home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az emlőrák megelőzéséért
Rencsényi Elvira
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám
Az emlőrák megelőzéséért

Dr. Csernetics Ilona- Az onkológia jelenlegi helyzetét nézve a világban elmondhatjuk, hogy a szakorvosok nincsenek könnyű helyzetben - hallottuk dr. CSERNETICS Ilonától, a szabadkai kórház onkológus-szakorvosától. - Az emberiséget leginkább megtizedelő kórok éppen a daganatos megbetegedések...

Dr. Csernetics Ilona

- Az onkológia jelenlegi helyzetét nézve a világban elmondhatjuk, hogy a szakorvosok nincsenek könnyű helyzetben - hallottuk dr. CSERNETICS Ilonától, a szabadkai kórház onkológus-szakorvosától. - Az emberiséget leginkább megtizedelő kórok éppen a daganatos megbetegedések, s az orvostudomány a mai napig nem fedezte fel a rák gyógyszerét. Jelen pillanatban 11 millió ember szenved daganatos betegségben, és ebből hétmillióan halnak meg néhány éven belül e kór következtében. Ugyanakkor a 2020-ra vonatkozó prognózisok előrevetítik azt a sajnálatos tényt, hogy 16 millió ember fog rákban szenvedni, és 10 millióan bele is halnak. Noha az orvostudomány erején felül teljesít, amikor kutatja a rák gyógyításának lehetőségeit, mégis leginkább szélmalomharcra emlékeztet ez a folytonos kiútkeresés. Az onkológia az orvostudománynak az a szegmense, amelynek tekintetében a szakembereknek folyamatosan képezniük kell magukat, ha lépést szeretnének tartani a fejlődéssel. A daganatos megbetegedés mindig több tényező együtthatásának a következménye, s folyton új kihívások elé állítja a szakembereket.
Prioritást az onkológiának!
- Ebben az évben került sor Washingtonban arra az értekezletre, amelyen előtérbe kerültek mindazok a problémák, amelyekkel az emberiségnek nap mint nap szembe kell néznie - tudtuk meg a doktornőtől. - Nagyon sok teendője van még az orvostudománynak, hogy megfelelő módot találjon arra, hogy a daganatos betegségben szenvedőket jobban, szakszerűbben tudja kezelni és gyógyítani. Éppen ezért Szerbia is aláírta Washingtonban azt a közös egyezményt, amely előirányozza, hogy a daganatos betegek részére szervezze meg a társadalom a megfelelő szakszerű ellátást. Ez azt jelenti, hogy orvosokat, egészségügyi dolgozókat, szakembereket kell képezni, megfelelő intézeteket, felszereltséget kell biztosítani a korszerű gyógykezelésre, beleértve a gyógyszeres kezelést is, amit szintén a megfelelően képzett szakemberek végeznek. Elmondható, hogy ebben az országban sok ember ténykedik ezen a területen, nagyon okosan fekteti be a munkáját és az energiáját, látja, hol gyökerezik a probléma. Az idén májusban meghozott egészségügyi törvény azonban nem biztosít prioritást az onkológiának az egészségügy egyetlen szintjén sem. Sem az alapellátásban, vagyis az egészségházakban, sem a kórházakban, egészségügyi központokban, de még az országos onkológiai intézetekben sem. Ezért most azon dolgozunk, hogy összefoglaljuk ezt a problémát, és azt benyújtva a köztársasági Egészségügyi Minisztériumba megpróbáljunk változtatni a helyzeten.
Együtt az emlőrák megelőzéséért
- Minden év októberét az emlőrák elleni küzdelemnek szentelik világszerte -hallottuk a továbbiakban dr. Csernetics Ilonától. - Ebben a megmozdulásban Szerbia is részt vesz, s különféle aktivitások, szaktanácskozások során igyekeznek felhívni az emberiség figyelmét erre a sajnos egyre gyakoribb daganatos megbetegedésre. Köztudomású ugyanis, hogy az összes rákbetegség közül az emlőrákban szenvedők száma a legnagyobb, megelőzve a méhnyakrákot. Hogy milyen rohamosan nő az emlőrákban megbetegedettek száma, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1998-ban Szabadkán 99, 2005-ben pedig már 121 új beteget jegyeztek. Az újonnan nyilvántartásba kerülő, daganatos betegségben szenvedők száma városunkban 1998-ban 586, 2004-ben pedig már 946 volt. Míg a nők körében az emlő- és méhnyakrák, addig a férfiak körében a tüdő- és a vastagbélrák a legelterjedtebb. Habár az utóbbi két daganatos betegségben ma már a nőknek is jelentős hányada szenved. Az emlőrák előfordulásának kockázata az életkor előrehaladásával nő. Habár az emlődaganatoknak több mint 80%-át ötvenéves kor felett diagnosztizálják, már 30 éves kortól számolni kell az előfordulásával. Kiváltképpen, ha egy nőnek a szűkebb családtagjai közül valaki esetében már diagnosztizáltak emlőrákot. A kockázati tényezők között kap helyet a menstruáció 12 éves kor előtti megjelenése, a 30 éves kor utáni első szülés, vagy ha egyáltalán nem szül gyermeket a nő. Mindezeket figyelembe véve elsősorban maguk a hölgyek döntik el, hogy alávetik-e magukat rendszeresen egy teljes mértékben fájdalommentes, gyors és megbízható szűrővizsgálatnak, a mammográfiának.
Rendszeres szűrővizsgálat
- Az emlőrák, ha idejében diagnosztizálják és kezdik el a szükséges gyógykezelést, akár ki is gyógyítható, mégis a legnagyobb számú áldozatot követeli. Nagyon sok nő szenved benne, de az orvostudománynak és a korszerű gyógykezeléseknek köszönhetően nagyon sokan ki is gyógyulnak belőle. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a nők rendszeres ellenőrzésnek vetik alá magukat. Az első lépés: az önvizsgálat. Ezt minden 25 és 50 év közötti nőnek el kellene végeznie havonta egyszer, az otthonában. Az önvizsgálat rendkívül egyszerű és fájdalommentes. Tükör előtt állva, derékig levetkőzve megtekintjük, látható-e bármiféle elváltozás a mellek formáján, nagyságán, a bőrünkön. Ezt követően nagyon részletesen áttapogatjuk mindkét emlőt, és amennyiben csomót észlelünk a mellen vagy a hónaljban, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Szerencsére a legtöbb esetben semmi komoly elváltozásról nincs szó, de ettől függetlenül nagyon fontos a szakorvosi vizsgálat. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy további kivizsgálásokra van szükség, mammográfiai vizsgálatot rendel el, amely teljes biztonsággal kimutatja az esetleges daganatos megbetegedés jeleit. Ha bebizonyosodott, hogy a páciens rosszindulatú daganatos betegségben szenved, elkezdődhet a megfelelő terápia meghatározása. Erről sohasem a kezelőorvos dönt egyedül, hanem az orvosi szaktanács, legyen szó gyógyszeres kezelésről, sugárterápiáról vagy műéti beavatkozásról. Az önvizsgálaton túl nagyon fontos lenne a rendszeres szűrővizsgálat bevezetése, amelyen a tüdőszűréshez hasonlóan bárki részt vehetne. Tudatosítanunk kell a lakosságban, hogy ezek az ellenőrző vizsgálatok rendkívül fontosak, és nagyon sok páciens az életét köszönheti ennek. Az Egészségügyi Minisztérium állítólag előteremtette a szükséges anyagiakat ezeknek a szűrővizsgálatoknak a végzéséhez, és a tervek szerint az egész országban 2008. január 1-jén már igényelhető lesz az emlőrák korai felismerését segítő szűrővizsgálat - zárta a beszélgetést a doktornő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..