar, a Góbé zenekarból érkezik Csasznyi Imre, aki a Pendergő zenekart fogja kiegészíteni. A nagyszínpadon pedig olyan együttesek koncertjeit láthatjuk, mint a Lóci játszik, az Anima Sound System, Dj Bootsie, az izraeli Angata, Szalonna és Bandája, valamint mások. A kisszínpad kísérletezőbb, elvontabb zenei műfajoknak ad majd otthont. Tavaly behoztunk egy új helyszínt, a baZent, mely a medence körül helyezkedik el, az idén ez annyi változással fog működni, hogy déltől éjfélig tart nyitva, szóval itt a látogatók 12 órán keresztül szórakozhatnak, vagy a vízben, vagy a medence mellett. Az ötödik helyszín a Chill sátor, mely bárkinek teret ad, aki hangszeren tud játszani, és ezt be szeretné mutatni a nagyérdeműnek. A fellépők névsora hamarosan elérhető lesz a honlapunkon és a közösségi médiában is.

A fesztivált öt művészeti alkotótábor előzi meg: egy animációs filmes, egy fotós, egy színházas, egy irodalmi és egy zenei. Az idén körülbelül ötven fiatal jelezte részvételi szándékát ezekbe a táborokba, és már lezárult a jelentkezés — emelte ki Szerda Zsófi, az alkotótáborokért felelős szervező.

— Fontos, hogy ez a fesztivál ne csak a szórakozásról szóljon, szeretnénk egy kicsit nevelni és oktatni is a fiatalokat. A színházi tábort úgy találtuk ki, hogy ne csak a színészek jelentkezhessenek, hanem mindenki, akit érdekel a színház, illetve annak bármelyik válfaja, legyen az rendezés, díszlettervezés, dramaturgia vagy színészet. Ezt Puskás Zoltán és Góli Kornélia vezeti. Lesz továbbá egy improvizatív zenei tábor Brestyánszki Bernadett-tel és Dinával. Az irodalmi tábort Oláh Tamás vezeti, de meghívott előadókkal is dolgozhatnak majd a résztvevők. A fotós táborba az idén visszahívtuk Michael Bowringot, hiszen tavaly nagyon bevált, sokat lehetett tőle tanulni, nagy tudású művész. Lesz egy újdonság is, az animációs filmes tábor, melyet Vajda Melinda budapesti animációs filmes tart majd, eziránt volt a legnagyobb érdeklődés. Megpróbáljuk bevonni a falut is, az egyik program ugyanis bent lesz a művelődési házban, ahol Hajdu Szabolcs és a Látókép Ensemble nevű formáció Kálmán-nap című előadását láthatja majd a közönség, sőt a Tanyaszínház is ott lesz az egyik este.

Öt év tapasztalattal hatodszor vágunk bele a szervezésbe, az idén megpróbáljuk újragondolni a dolgokat a tökéletesítés céljából, habár egy jó fesztivál hangulata mindig a látogatóktól függ, hiszen leginkább ők hozzák a varázst — emelte ki Asztalos Kristóf, az építkezésért felelős szervező.

— Az idei rendezvényünk környezettudatos lesz, és törekedni fogunk a hulladék minimalizálására. El leszünk kerítve fakerítésekkel, hogy a látogatók tudják, mettől meddig tart a területünk. Építünk egy tízszemélyes zuhanyzót, melyhez a hódfarkú cserepeket önkéntes adományokból várjuk, továbbá árnyékos részeket is kialakítunk majd, a kirakodóvásár fölé egy árnyékolót húzunk, a konyhával kapcsolatban is lesz munka, viszont magát a fesztivál helyszínét illetően nem lesz meglepetés az előző évekhez képest. Az idén is önkéntes csapattal dolgozunk, körülbelül harminc főt várunk, velük építjük meg a helyszínt. Ez már augusztus elején megkezdődik, és megpróbálunk csodát csinálni két hét alatt. Összeszokott társaság épít majd, mindenki tudja a saját feladatát, úgyhogy baj nem lehet.

A jegyár nem változik tavalyhoz képest. A Malomfesztivál limitált befogadóképességgel bír, így csupán 2000 bérletet értékesítenek, ebből 1500-at elővételben 2000 dinárért, a helyszínen pedig 3000 dinárért lehet majd bejutni — az oromiaknak viszont csak 1500 dinárt kell fizetniük egy bérletért. A napijegy 1200 dinár lesz, az esti jegy pedig 8 órától 800 dinárba kerül, valamint lehet családi jegyet is váltani 1200 dinárért, ez két felnőttet és a gyermekeiket jogosítja fel a belépésre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..