home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az értelmes közös munka időszaka jön
Orosz Ibolya
2012.09.12.
Az értelmes közös munka időszaka jön

Beszélgetés Nyilas Mihállyal, Magyarkanizsa község polgármesterével

Magyarkanizsán a községi képviselő-testület július 24-én megtartott ülésén titkos szavazással Nyilas Mihály (VMSZ) okleveles jogászt, az eddigi polgármestert választotta meg a község élére újabb négyéves megbízatással. Helyettese — a polgármester javaslatára — Lackó Róbert (DP) informatikai technikus lett. A községi képviselő-testület elnöki tisztségét Huzsvár Ervin (DP) okleveles közgazdász tölti be, helyettese pedig dr. Bimbó Mihály (VMSZ) okleveles szakállatorvos. A községi tanácsnak az eddigi 7 helyett 9 tagja lesz. Székfoglaló beszédében Nyilas Mihály polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2008—2012-es mandátum nehéz időszak volt, most még nehezebb négy év következik.

— Az előző mandátum nagyon nehéz időszakban telt, mert 2008 végén kezdődött a gazdasági világválság, amely aztán rányomta bélyegét az elmúlt négy évre. Az idei választásokat követően Belgrádban csak hosszú vajúdás után alakult meg a kormány, s ez tovább rontott az amúgy is nehéz helyzeten. Semmi jóra nem számíthatunk. Kevesebb a pénzforrás, és nyilván az önkormányzatok pénzelésében is nehézségek lesznek. Tapasztalatból tudjuk, hogy a lefaragásokat nem ott kezdik, ahol erre a legnagyobb szükség volna, hanem ott, ami távol van Belgrádtól — az önkormányzatokban. Szóval: egy még nehezebb négy év áll előttünk 2016-ig. Készülünk erre a helyzetre, próbálunk alkalmazkodni. Másrészt nehezebb lesz azért is, mert koalíció (VMSZ 11, DP 9, VSZL 2 mandátum) irányítja a községet. Ennek előnyei is, hátrányai is vannak. Mi az előnyökre próbálunk építkezni: amikor egy párt van hatalmon, csak a saját erejére támaszkodik, amikor többpárti koalícióban, akkor több a kapcsolatrendszer és a lehetőség is. Ebben az elkövetkező négy évben — választóink bölcs akarata szerint, az előző ciklustól eltérően — több politikai erőnek együtt, egyetértésben és összefogva kell vezetnie a községet. Összehangolva programokat és a politikát, félretéve a nézetkülönbségeket. Feladatomnak, mindannyiunk feladatának érzem, hogy ezt az összhangot megteremtsük és megőrizzük. Erre nemcsak az eskü szövege kötelez, hanem választópolgáraink szavazatai is. Ássuk el tehát a csatabárdot, jó mélyre, és ha lehet, felejtsük el, hogy hova ástuk. A választási előcsatározások és utócsatározások időszaka lezárult, most a kemény és értelmes közös munka időszaka következik. Ezt várják el tőlünk községünk polgárai, akik már megcsömörlöttek a politikai erők hónapokig tartó egymásnak feszülésétől.

* Ennek a próbája lesz az elkövetkező 100 nap?

— A községben, de a helyi médiáinkban sem mindenki szurkolt azért, hogy ez a koalíció létrejöjjön. Őket is arra kérem: fogadják el tényként ezt a koalíciót. Adjanak esélyt és időt arra, hogy megmutassuk: képesek vagyunk így együtt a község eredményes vezetésére. Az első 100 nap eltelte utáni értékeléskor mindannyian meg fogunk győződni arról, hogy ez sikerült-e vagy sem. Úgy érzem, hogy az újonnan megválasztott községi tanács — mi együtt, tizenegyen — egy erős csapat, amelyet a tapasztalat és a fiatalos lendület jellemez, és ez egy ideális kombináció. Egy hónap után annyit mondhatok: a testület működőképes, jó a hangulat, jó az együttműködés is. Azóta kineveztem a három polgármesteri tanácsadómat dr. Sarnyai Zoltán (VMSZ), Vladimir Hajder (DP) és Vadász Károly (VSZL) személyében.

* Melyek az új felállású önkormányzati vezetőség prioritásai?

— Célunk az, hogy közösen tartós és gyümölcsöző kapcsolatokat ápoljunk a tartományi hatalommal, hogy községi költségvetésünk eszközein kívül olyan forrásokhoz jussunk, amelyek biztosítják fejlesztési céljaink megvalósítását. Úgy érezzük, nincs annak akadálya, hogy a helyi érdekeink mentén a köztársasági hatalommal is hasznos kapcsolataink legyenek. Továbbra is, és még fokozottabban számítunk az EU-s forrásokra, melyekért továbbra is pályázunk. Tekintettel Szerbia tagjelölti státusára és a csatlakozási tárgyalások hamarosan való megkezdésére, ezeken a pályázatokon nagyobb összegű, kézzelfoghatóbb és polgáraink valós szükségleteit kielégítését célzó projektumokra szeretnénk pénzt nyerni, mint amilyen például a horgosi terelőút és a község összes településére kiterjedő szennyvízhálózat. Prioritásunk a munkahelyteremtés. A munkanélküliségi ráta igen magas a községben: 13,33%. Ez ugyan fele az országos 27%-nak, de magasabb az EU-s és a magyarországi 10%-nál. Renink vállalkozó- és beruházóbarátabbá tételével és egyéb ösztönzésekkel, zöld- és barnamezős beruházási lehetőségeink — mint a kaszárnya, vagy a horgosi és a magyarkanizsai ipari park — mielőbbi gazdasági aktiválásával elérhetőnek látjuk ezt a célunkat. 

* A községet a katasztrófa erejével sújtó aszály kapcsán elkészült a kárfelbecslés...

— Hatalmas károkról van szó, szinte kilátástalan a helyzet, ha nem teszünk meg minden szinten (az önkormányzattól a köztársaságig) mindent, akkor teljes csőd fenyegeti a mezőgazdaságot. Községünkben 29,5 millió eurós kárt okozott az aszály. A terméskiesés a kukorica és a fűszerpaprika esetében eléri a 80%-ot is. Ez a veszteség aztán érinti majd a jószágtartást és a feldolgozóipart is. Mi mint önkormányzat az állami földek bérleti díjának kifizetése alól mentesítjük a gazdákat, lemondunk a minket illető 40%-ról. De a tartománynak és a köztársaságnak is le kellene mondania az őt megillető 30-30%-ról. Emellett van egy mezőgazdasági fejlesztési alapunk, amely a maga szegényes eszközeivel ugyan, de próbál segíteni az aszálykárosult földműveseken. Különben: nem állt meg az élet, hiszen a nyár építkezési szezon. A községi projektumok közül folynak a munkálatok a Halász tér teljes felújításán — október 20-ára, a község napjára készen lesz. A községben az idén elvégzett munkálatokról ezen az ünnepen részletes beszámolót adunk. A következő négy évben azon fogunk együtt dolgozni, és azért teszünk meg mindent, hogy községünk polgárainak életszínvonala és életminősége javuljon. Gazdaságunk erősödjön, a község teljes infrastrukturális ellátottsága biztosítva legyen. Célunk, hogy az oktatás, művelődés, tájékoztatás, sport, környezetvédelem, szociális védelem és az élet minden más területén polgáraink és gyermekeink szükségleteit színvonalasan ki tudjuk elégíteni. Célunk építeni, fejleszteni és megtartó erejében erősíteni Magyarkanizsa községet és annak minden települését.
(Szabó Attila felvétele)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..