home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az emberségünk a tét
Gyurkovics Virág
2016.08.01.
LXXI. évf. 30. szám
Az emberségünk a tét

A Toni Erdmann című film nyerte el az európai filmek 23. palicsi fesztiváljának egyik fődíját, az Aranytornyot. A német játékfilm, melyet Maren Ade rendezett, mély benyomást tett a közönségre, s ez alól a hatás alól mi sem voltunk kivételek.

Az ember sokféleképpen tud reagálni a másik viselkedésére, ha az furcsa. A legegyszerűbb válasz természetesen az, ha a körülményeket lebutítva rávágja, hogy az illető dilis, nem beszámítható, a viselkedése nem normális, stb. De a szerettével mégiscsak más az ember. Meg akarja érteni a tetteit, rájönni, miért csinálja azt, amit, és miért úgy, ahogy. Ám ebben a filmben ez nem ilyen egyszerű.

A nő, Ines Conradi harminc körüli. Villámlátogatást tesz a — (z) egyébként elvált — szüleinél, sőt, mint utóbb kiderül, ezzel akarja letudni a születésnapi találkozójukat is. Otthon sem tud azonban elszakadni a munkától, folyamatosan telefonál, s apja hiányérzettel távozik a családi találkozóról. Az apát, Winfried Conradit egyébként már korábban megismerjük a filmben. Olyan hetven év körüli férfit képzeljünk el, aki minden megnyilvánulásával humort akar gyártani. Mindenkit megviccel(ne) — persze nem sokan nevetnek a poénjain.

De ki is az a Toni Erdmann? Ő az a figura, akit az apa kitalál magának, és akinek a bőrébe bújik, hogy a lánya, Ines közelében legyen, miután az első találkozásuk — amikor Winfried meglátogatja a lányát Brassóban, ahol dolgozik — nem a legjobban sikerül, csaknem a nő szakmai kudarcába fullad ugyanis. Ines később úgy tudja, apja elhagyta a várost, kiderül azonban, hogy nem utazott el, sőt, mindenáron ott ügyetlenkedik a lánya körül, közben olyan habitust vesz fel, mint azok az emberek, akik az üzleti élet krémjéhez tartozónak tartják magukat. Toni Erdmann egy nagydumás, idétlen öregúr, aki a sületlen beszédével felhívja magára a figyelmet, és abszurd szituációkba hozza magát meg a lányát. Ines hasonló eszközökkel válaszol a kihívásra. Hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy apa és lánya nem győznek egymásra licitálni a lehetetlen helyzetek megteremtésében. Ez a játék pedig amilyen egyszerűnek hat, olyan összetett érzelemhálókat sejtet a háttérben.

Noha a néző többször is értetlenül áll az apa viselkedése előtt, a végére megvilágosodik, hogy a magányos, idős férfi számára a humor maga az emberség. Ő így próbál hatni az elidegenedés ellen. Valójában nem a lánya volt az, aki kitartott mellette, hanem az apa volt az, aki nem mondott le a lányáról. Arról, hogy Ines vállalja magát olyannak, amilyen, hogy visszanevelje belé mindazt a játékot, közvetlenséget és őszinteséget, amelyet a munkahelye és ez a versenyalapú társadalom — mely ezeknek az emberi mozzanatoknak pontosan az ellenkezőjét követeli a dolgozótól — kiölt belőle. Mivel mély sebeket tép fel, fájdalmas ez a játék, ezért is olyan katartikus az a momentum, amikor a lányban a feladás és a megsemmisülés érzése után a közöny, végül pedig a megbocsátás is megszületik.

Számomra ez a film egy generációs szakadékot ívelt át. Egy apa és lánya ismételt egymásratalálásáról és nem utolsósorban a humorérzékünk, az emberségünk megőrzéséről szólt. A közhelyeket hátulról fenékbe billentve a film utolsó benyomása végül az marad, hogy az igazán fontos dolgok nem mérhetőek a karrierben, egyszersmind az is, hogy korunk társadalmának az ilyen jelenségeit egyenként kell megoldani. És milyen sokat segítene ebben, ha felismernénk, hogy valójában az emberségünk a tét.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..