home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az év utolsó hónapja is elérkezett
Fehér Márta
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám
Az év utolsó hónapja is elérkezett

Konkrét lépéseket! — Jövőre ez már Kánaán! — 35 százalékkal több HIV-fertőzött

Konkrét lépéseket!

A szerbiai parlament ülésén Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a családtámogatási kormányintézkedések eredményeire kérdezett rá felszólalásában. Ana Brnabić szerb kormányfő válaszában elmondta, hogy az országban 1,32 százalékkal több gyerek született az idén szeptemberig, mint a tavalyi év azonos időszakában. Kiemelte: ez pozitív jel, hiszen a régió országaiban mindenütt negatívak a mutatók. A VMSZ parlamenti képviselője arra is kitért, hogy a munkáltatók 90 százaléka nem kínálja fel a csúsztatott munkaidő vagy az otthonról végzett munka lehetőségét, arra hivatkozva, hogy az alkalmazottak nem kérik, hogy éljenek ezzel a megoldással. (Szerbiai RTV)

 

Jövőre ez már Kánaán!

Elfogadta a jövő évi országos költségvetést a szerbiai parlament. Eszerint 2020-ban emelkednek a bérek, 5,4 százalékkal magasabb lesz a nyugdíj, január 1-jétől 3000 dinárral emelik a minimálbér összegét, így az 30 022 dinár lesz. A büdzsé rekordösszeget, 260 milliárd dináros kiadást irányoz elő nagyberuházásokra, ami tovább ösztönzi majd a GDP növekedését, mely a tervek szerint 4 százalékos lesz. Támogatásokra 95,3 milliárd dinár jut, ebből a beruházások ösztönzésére 9,3 milliárd. A költségvetés 2 százalékos inflációval számol. Az állami kasszából 295,4 milliárd dinárt különítenek el a közszférában dolgozók bérére és 581,2 milliárd dinárt a nyugdíjakra. A köztársasági költségvetés tervezett bevétele 1314,5 milliárd dinár, a tervezett kiadások összege pedig 1334,7 milliárd dinár, vagyis az így keletkezett hiány 20,2 milliárd dinár lesz, ez pedig a GDP 0,3 százaléka. „A 2020. évi költségvetéssel hatalmas fordulat kezdődik a gazdaságpolitikában, befejeződik a fiskális konszolidáció időszaka. Nehéz, de bátor lépéseket tettünk meg, mindez azonban már a múlté” — mondta Siniša Mali pénzügyminiszter. Jövőre fejlesztik az egészségügyet, jobb és korszerűbb oktatási feltételeket teremtenek, a kultúra és a sport területén pedig infrastrukturális beruházásokra lehet számítani, emellett folytatódik a gyermekvállalás ösztönzése, az ehhez szükséges intézkedésekkel és támogatásokkal. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

35 százalékkal több HIV-fertőzött

December 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja. Szerbiában jelenleg 2756 személynél diagnosztizálták a humán immundeficiencia-vírust, mely az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) betegséget okozza — közölte a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet. Az idén novemberig 175-tel nőtt a fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ami a tavalyi évhez képest emelkedés, hiszen akkor 130 személynél állapították meg a HIV-vírus jelenlétét — hangzott el a világnap kapcsán tartott tanácskozáson. A fertőzöttek között nyolcszor több a férfi, mint a nő. Az esetek domináns többségében, 89 százalékában a páciensek szexuális úton kapták el a vírust. 1985-től kezdve Szerbiában 4027 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az elmúlt években 1150-en haltak meg ebben a betegségben. Az AIDS Szerbiában a 19 és a 77 év közötti korosztályt érinti, az idén 16-an haltak meg, 14 férfi és 2 nő. A homoszexuális férfiak a legveszélyeztetettebbek — közölte a konferencián az egészségügyi minisztérium képviselője, hangsúlyozva, hogy a legtöbben Belgrádban és Vajdaságban végzik el a HIV-tesztet, a kisebb településeken elenyészően kevesen, pedig az AIDS betegség eredményes kezelése szempontjából döntő fontosságú a mielőbbi diagnózis. (Tanjug)


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..