home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az erős családokért
Tóth Tibor
2019.06.06.
LXXIV. évf. 22. szám
Az erős családokért

Magyarország kormánya 2017 óta külön figyelmet fordít a vajdasági óvodák eszközfejlesztésére és a magyar óvónők továbbképzésére.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Magyar Nemzeti Tanács — a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően — Vajdaság több helyszínén szakmai továbbképzést szervez óvodapedagógusok részére, melyet nemrégiben Hajdújáráson, Nagybecskereken és Kúlán tartottak meg.

A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában A korai intervenció kérdései és néhány területe címmel szerveztek képzést, melyen három intézmény huszonkét óvodapedagógusa vett részt.

A szakmai továbbképzést Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg, majd a jelenlevőket a házigazda iskola nevében Slađana Ivković Ivandekić, a Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa is köszöntötte.

— Amikor óvodafejlesztésről beszélünk, akkor nemcsak eszközbeszerzésre vagy játszóterek létesítésére kell gondolni, hanem az óvodapedagógusok továbbképzésére is. Nagyon fontos, hogy tanfolyamokon vegyenek részt, új információkra tegyenek szert, és bővítsék tudásukat. Erre építve tudjuk elérni azt, hogy még színvonalasabb és jobb óvodai, nevelési munka folyjon az óvodákban. Célunk, hogy a szülők számára vonzóbbá tegyük a magyar óvodai csoportokat a Délvidéken, azaz minél több gyermeket magyar óvodai csoportba írassanak. Magának a programnak is az a célja, hogy a Kárpát-medencében bővítsük a magyar óvodások számát a határon túli területeken. A kétnapos továbbképzés lényege a családközpontú munka megteremtése, annak megerősítése és olyan módszerek elsajátítása, amelyekkel a családokat erősíteni lehet. Legyen szó akár a szülők és az óvodapedagógusok közötti kommunikációról, illetve ezáltal a szülők nevelésismeretének bővítéséről. Fontos, hogy a XXI. században erősek legyenek a családok. Eddigi továbbképzéseink is sikeresek voltak, óvodapedagógusaink pozitívan élik meg, hogy bővíthetik tudásukat és lehetőségeiket.

Az adai Barsi Zsuzsanna második alkalommal vett részt hasonló képzésen.

— A törökfalui óvodában 17 három és hét év közötti óvodással foglalkozom. Sokan vagyunk az intézményben, és mindig beosztjuk, melyik képzésen ki vegyen részt. A továbbképzések rendkívül fontosak számunkra, elsősorban azért, mert anyanyelvünkön juthatunk új információkhoz. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert így sokkal könnyebben elsajátítjuk a hallottakat, valamint megerősítenek bennünket a munkánkban. Bizonyos mennyiségű tapasztalatot már gyűjtöttünk, de a tanfolyamoknak köszönhetően szakmailag fejlődhetünk. Az új információkat könnyen beépítjük az óvodai életbe. A továbbképzések interaktívak, az előadók gyakorlati példákat tárnak elénk, és bevonnak bennünket a beszélgetésbe. A felmerülő gondokkal kapcsolatban kérdéseket merünk feltenni, melyekre azonnal választ kapunk.

A továbbképzésen az óvodapedagógusok előadást hallhattak a kora gyermekkori fejlődésről, a rizikó- és a védőfaktorokról, a humánökológiai nézőpontokról, a társas érzelmi kompetenciáról, a gyermekek rezilienciájáról, a sajátos nevelési igényről, a szülői kompetenciáról, a családközpontúságról, majd zárásként gyakorlati játékokban vehettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..