home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az értelmiség lázadása
DÉVAVÁRI Zoltán
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Az értelmiség lázadása

Az internet az elmúlt két évtizedben mindent megváltoztatott — szabaddá tett, s ma már semmi sem olyan itt a földön, mint előtte, még ha néha meg is ingatják az ebbe vetett hitünket a világpolitika ránk záporozó hírei.

Nincsenek többé titkok, s nincsenek többé erőszakos elhallgattatások, cenzúra sincsen, pedig oly sokan élnek vissza ezzel; a világháló mégiscsak — a történelem során talán először — szabaddá tette az emberiséget: a jó, a tiszta gondolatok, a javító szándékú eszmék éppúgy és éppolyan gyorsan célba érnek, mint az ártó, sötét szándékkal megfogalmazott rágalmak és vádiratok. Bár a szellem művelése ma is katakombákba kényszerítő feladatnak tűnik, de legalább nem kiváltságos tevékenységnek számít, s bár visszajelzések híján sokszor érezzük is úgy, hogy talán magányosabbak vagyunk, mint valaha a világtörténelemben, az internet, az új dimenziók adta tudat éltet, erőt ad, mert tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül: valahol, valaki, vagy valakik talán elgondolkodik, elgondolkodnak mindazon, amilyennek s ahogyan látjuk a körülöttünk lévő, sorsunkat, létünket és életünket meghatározó, behatároló világot.

Rajna Dragičević professzor asszony nem akart világot megváltani, nem akart a nyilvánossághoz fordulni, egy cél vezette, amikor tanítványaitól búcsúzott. Értékét vesztett, önmagából kiforduló világunkban szerette volna a tanári szakma, egyben pedig az értelmiségi, a polgári lét, a szellemi és testi kitartás, a műveltség hitét és becsületét hangsúlyozni mindazzal, amivel ez jár. Nem lehetett könnyű, nem lehet könnyű.

De nem volt könnyű Lincolnnak sem a Gettysburgi beszéde során, sem Churchillnek 1940. június 4-én a brit alsóházban, és bátorság kellett milliók nevében felkiáltania Martin Luther Kingnek is: „Van egy álmom!”, JFK-nek pedig Berlinben visszaadnia a németek önbecsülését, vagy Steve Jobsnak a stanfordi egyetemen kiállni a hallgatósága elé..., hogy most csak párat említsünk a történelem menetét meghatározó és megváltoztató angolszász beszédek közül.

„Az Önök ereje hatalmas, feladatuk stratégiai fontosságú. Ez a különbség Önök és a holmiféle gazdag lokáltulajdonosok, menedzserek, konzultánsok, koordinátorok és a többi ködösítő, álértékekkel kufárkodó között. Ők csupán projektek, lokálok, repülők és teherautók felett rendelkeznek, Önök pedig ennek az országnak a jövőjével. Sohase feledjék: Önök TANÁROK!” — halljuk vissza azóta is nap mint nap Dragičević professzor asszony intő szavait, akit most természetesen nemtelen támadások érnek az önmagukra ismerők, a félművelt kóklerek, a hamis próféták és fariezusok végeláthatatlan és hangos tömegeiből, holott nem történt semmi más, csak volt egy asszony, aki kiállt, s annyit mondott, hogy most már elég abból, ami ebben az országban zajlik.

De Szerbia a másik, szebbik arcát is megmutatta. Se szeri, se száma azoknak a hozzászólásoknak, amelyek — a világhálón egyelőre — érvekkel és a szellem erejével harcba szállva elnyomják és elhalkítják, megalázó kisebbségbe taszítják a hangos vádaskodókat, a ripacskodókat, a „megatrendizálók”-at, társadalmunk hamis értékrendjének megmondóit és alakítóit, az évtizedek óta kéretlenül köztünk lévő hamis szadduceusokat.

Az értelmiség, a polgárság lázadása zajlik most a szabadságot jelentő világhálón, itt minálunk, a XXI. századi Szerbiában, s valóban üdítő öröm — Dragičević professzor asszony szavaival élve — a tudás oázisának igényével szembesülni az ostobaság sivatagában, s végre látni a világítótornyokat a sötétségben és az értelem továbbadóit a szellemi nihilben. Szerbia hajója, ha lassan is, de végérvényesen elindult az új partok felé.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..