home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az engedetlenség iskolájában
Szerda Zsófia
2022.06.07.
LXXVII. évf. 22. szám
Az engedetlenség iskolájában

Amikor megtudtam, mi lesz az egyhetes workshopot lezáró performance helyszíne, még nem csodálkoztam. A Kiserdőben lévő Sportcsarnokba várt bennünket Ádám Anna és Eva Mora. Arra viszont nem számítottam, hogy egy boxedzésre csöppenek a Spartacus Boxklubjában, s ütések pufogása mellett nézem végig a Right for Fight című előadást, mely egy ringben zajlik. Szeretem a meglepetéseket, s egészen különleges hangulatú fél órát töltöttünk „színházban”.

Az engedetlenség iskolája, azaz School of disobedience a címe Ádám Anna műhelyének, melyen mozgás, tánc, írás, rajz és beszélgetések által több témával is foglalkoztak a résztvevők. A foglalkozások több helyszínen folytak, a Bunjevačko Kolo próbatermében, a Szabadkai Kortárs Galériában és a Joga Centar termében.

Miért hajlandóak az emberek megalázni másokat, csak mert más társadalmi csoporthoz tartoznak? Milyen tényező felel a pszichikai és a fizikai agresszióért? Hogyan lehet harcolni a dominancia és az elnyomás ellen? Mitől félnek leginkább az emberek? Melyek a közös félelmeink? Hogyan alakul ki a félelem, és hogyan lehet harcolni ellene? Mik a félelem és a szorongás okozói, illetve mi rá a gyógyír? Mi a pánik? Miért paralizálta a világot a félelem? Hogyan jutottunk el odáig, hogy a félelem korában éljünk? Olyan témák ezek, amelyek sajnos a mindennapjainkat is átitatják. Ezeket fogalmazták meg a művészet eszközeivel, táncban, szóban, rajzban vagy írásban. De emellett harci és önvédelmi műhely is része volt a többnapos munkának: játékos verekedés formájában tanulták meg az önvédelem alapjait. Egy másik fő aspektus a saját vágyaink megélése, alakítása, az azokkal való találkozás témaköre volt. Nőiességről és férfiasságról alkotott elképzelések. Sok igen aktuális téma, mely ha csak egy kicsit is, de mindenkit foglalkoztat, és valamilyen formában mindenki életében ott van. Gondoljunk csak bele!

Aztán következett a záróperformance. Két nő (bár lehetne nő és férfi vagy két férfi, tehát két ember) kapcsolata. Szerelmi, baráti, családi — nem lényeges. Elnyomás vagy összhang, szeretet és felülkerekedés bontakozik ki a ringben. Egymással szembenálló érzések, sérülékenység, hiszen egyikünkön sincs védőfelszerelés, anélkül éljük az életünket, anélkül alakítjuk viszonyainkat. Néha megsérülünk, de felállunk és továbbmegyünk. Egymásra találunk, majd eltávolodunk.

A performance-ot beszélgetés zárta, illetve abba is beavattak bennünket, hogyan készült az előadás, milyen gyakorlatok segítségével jutottak el a végleges formájáig. Ezeket mi is kipróbáltuk. Ismeretlenek, párban állva. Felszabadító érzés volt. 

A programot a Klara és Rosa PE, valamint a Kortárs Kulturális és Művészeti Központ szervezte A Kortárs Kulturális és Művészeti Központ a társadalmi változások kezdeményezője program keretében. A projektumot a Nemzeti Koalíció a Decentralizációért, a Jelena Šantić Alapítvány, a 484-es Csoport és az Európai Unió támogatta.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..