home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
„Az embernek éreznie kell, hogy ott jó élni, ahol van!”
Lajkó Szilvia
2016.07.10.
LXXI. évf. 27. szám
„Az embernek éreznie kell, hogy ott jó élni, ahol van!”

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége népesedési és családgondozási cselekvési programját, melyről a szövetség elnöke, Krizsán V. Vilmos számolt be.

— A népesedési és családgondozási cselekvési program elfogadásával mi hozzá is kezdtünk a munkához. Első lépésként meghatároztuk, hogy az idén mely programpontokat tudjuk megvalósítani, hiszen elmúlt az első félév, és egy kisebb anyagi kerettel tudunk dolgozni, de tesszük a dolgunkat. Kineveztünk egy öttagú munkacsoportot, és elkezdtük a jövő évi operatív munkaprogram kidolgozását is.

* Milyen programokat tartalmaz az idei terv?

— Június 26-án Péterrévén családi napot tartottunk az éves programunk szerint. A találkozónak több mint kétszáz részvevője volt Vajdaságból, illetve Magyarországról. Az egész napos rendezvényen a barátkozáson, ismerkedésen kívül helyet kaptak játékos vetélkedők, közösségépítő programok minden korosztály számára. Ezt a családi napot a Bölcső nagycsaládos-egyesület vállalta magára, és szervezte meg a szövetségünkkel együttműködve. A péterrévei egyesület korábban már rendezett hasonló családi vasárnapot, akkor kevesebb részvevővel, most viszont megduplázta a számukat, gazdagabb volt a program, sokkal többen vettek részt ugyanis a szervezésben és a lebonyolításban. Új tagok is jelentkeztek, folyamatos volt a közösségépítés, aminek eredményeként egy sikeres családbarát vasárnapot tudtak tartani. Ez volt az első olyan rendezvény, amelyet az új cselekvési program keretében tartottunk meg, tehát az MNT támogatásával. Ezt követi július 4-étől 9-éig a VII. Családban és közösségben élni elnevezésű ifjúsági tábor, csaknem ötven 13—17 éves fiatallal a Kátai Tanyán. A tartalmas programok és szabadidő-tevékenységek mellett három vendég előadó foglalkozik majd velük: Ördög Róbert és dr. Nedeljko Vujić Újvidékről, illetve Szénási Oszkár Zentáról olyan műhelymunkákkal várják az érdeklődőket, amelyek a függőségi betegségekkel, a párválasztással, párkapcsolatokkal, illetve a közösségi munkával, a családok életével kapcsolatosak. Lesznek külföldi részvevői is a tábornak, érkeznek Csongrádról és a felvidéki Peredről, Révkomáromból is. Ezt a tábort is a cselekvési programunk részeként szervezzük meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Családmozgalma társszervezésében, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az MNT támogatásával. A továbbiakban a nyár folyamán megszervezzük a horgosi gyermektábort július 18-ától 24-éig. Emellett megjelentetjük azt a felhívást, amelyben javaslatokat kérünk a Családbarát Önkormányzat, a Családbarát Vállalkozó, a Példamutató Nagycsalád és A Legsikeresebb Nagycsaládos Egyesület díj odaítélésére. A javaslatok begyűjtése után az ősz elején tervezzük megtartani azt az ünnepi ülést, ahol kiosztjuk az elismeréseket.

* A Családbarát Vállalkozó díjat első ízben adják át az idén. Miért fontos?

— A Családbarát Vállalkozó díjat az idén vezetjük be. Külön felhívással fordulunk majd az intézmények, a köz- és a magánvállalatok, valamint különböző cégek felé, hogy, ha lehet, próbáljanak barátian, megértéssel viszonyulni a családokhoz. Vannak kiemelkedő munkáltatók ezen a téren, és ezt a jó példát szeretnénk propagálni, hiszen azzal, hogy egy munkaközösség családbaráttá válik, ösztönzően hat a munkaközösség tagjaira és teljesítőképességükre, illetve kihat a munkához való hozzáállásra is. A statisztika azt is kimutatta, hogy a kiegyensúlyozott családi életet élők kevesebbet hiányoznak a munkából, mint azok, akik rendszertelenül, nem családban élnek, esetleg különféle szenvedélyeknek hódolnak. Ha ezt a szemléletet próbáljuk meghonosítani a munkaadók körében, akkor az a munka eredményességében is megmutatkozhat.

* A rendezvényeken kívül milyen intézkedéseket tartalmaz a program?

— A népesedési és családgondozási cselekvési program megvalósítása során azt tervezzük, hogy folytatjuk azokat a látogatásokat az önkormányzatokban, amelyeket korábban már elkezdtünk. Ezek a látogatások arra jók, hogy információt cseréljünk mindarról, amit az önkormányzatok a családok helyzetének javítása érdekében tehetnek. Mi arra ösztönözzük őket, hogy minél több olyan közösségi programot szervezzenek, amelyekbe be tudják kapcsolni a családokat, és amelyekben az emberek jól érzik magukat, mert mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet. Mindemellett elindítjuk azokat a műhelymunkákat is, amelyek az alkotó szellemű nevelés népszerűsítését tűzték ki célul. Az őszi hónapokban már szeretnénk megtartani egy-egy ilyen rendezvényt olyan településeken, ahol erre már vannak jelentkezők. A foglalkozásokon a szülőkön kívül az óvodai nevelők és a tanítók részvételére is számítunk, hogy megismerjék ezt a programot, illetve a módszereit, azaz hogy megpróbálják alkalmazni és használni.

* Csatlakoznak más intézmények, illetve civil szervezetek a programhoz?

— Azt tervezzük, hogy kapcsolatba lépünk azokkal a médiumokkal, amelyek eddig is élen jártak a családbarát szemlélet népszerűsítésében. Mi a cselekvési programunkban megfogalmaztuk, hogy mit várunk el a médiától, vagyis hogy szerintünk mivel kellene a legtöbbet foglalkoznia. Ehhez mérten szeretnénk megtudni, hogy a médiumok mi mindent tudnak ebből megvalósítani, azaz miben tudnak nekünk segíteni. Van egy fejezetünk az egyházak által vállalt intézkedésekkel kapcsolatban is. Mivel vannak olyan programpontok, amelyeket az egyház eddig is úgy valósított meg, hogy együttműködött a nagycsaládos-egyesületekkel, az önkormányzatokkal, illetve más civil szervezetekkel, szorosabbá fűznénk ezeket a kapcsolatokat, hiszen az egyházaknak nagyon fontos szerepük van abban, hogy a fiatalokat, gyerekeket a családi élet vállalása, a teljes család alkotása és a gyermekvállalás felé tereljék. Az idei programunkban már több olyan partner- és civil szervezetet vonunk be, amellyel eddig is együttműködtünk. Egyelőre közös programokat szervezünk, de a következő évre néhány olyan rendezvényt is tervezünk, amelyet ezek a civil szervezetek hívnának életre önállóan. Szeretnénk, ha a munkánk során olyan új partnerekre lelnénk, akik ebben megpróbálnak segíteni.

* Milyen újdonságot terveznek még?

— Az elmúlt évben bizonyos családbarát rendezvényeinket más-más helyszíneken tartottuk meg. Kishegyes például hihetetlenül nagy energiákat mozgósított, ott szervezték meg a házasság világnapját. Óbecsén volt az anyák napi központi ünnepség, Péterrévén családi nap, Adán pedig az ünnepi közgyűlésünkre került sor. A jövőben is azt szeretnénk, ha az ilyen rendezvényeket Vajdaság más-más településein tartanák meg, és lehetőleg a szórványban is. Kiemelném, hogy támogatási elsőbbséget élveznek azok a megmozdulások és rendezvények, amelyek esetében érezni lehet az összefogást. Ha azt látjuk, hogy több egyesületből csatlakoznak, akkor az azt jelenti, hogy mozgósítani tudják a helyi családokat. Viszont tudjuk, hogy ezek a rendezvények olyan költségekkel járnak, amelyeket a családok többsége nem tud megengedni magának, és ezek az emberek sajnos nem mennének el, ha nem térítenénk meg például az útiköltségüket. Mindenképpen a közösségépítő rendezvényeket támogatjuk. Egymást erősítve, összefogva szeretnénk a családbarát szemléletet terjeszteni a délvidéki régióban. Az MNT-n kívül partnerünk lesz még a Kárpát-medencei Családszervezetek  Szövetségének Családmozgalma, illetve az anyaországi támogatók is. Ezért gondoljuk úgy, hogy ez a program sikeres lehet, hiszen mindenkit szeretnénk bevonni, aki ezen a téren segíteni tud, tenni akar, vagy ezeknek a programoknak a megvalósításában részt kíván venni. Végezetül hadd tegyem hozzá, hogy megnyíltak a világ kapui, vagyis aki úgy gondolja, hogy menni akar, az szabadon mehet. Mi azokat a szálakat igyekszünk erősíteni, amelyek a kötődést erősítik a család, a barátok és a közösség irányában. Az embernek éreznie kell, hogy ott jó élni, ahol van! A népesedési és családgondozási cselekvési program erre vonatkozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..