home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az erdők illata
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám

Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait — Lézerrel tisztítanák a világűrt — Vezeték nélküli Philips monitor — Az internet „Magna Chartája”

Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait

Az erdei fenyők erőteljes illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait — állapították meg amerikai és finn kutatók, akiknek sikerült azonosítaniuk a folyamatot, mely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok aeroszolokká alakulnak. Az aeroszolok számos módon képződhetnek, egyebek közt vulkanikus tevékenység, illetve az ember általi szén- és olajégetés eredményeként. Az egyik legjelentősebb, ám tudományosan legkevésbé ismert forrásuk az Észak-Amerikában, Észak-Európában és Oroszországban elterülő fenyőerdőket belengő édes illatú illékony vegyület. Egy nemzetközi kutatócsoportnak most sikerült megfejtenie azt a „kémiai rejtélyt”, amely révén ezek a gazdag illatok fényvisszaverő, hűsítő hatású részecskékké alakulnak.

Lézerrel tisztítanák a világűrt

Ausztrál szakemberek szerint a Föld körül keringő hulladékot lézersugárral lehetne eltávolítani. „Meg szeretnénk tisztítani a világűrt, hogy elkerüljük az ütközések kockázatát, és gondoskodjunk róla, hogy ne következhessen be a Gravitációban látott esemény” — jelentette ki Matthew Colless, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztronómiai és asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó karának vezetője. Az űrszemét kezelésének kérdésével kapcsolatos kutatások még az idén megkezdődnek. Elsőként az űrhulladék követésének módját és pályája becslését dolgozzák ki, a végső cél azonban az, hogy földi lézerekkel kibillentsék a pályájáról a hulladékot, és az visszahulljon az atmoszférába, ahol megsemmisül. „Sok százezer olyan hulladék kering a Föld körül, amely elég nagy ahhoz, hogy súlyos károkat okozzon egy műholdban vagy űrállomásban” — jelentette ki Colless, megjegyezve: „Ahol ember járt az űrben, mindenütt hagyott szemetet maga után.”

Vezeték nélküli Philips monitor

A Philips legújabb monitorja a hagyományosnak mondható VGA és HDMI mellett vezeték nélkül is képes fogadni a jeleket. A Miracast mindezt támogatás segítségével tudja megvalósítani. A Miracastot egyébként egyre több táblagép, okostelefon és lejátszó eszköz támogatja. Az 58,4 cm képátlójú, Blade családba tartozó vékony felépítésű Philips asztali monitor természetesen hagyományos úton, azaz vezetéken is képes összeköttetést létesíteni. Ebben az esetben szintén előtérbe kerül a mobil eszközök támogatása az MHL-kompatibilis HDMI révén. A vezetékes és vezeték nélküli módok között a talpra integrált gombbal lehet váltani, nem kell tehát az OSD-menüt segítségül hívni. A monitor pontos megjelenési ideje még nem ismert, bizonyos országokban azonban már 255 euróért megvásárolható.

Az internet „Magna Chartája”

A felhasználók védelmének érdekében a World Wide Web kidolgozója globális internetes „Magna Charta” megalkotását kezdeményezi. Sir Tim Berners-Lee szerint a világháló egyre nagyobb mértékben van kitéve a kormányzati és a vállalati szféra támadásainak és befolyásának, ezért új szabályok kellenek a rendszer nyílt, semleges jellegének megőrzése érdekében. „Ha nincs olyan nyílt, semleges internetünk, amelyet anélkül használhatunk, hogy aggódnunk kellene, mi folyik a hátunk mögött, akkor nem lehetséges a nyitott kormányzás, a jó minőségű demokrácia és egészségügyi ellátás. Továbbá akkor nincsenek összekapcsolt közösségek és kulturális sokszínűség sem. Ezért kezdeményezem, hogy vegyük vissza a világhálót saját kezünkbe, és határozzuk meg, hogy milyen hálót akarunk a következő huszonöt évre” — hangsúlyozta Berners-Lee.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..