home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az építés a cél
VARJÚ Sára
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Az építés a cél

Az IPA határon átnyúló együttműködési projektum keretében hat kilométernyi útszakaszt újítanak fel a Bajmok—Bácsalmás határátkelőre vezető vonalon, 1 millió 600 ezer eurós beruházással. Az IPA projektum vezető magyarországi partnere a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztési Zrt, amely már a királyhalmi határátkelő kiépítésében is együttműködő fél volt.

— Jól tudunk együtt dolgozni a magyar partnerrel, bejáródott munkakapcsolat alakultak ki közöttünk. Ennek a projektumnak valójában egyetlen fontos célja van: építeni — nyilatkozta Nagy Kis Erős Melinda, a szerbiai fél projektmenedzsere. 
A szóban forgó útszakasz felújítására elsősorban a meglevő határátkelőhelyek tehermentesítése végett van szükség. A bajmokihoz vezető út jelenleg nagyon rossz állapotban van, kátyús és gazzal teli. Ezért is gyér itt a forgalom. A felújítással remélhetőleg elősegítjük majd az átjárhatóságot, és a járművek is nagyobb sebességgel haladhatnak. A szerb oldalon csupán konténeres szolgáltatás van, a magyar fél viszont egy nagyon szép, elegáns épületet épített ki. A belügyminisztérium azt tervezi, hogy ezt a területet rendbe teszi, de mi mint város, amiben csak tudunk, segítünk.
Nagy Kis Erős Melinda szerint előre pontosan nem lehet tudni, mennyire tehermentesíti majd a horgosi, illetve királyhalmi határátkelőt ennek az útszakasznak a felújítása, de feltételezéseik szerint a zombori lakosok Bajmokon át közlekednek majd Magyarország felé. A renoválással ugyanazt várjuk, mint Királyhalom esetében. Reményeink szerint a horgosi átkelőhelyet ezután főleg a vendégmunkások használják majd. Igyekszünk a kisebb helyekre átirányítani a forgalmat a nagyok tehermentesítése végett.
A projektumot a jövő nyár végéig, augusztus 31-éig kell megvalósítani, jelenleg a közbeszerzési folyamatok zajlanak, de lassan a végükhöz érnek.
— A kivitelező és a hozzá tartozó műszaki ellenőr kiválasztása maradt még hátra, országos szintű pályázatot írtunk ki evégett. Mivel a kivitelezés összetett folyamat, ezért a terjedelmes dokumentációt elküldtük elsőfokú ellenőrzésre, mert túl nagy a kockázat abban az esetben, ha nem zajlik minden a megfelelő módon.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..