home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Az év menedzsere
VARJÚ Sára
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Az év menedzsere

Beszélgetés Bunford Tivadarral, a szabadkai Masterplast YU és a Masterplast Group International dél-európai régiójának igazgatójával, a Szerb Gazdasági Kamara igazgatóbizottságának tagjával, a Szerbiai Magyar Közgazdászok Szervezetének és a Szabadkai Gazdasági Kamara külkereskedelmi bizottságának a tagjával

Az elmúlt hat évben különféle elismeréseket és díjakat kapott kiemelkedő munkásságának és törekvéseinek méltánylásául, az idén pedig egy nyolcvantagú, hazai szakemberekből, menedzserekből és vállalkozókból álló partnercsoport szavazata alapján a Legjobbak a legjobbaknak elnevezésű díj harmadik helyezését érdemelte ki. 2008-ban Szabadkán létesített polisztirolgyárának alapításában, a gyártási tevékenység elindításában, felfuttatásában vállalt kulcsszerepet. A Masterplast ma egy tekintélyes vállalat, melynek 17 országban van képviselete, szabadkai cégében pedig mintegy 130 embert foglalkoztat.

* Senki sem születik sikeres üzletembernek, sok tanulás és kemény munka árán válhat csak azzá. Nem volt ez másképp az Ön esetében sem.
— Üzleti karrieremet 1989-ben kezdtem Csantavéren, és nem sokra rá magánvállalkozást indítottam Szabadkán: csirkehúsból készült termékeket forgalmaztam. 2001-ben kapcsolatba léptem a Masterplast vállalatcsoporttal, és már a rákövetkező évben létrejött a szabadkai székhelyű szerbiai Masterplast YU leányvállalat, mely építőipari izolációs anyagokkal kereskedett. Mostanra ehhez a leányvállalathoz már hét ország tartozik — ez azt jelenti, hogy összesen 30 millió lakost látunk el különféle építőipari anyagokkal. A szabadkai gyárban mintegy 130 alkalmazottunk dolgozik, az egész régióban pedig körülbelül kétszáz a foglalkoztatottjaink száma.

* Milyennek látja a szerbiai üzletelést és a hazai üzleti világot?
— A szerződéskötésekkel és a vele kapcsolatos folyamatokkal nincs probléma, a legtöbb nehézség a kifizetésekkel fordul elő. Ez egy általános gond az egész régióban. A vállalatok óriási tartozásokat halmoznak fel, ennek következtében sokkal kisebb a pénzforgalom, mint amennyire szükség volna a tartozások kiegyenlítésére.

* Mi egy jó vállalkozó sikerének titka?
— Mindig azt vallottam, hogy a siker titka a jó családi háttérben, a jó munkatársakban, a jó stratégiai partnerekben és a jó ötletekben rejlik. Ezenkívül mindennap el kell végezni a stratégiai és taktikai tervben kijelölt feladatokat, amit ugyanis ma meg tudunk tenni, azt nem halaszthatjuk másnapra. A napi feladatokat nagyon szigorúan végre kell hajtani — enélkül nincs siker. Azzal is meg kell békélni, hogyha valami nem sikerül, és nem szabad sikertelenségnek számítani, hanem úgy értékelni, hogy ez azt jelenti, van még tennivaló. Mindemellett egy vállalkozónak figyelembe kell vennie, hogy változnak az idők, a technika rohamosan fejlődik, ezért elengedhetetlen a szakmai továbbképzés és az új ismeretek megszerzése. Folyamatosan tanulni kell. Ma már nem lehet úgy vállalatot vezetni, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A legmodernebb menedzsmentfogásokat kell alkalmazni, továbbá elmaradhatatlan követelmény az erkölcsi felelősség vállalása.

* Számos elismerést és díjat kapott az utóbbi hat esztendőben. Ez utóbbinak miben látja a jelentőségét? Mit tart karrierje csúcspontjának?
— A magánéletemben és a hivatásomban is ez most a legnagyobb elismerés. Nagyon sokat jelent számomra, már csak azért is, mert szakmai kitüntetés. A díjat az ország nyolcvan legjobb menedzserének szavazatai alapján ítélték oda, és a harmadik legtöbb szavazatot kapni olyan cégektől, mint az Energoprojekt holding és a kraljevói Amiga cég óriási elismerés a számomra. De ez a kitüntetés nemcsak engem illet, hanem a kollégáimat is, akik a cégem Dél-Európa számos országában működő leányvállalatait vezetik. Ez az elismerés ösztönözni fog abban, hogy a vállalatért és a családomért még többet és még jobban dolgozzam.

* Tavaly kiérdemelte az Infostud munkaközvetítő legjobb munkáltatójának járó második díját és a Szabadka város vállalatainak legnépszerűbb igazgatója címet. Ez minek köszönhető?
— Egy vállalkozás sikeres működése érdekében arra is oda kell figyelni, hogy a cégben mindenki jól érezze magát. Az alkalmazottak, munkatársak akkor lesznek igazán motiváltak, és akkor tudják a maximumot kihozni magukból, ha kialakul bennük a tulajdonosi érzés, ha magukénak érzik a vállalatot. Szabad időnkben számos közös programot — családi napokat, horgászversenyt, bográcsos összejöveteleket, karácsonyi banketteket — szervezünk, mely programokon az alkalmazottak családtagjai is részt vesznek.

* Nyolc ország koordinálása, több mint 130 alkalmazott, folyamatos továbbképzés és állandó fejlődés. Hogyan lehet összehangolni a családi életet a sikeres karrierrel?
— A feleségem és a fiaim támogatása nélkül nem tudtam volna elérni ezeket a sikereket. A vállalkozói életet és a családot nagyon nehéz összeegyeztetni, de mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a feleségem is kezdettől fogva részt vesz a vállalat vezetésében, ezért a cégvezetés és a vele járó hatalmas munka közös ügyünk, így nem ad okot összetűzésre. A feleségem vezeti a pénzügyeket, a jogi ügyeket és az ellenőrző feladatokat, így átérzi a cégvezetés súlyát. Ennélfogva íratlan szabály közöttünk, hogy az otthonunkban, a magánéletünkben a cégről és a vele kapcsolatos ügyekről nem eshet szó. Egy ember nem lehet a nap huszonnégy órájában vállalkozó, időnként pihennie is kell.

Díjak, elismerések
2007 a Szabadkai Ipari Kamara által odaítélt Az év sikeres vállalkozásáért járó díj
2008 az Újvidéki Regionális Ipari Kamara által odaítélt Miša Anastasijević kapitány díj a legdinamikusabb fejlesztésért
2008 a MASS Media International Belgrád Business partner díja
2008 a szabadkai RTV YU ECO által alapította Az év embere díj
2009 a Belgrádi Vásár Az EPS H—80 homlokzati hőszigetelőért járó különdíj
2011 elismerés az ipar fejlesztésében elért eredményekért
2012 az Infostud munkaközvetítő elismerése: A legjobb munkáltatójának járó díj — második helyezés a középvállalkozók kategóriájában
2012 az Újvidéki Regionális Ipari Kamara által odaítélt Miša Anastasijević kapitány díj a fejlesztési stratégiáért
2012 Népszerűségi Oscar-díj — az Év embere — Szabadka város vállalatainak legnépszerűbb igazgatója cím

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..