home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az idén 41 Csodasarok került Vajdaságba
Kartali Róbert
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
Az idén 41 Csodasarok került Vajdaságba

Az idén is nagy népszerűségnek örvendett Vajdaságban a Miénk a város! elnevezésű online játék, melynek eredményeként 37 oktatási intézményben összesen 41 Csodasarkot osztanak ki. Ezek közül 22 csomagot a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola óvodaépületében egy alkalmi ünnepség keretében adtak át.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az idén is lehetővé tette, hogy a vajdasági magyar ajkú diákok bekapcsolódhassanak a Miénk a város! elnevezésű online játékba, melynek az a lényege, hogy minden gyermek saját kitartásával és tehetségével tud tenni a közösségéért. A négy hétig tartó játék során nem önmagáért, hanem közösségéért játszik, és a nyereményét közösségének ajánlja fel. Az idei verseny nyertesei 100 000 forint értékben fejlesztőjátékokat, valamint könyveket tartalmazó csomagot nyertek az iskolai, illetve óvodai közösségük részére.

Ez a játék az idén is megmutatta, hogy a közösségünknek van ereje, és ha összefogunk, akkor nincsenek legyőzhetetlen akadályok — emelte ki az ünnepségen dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette, a Kárpát-medencében és a diaszpórában az idén 1500 gyermek játszott ezzel a játékkal, és rengeteg hibátlan megoldás született. Így a korábban felajánlott 100 Csodasarok helyett 152 darabra emelték az ajándékozott Csodasarkok számát.

A játéknak 4 fő feladata és 24 pontgyűjtő feladata volt, a fő feladatokra 48 óra, a pontgyűjtő feladatokra pedig 24 óra állt a résztvevők rendelkezésére. Összeségében 140 közoktatási intézményből voltak játékosok, 265 kisdiák nyert 100 000 forint értékű Csodasarkot saját magának, illetve a közösségnek. A szűkebb régiót tekintve 38 vajdasági intézményből 78 diák 41 Csodasarkot nyert, Észak-Bácskában pedig 19 intézményből 41 diák nyert 22 Csodasarkot, mely különféle fejlesztőjátékokat és könyveket tartalmaz — tette hozzá a helyettes államtitkár. 

— Az elmúlt években nem volt olyan óvoda, óvodai intézmény, általános iskola, ahol valamilyen támogatást ne tudtunk volna a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, illetve a magyar kormánynak köszönhetően folyósítani — mutatott rá Fremond Áprád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ünnepségen. Mint mondta, azért szervezték meg éppen ebben az intézményben a csomagok átadását, mert a Miénk a város! játékon a vajdasági gyerekek közül Csantavérről vettek részt legnagyobb számban. Az MNT elnöke saját tapasztalatból merítve elmondta, hogy a játékhoz az egész család közreműködésére szükség van, hiszen az édesapa, az édesanya és még a nagyszülők is be voltak vonva bizonyos feladatok teljesítésébe, így a játék által valóban össze kellett fognia a családnak.

Szabó Gábor, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Szabadka Önkormányzata területén csak ennek az általános iskolának van óvodarészlege. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek fejlődését már hároméves koruktól kezdve tudják kísérni egészen tizenöt éves korukig, az általános iskola elvégzéséig. Hozzátette, hogy huszonöt év kihagyás után sikerült újraéleszteni az óvodai napközis foglalkozást, mely 20 gyermek számára gondoskodik egész napos ellátásról, az egész év folyamán. Összesen 180 gyermeket tudnak az óvodába beíratni, ennek köszönhetően minden szeptember 1-jén három nagy magyar osztályt tudnak megindítani. Az óvoda azért is fontos, mert ebben az épületrészben történt a legtöbb felújítás és fejlesztés az utóbbi néhány évben.

Az alkalmi ünnepség után megtekintették az általános iskolához tartozó napközi és óvodarészleget, melyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült felújítani.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..