home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Az érem sem elképzelhetetlen
Tóth Tibor
2008.08.06.
LXIII. évf. 32. szám

Davor Štefanek, a szabadkai Spartacus birkózója már második olimpiai részvételére készül. A nagybecskereki Proleterből az idén nyáron visszatért szabadkai fiú már tagja volt az athéni olimpiára utazó csapatnak is. Az idei évben az országos csapatbajnoki aranyérem mellé, a kötöttfogású birkózó E...

Davor Štefanek, a szabadkai Spartacus birkózója már második olimpiai részvételére készül. A nagybecskereki Proleterből az idén nyáron visszatért szabadkai fiú már tagja volt az athéni olimpiára utazó csapatnak is. Az idei évben az országos csapatbajnoki aranyérem mellé, a kötöttfogású birkózó Európa-bajnokságon bronzérmet nyert a 60 kg-os kategóriában, a következő cél pedig a pekingi olimpia, ahol egy újabb érem sem elképzelhetetlen.
- A Finnországban elért harmadik helyemet sikerként könyvelem el, mivel minden érem az Európa-, a világ- és az olimpiai bajnokságról sikernek számít. Ugyanakkor elégedetlen vagyok az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményemmel. Nagyobb összpontosítással megszerezhettem volna a kontinensbajnoki címet is. Egy apró hibát követtem el a bolgár Nazarjannal birkózva, és ez elég volt ahhoz, elveszítsem a találkozót, az Eb-bronz pedig nem volt elegendő az olimpiai norma teljesítéséhez - mondta Štefanek.
Az Eb jól indult számára, hiszen a rajton az ifjúsági Európa-bajnokságon második helyezett svéd birkózóval vívott nehéz mérkőzést. Az első két menet döntetlent hozott, a harmadikban azonban versenyzőnknek sikerült 2:1 arányban nyernie.
- A következő körben a kétszeres olimpiai bajnok, athéni bronzérmes, a bolgár Nazarjan várt rám, és a saját hibám miatt szenvedtem vereséget. Az első menetben az ő parterjából kovácsoltam 4:0-ás előnyt, csak lent kellett volna tartanom a szőnyegen, de ő felállt, eldobott és 5:4-re megnyerte a menetet. A másodikat simán hoztam 6:0-ra, de a harmadikban újra ő kerekedett felül és 3:2-re nyerte a menetet. Csakis saját magamat okolhatom ezért a vereségért. Először mérkőztem meg a példaképemmel, és ilyenkor az ember egy picit megijed, pláne, ha még vezet is ellene. A harmadik mérkőzésen egy spanyol birkózót vertem tussal a második menetben, majd a bronzmérkőzésen az orosz bajnok, Abdullinnal kellett csatáznom. Az első menetben még ő nyert 4:1-re, a másodikat azonban 2:1-re, a harmadikat pedig 1:0-ra nyertem, és megszereztem a bronzérmet.
Davornak a bronzérem ellenére selejteznie kellett a pekingi olimpiai norma eléréséhez, sikeresen szerepelt, sőt a római torna legjobb birkózójának kiáltották ki.
- Az olasz fővárosban az első körben egy iránit vertem tussal a második menetben, a második körben az azerbajdzsáni Európa-bajnokkal vívtam három menetes, gigászi csatát. Az elsőben a szőnyegbíró néhány érdekes ítéletet hozott ellenfelem javára, a másodikat én nyertem, a döntő menetben pedig mindössze öt másodperccel a vége előtt sikerült legyőznöm a kellemetlen stílusú birkózót. A harmadik fordulóban három menetben vertem a francia Hidalgót, majd az elődöntőben egy nagyon kellemetlen kínaival hozott össze a sors. Az első menetben kiugrott a hüvelykujjam, ennek ellenére a menet döntetlennel ért véget. A másodikat ő nyerte 4:0-ra, a harmadikban pedig 20 másodperccel a vége előtt még négypontos hátrányban voltam, ekkor azonban egy ötpontos akciót hajtottam végre, s megfordítottam a meccset. A döntőben sérült hüvelykujjal birkóztam, de ez nem akadályozott meg abban, hogy a második menetben két vállra fektessem az üzbég Aripovot - mondja.
A szabadkai olimpikon a bulgáriai edzőtáborozás során - ahol együtt készült példaképével, a bolgár Nazarjannal - megsérült, de mindez nem veszélyezteti olimpiai szereplését. A június végén megtartott azerbajdzsáni Világkupát az említett sérülés miatt ugyan kénytelen volt kihagyni, de ettől függetlenül Pekingben jó szereplést várhatunk tőle. A szabadkai olimpikon augusztus elsején utazott el a kínai fővárosba, s várhatóan augusztus 12-én lép először szőnyegre.
- Az olimpiától sokat várok, lehetek érmes, akár aranyérmes is, de ugyanakkor ki is eshetek már az első fordulóban. Minden a sorsolástól és a formámtól függ, illetve attól, hogy mennyire jövök helyre a fogyasztás után. Rómával és Tamperével kapcsolatban sem ígértem előre semmit, ezúttal sem szeretnék semmi konkrétumot mondani szurkolóimnak. Pekingben egy kis szerencsével érmes is lehetek, de a sportban sokszor nagyon apró, szinte árnyalatnyi dolgok döntenek. Egy hiba könnyen olimpiai aranyérembe kerülhet, mint ahogy egyetlen hiba a tamperei Európa-bajnokságon az Európa-bajnoki címembe került. Reménykedem, hogy érmet hozok haza a kínai fővárosból, és 24 év után újra érmes versenyzője lesz Szabadkának. Frísz Krisztiánnal együtt nemcsak azért utazunk Pekingbe, hogy részt vegyünk az olimpián, hanem azért, hogy harcoljunk, s annyit ígérhetek, hogy mindketten mindent megteszünk egy érem megszerzéséért - fejezte be beszélgetésünket Davor Štefanek.
Mi pedig az olimpia első hetében szurkolhatunk birkózóinknak, s reméljük, hogy mindketten éremmel örvendeztetik meg a nekik szurkolók népes táborát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..