home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az év végére elkészül a gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti része
Pannon RTV
2021.03.26.
LXXVI. évf. 12. szám
Az év végére elkészül a gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti része

2021 végére elkészülhet a Belgrád-Budapest gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakasza. A munkálatok jelenleg a 34,5 kilométeres Belgrád-Ópázova és a 40,4 kilométeres Ópázova-Újvidék szakaszon folynak a kínai Exim bank kölcsönéből.

Aleksandar Vučić szerb elnök ma Zemunban és Beškánál is megtekintette a munkálatokat.

Szeptember végéig befejezik, az év végéig pedig már át is lehet adni a forgalomnak a Belgrádot és Ópazovát összekötő vasútszakaszt – ezt ígérte Aleksandar Vučićnak az építésért felelős kínai cég. Ez lesz az első olyan vasútszakasz Szerbiában, amely részben négyvágányos. Két vágányon az utasforgalom zajlik majd 200 kilométeres óránkénti sebességgel, két vágányon pedig a teherforgalom 120 kilométeres sebességgel óránként.

Fotó: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Aleksandar Vučić szerb államfő: „Két változata lesz a vonatoknak, csak hogy a polgárok tudjanak erről. Az egyik vonat egyszer fog megállni Belgrád és Újvidék között. Az is lehet hogy expressznek hívjuk majd, vagy ahogy szeretnék. Ez a vonat 30 percig fog utazni. A másik vonat kilenc állomáson áll majd meg. Zemun, Batajnica, Újpázova, Ópázova, Inđija, Beška, Karlóca, Pétervárad és Újvidék. Ez a vonat 52-53 percet fog utazni. Ha 55 percig utazik, akkor is gyorsabban lehet az egyik város központjából a másik városéba eljutni, mint autóval.”

Az Ópazovát és Újvidéket összekötő vasútszakasz kiépítése a tervek szerint az év végéig kell, hogy befejeződjön. A szerb elnök új projektekről is beszélt a látogatás során.

„Előttünk áll egy nagy projekt, egy diszpécserközpont, ahol az egész országban folyó vasútforgalmat irányítani tudjuk majd. Tehát ahonnan ellenőrizni tudunk minden vasúti irányt, vonatot az országban. Ezt az Oroszországi Vasutak fogják építeni, és ha jól értettem, a munkálatoknak 2023 végéig be kell fejeződniük.”

A Belgrád-Budapest gyorsvasút Újvidéket és a szerb-magyar határt összekötő szakaszát szeptember elsején kezdik el építeni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..