home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Az idegenforgalom fejlesztése közösségi érdek
Kartali Róbert
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Az idegenforgalom fejlesztése közösségi érdek

Számos jelentős beruházás valósult meg az elmúlt időszakban Palicson, melyek nagymértékben hozzájárulnak majd a térség turisztikai fejlődéséhez. A közösségi érdekeket szolgáló idegenforgalmi beruházások helyszíneit járták végig Palicson a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, élükön Juhász Bálinttal, a VMSZ tartományi listavezetőjével.

Az AkvaPark, a tó mentén felújított sétány, a tatarozás alatt lévő víztorony és az eredeti állapotába visszaállított helyi vasútállomás megtekintése után telt házas lakossági fórumot tartottak a helyi közösség épületében.

Palics a szerbiai, de az exjugoszláv térségnek is turisztikai fellegvára, és Pásztor István szíve csücske volt a palicsi turizmus fejlesztése — emelte ki sajtónyilatkozatában Juhász Bálint.

— Az elnök úr minden követ megmozgatott, hogy az AkvaPark elkezdhessen dolgozni. Azt gondolom, hogy ha ő és a Vajdasági Magyar Szövetség nem állt volna az ügy mellé, akkor ez a hely még mindig csak egy építkezési terület lenne. Országos, tartományi és helyi forrásokat rendeltek hozzá a projektum befejezéséhez. Fontos kiemelni azt is, hogy a sétány tovább épülhetett, hogy az üdülőtelep is megszépülhetett. Ez is jelentős tartományi források igénybevételével történt. Emellett felújítjuk a magyar szecesszió gyönyörű épületét, a palicsi víztornyot, továbbá arra is biztosítottunk eszközöket és elkészültek a tervek annak érdekében, hogy a Bagolyvár is megújulhasson a közeljövőben. Azt gondolom, hogy folytatnunk kell Pásztor István ilyenfajta törekvéseit. Palics megérdemli, hogy kiemelt idegenforgalmi célpont maradjon és tovább fejlődjön — tette hozzá a VMSZ tartományi listavezetője.

A palicsi AkvaPark megvalósítására rengeteg pénzt és időt fordítottak, így mostanra a külső és a belső tartalom is elkészült. Jövő tavaszra Vajdaság egy olyan gyöngyszemmel gazdagodhat, amely párját ritkítja — emelte ki lapunknak Dencs Valéria. A Palics Park Kft. igazgatója elmondta, a projektum 15 millió euróba került adó nélkül, és a létesítmény a belső tartalmak mellett csúszdákkal, külső élményelemekkel, termálvízzel és masszázsmedencével van felszerelve.

— A sétányfelújítással kapcsolatban el kell mondani, hogy elkészült az újabb szakasz a President szállótól az egykori Fontana étterem épületéig. Ezt szintén köztársasági és tartományi pénzekből tudtuk megvalósítani. A felújított sétány hossza 1,1 kilométer, erre a szakaszra összesen 30 padot helyezünk ki, ami most van folyamatban, de november végéig minden ezzel kapcsolatos munka befejeződik. Palics szimbolikus épülete, a víztorony pedig olyan állapotba került, hogy elkerülhetetlenné vált a felújítása. A munkálatok összértéke meghaladja a 21,4 millió dinárt, ez az összeg tartalmazza a zsindelytető teljes cseréjét, a homlokzati elemek javítását, és olyan restaurációs munkálatok folynak, amelyek során nem lettek lecserélve az eredeti faoszlopok, hanem olyan módon teszik rendbe azokat, hogy a mi életünkben többé már biztos nem kell egy újabb felújításon gondolkodni.

A palicsi idegenforgalmi fejlesztések helyszínei után a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi jelöltjei megtekintették a helyi vasútállomást, mely, miután Szabadka és Szeged között november végén megindul a személyforgalom, szintén nagy szerepet tölt majd be a település turisztikai életének fellendítésében.

Mindezen fejlesztésekről szó esett a VMSZ lakossági fórumán is, ahol Juhász Bálint, Újhelyi Ákos, Gyivánovity Dániel, dr. Bagi Boján és Dobó István arra kérte a megjelenteket, hogy december 17-én erősítsék meg a magyar közösség politikai érdekképviseletét.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..