home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„Az embermentés a legfontosabb feladatunk”
Kartali Róbert
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
„Az embermentés a legfontosabb feladatunk”

Oroszország és Ukrajna között az 1945 utáni európai történelem legnagyobb háborúja zajlik, melynek rendkívül súlyos következményei vannak és lesznek az egész térségre. Soha nem lesz olyan, mint volt Európában, kardinálisan meg fog változni a helyzet. Hogy mi lesz, azt természetesen nem lehet tudni, még a jövő ködébe vész, ám nagyon valószínű, hogy új vasfüggöny lesz, a Keletnek és a Nyugatnak a határa áttevődik oda, ami Ukrajnából marad — nyilatkozta Szabadkán dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a CMH megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen, melyen a kárpátaljai magyarság helyzetét is értékelte. Mint mondta, a háborúval, az ukrajnai eseményekkel foglalkozik éjjel-nappal, azzal kel, azzal fekszik, és most is csak ez jár a fejében.

— A kárpátaljai magyarságra tragikusan hatnak ezek az események, maroknyi közösség, mely az elmúlt száz évben és ebben a században is nagyon sok kemény szenvedésnek volt kitéve, és most is a legveszélyeztetettebb határon túli magyar közösség — nyomatékosította a KMKSZ elnöke. — Kárpátalját a háború nem érte el, de természetesen a behívások, az egész államnak az elbizonytalanodása veszélyezteti a helyi közösséget, másrészt pedig az európai történelem egyik legnagyobb menekültáradata indult el. Néhány nap alatt 1 millió ember hagyta el Ukrajnát, számítások szerint a menekülteknek a száma 5 és 7 millió között lehet. Ezek a menekültek nagyrészt Kárpátalján át mennek, hiszen Kárpátalja négy európai uniós országgal határos. Így Kárpátalján a menekültek száma jelenleg meghaladja a 100 000 embert, akik, ugye, a falvainkban, városainkban vannak elhelyezve. A KMKSZ működik, és megpróbálja az embereket informálni a helyzettel kapcsolatban, nagy munkát végeznek a televízióink, rádióink és az internetes felületeink munkatársai, hiszen éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy ebben a zavaros helyzetben tudják tájékoztatni a közösséget, illetve természetesen az embermentés a legfontosabb feladatunk. Szeretném megköszönni minden magyarnak a Kárpát-medencében és a magyar kormánynak azt a hihetetlen szolidaritását, amelyet érzünk, hiszen a segélyeknek az áradata indult el Kárpátalja felé.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke megköszönte a VMSZ-nek is a szolidaritást, hozzátéve, hogy az átszállítással nem kell sietni, mert most mindenből van elegendő, de később nyilvánvalóan nem lesz, hiszen a humanitárius katasztrófa elhúzódik majd az országban, a helyreállítás valószínűleg évtizedeket fog igénybe venni.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..