home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az idei karácsonyi trendek
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.12.19.
LXXII. évf. 50. szám
Az idei karácsonyi trendek

Ahogy közeledik a karácsony, úgy öltöztetjük egyre díszesebb ruhába a lelkünket és az otthonunkat, ezzel is emelve az ünnep jelentőségét.

Ezek az apró örömök, melyek a készülődéssel járnak, teszik igazán izgalmassá a várakozással teli időszakot.

Az üzletek már idejekorán megtelnek szebbnél szebb dekorációs elemekkel, melyekből magunk is készíthetünk kopogtatót, adventi koszorút, viszont akár készen is megvásárolhatjuk őket. Az a legjobb, ha valóban idejében megkezdjük az előkészületeket, mert akkor nem az utolsó napokban küzdünk az idővel.

Az ünnepi dekoráció „feladata” elsősorban az, hogy melegséggel töltse meg az otthonunkat és a lelkünket, ezért érdemes odafigyelni a legapróbb részletekre is. Nincs is annál jobb, mint amikor a mézes sütemények illatával teli lakásban a dekorációval bíbelődünk.

Az idei trend a skandinávok által oly kedvelt stílus: minden halvány színekben pompázik. Megjelent ugyan a fekete is a dekorációs elemek palettáján, de csak a halvány színekkel (fehérrel, bézzsel) párosítva, úgyhogy ezt inkább keretként használjuk. Néhány élénk színű díszt is bevethetünk, például pinket, pirosat, türkizt attól függően, melyik illeszkedik a lakásunkhoz. Rendkívül izgalmas összhatást érhetünk el a természetes anyagokból készült darabokkal is, melyeket visszafogott színekkel „köríthetünk”.

Az ünnepi asztalt is a természetes, egyszerű anyagok, tárgyak jellemzik — már-már a hétköznapiságot idézve — olyan kiegészítőkkel, amelyek valóban minden évszakra jellemzőek lehetnek. És bármely alkalommal elővarázsolhatóak. Ide sorolnám a fekete, többágú gyertyatartót, az egyszerű, sima, fehér gyertyákat és a sima vonalú, fehér vagy fekete tányérkészletet. Az étkezőasztal ékei a légies borospoharak lehetnek, valamint néhány csupasz faág, apró gömbök.

A lakás többi részén is végigvihetjük ezt a stílust. Mindenképp használjunk pihe-puha takarókat, szőrmével dekorált párnákat, szőnyegeket. Kövessük a lakásunk színvilágának hangulatát, de ne tévesszük szem elől a légies, természetes anyagok jelenlétének fontosságát. A hétköznapiság előnye, hogy nem kell az ünnepek után azonnal szétbontanunk a dekorációt, nyugodtan megőrizhetjük a tél végéig.

Ablakdekorációt saját kezűleg is készíthetünk. Az internetről különböző méretű sablonokat tölthetünk le, melyeket ki kell nyomtatnunk, majd ollóval kivágnunk. Ezek ablakra is ragaszthatóak, vagy damillal varrjuk őket girlanddá, és akasszuk a függönytartóra. Tehetjük a gyerekszoba ablakára, a nappaliba és a hálóba is. Békés, nyugalmas érzést keltenek bennünk, napsütés esetén pedig érdekes árnyékot vetnek a szoba falára.

A dekorációkészítéssel töltött időt a család apraja-nagyja együtt élvezheti, a bel- és a kültér díszítése közben pedig kiélhetjük kreatív ambícióinkat. Az üvegváza is lehet dekorációs elem: rakhatunk bele parkban talált terméseket, például tobozokat, melyeket körbefonhatunk fényfüzérrel, azaz égősorral. Ezenkívül gyertyát is tehetünk bele. Ablakba helyezve különleges dísze lesz otthonunknak.
 

Ha ízléses dekorációra vágyunk, kövessük a kevesebb néha több alapszabályát — a végeredmény magáért beszél majd. 


A fényfüzéreket és a girlandokat a lépcsőfeljáró korlátjára, a bejárati ajtóhoz, illetve a függönyre is helyezhetjük. Az idei újdonság, hogy még a Mikulás-váró csizmák is fehérek — a lépcsőkorlátra, kandallóra akasztva kedves ékei lehetnek az ünnepnek.

Az ajándékcsomagolás terén szintén a természetességre törekedjünk. Csomagoljunk egyszerű papírba, a meglepetést zsineggel vagy színes szalaggal kössük át, és néhány fenyőággal, borostyánlevéllel díszítsük. A személyre szóló ajándékainkra az illető nevét is ráírhatjuk. Használhatunk narancs- és citromkarikákat vagy fahéjrudacskát — ezek pompásan megférnek a fenyőillattal.

Alapszabály, hogy egységes színvilággal dolgozzunk: amilyen a karácsonyfánké, olyan színvilágot teremtsünk a lakás többi részében is, és lehetőleg az ünnepi asztal is igazodjon hozzá.

A bejárati ajtóhoz tegyünk vendégváróként kopogtatót, melyet száraz koszorúalapból készíthetünk, illetve használhatunk fenyőből gyártott dekorációt is, melyet az ugyancsak természetességet sugalló elemekkel varázsolhatunk ünnepivé. A lépcsőre tegyünk kis bokrot, tuját, fenyőt, melyet fényfüzérrel ékesíthetünk, hogy a hozzánk betérők ünnepi, meleg fogadtatásban részesüljenek.

Jótanács azonban, hogy az idén se essünk át a ló túloldalára. Nem kell túldekorálnunk a lakásunkat, mert ezzel nem teremtünk ünnepi hangulatot, hanem éppen az ellenkezőjét érjük el: a karácsony elveszítheti varázsát. Legyen a szerénység a vezérelvünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..