home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Az emberek értik a pillanat fontosságát”
Tóth Lívia
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
„Az emberek értik a pillanat fontosságát”

Huszonhat évvel ezelőtt, június 18-án, Zentán alakult meg a Vajdasági Magyar Szövetség, és ugyanerre a napra esett az idei kampány befejezése is, amely Pásztor István részéről szintén a Tisza parti városban történt meg.

A VMSZ elnöke kora délután a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház új közösségi terében a Beats/Minute Ifjúsági Szervezet és a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért civil szervezet tagjaival találkozott, akik, más-más módszerrel ugyan, de hasonló célért, a közösség építéséért dolgoznak.    

A Beats/Minute Ifjúsági Szervezet tevékenysége főleg az elektronikus zenéhez fűződik, hallottuk Hangya Zsolttól és Szeles Gábortól. A Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért civil szervezet többek között a Tisza menti e-sport bajnokság megszervezését vállalta magára. Munkájukról Tóth Norbert titkár beszélt, valamint jelen volt Bali Ádám, a szervezet elnöke és Híres Emil, az egyesület menedzsere is. Mindkét csoport hangsúlyozta, saját eszközeikkel szeretnék elsősorban a fiatalokat az itthon maradásra buzdítani.


A szerző felvételei   

A bemutatkozóhoz kapcsolódó alkalmi műsorban Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze és Juhász Gyula, a Juhász Zenekar tagja lépett fel.

A kampánykörút következő állomása Zentán a Réel Chocolate új üzlete volt, amely a város Fő terén egy hónapja kínálja a kiváló minőségű kézműves csokoládét és fagylaltot a vásárlóknak. Ezúttal a hangulatos árusítóhely pincéjében csokoládé múzeumot nyitottak meg. A szalagot Pásztor István, a VMSZ elnöke és Lengyel István, a vállalkozás vezetője vágta el.

Lengyel István ismertetőjéből kiderült, a cég az idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Míg az indulás évében nyolcszáz kilogramm csokoládét készítettek, 2019-ben ez a mennyiség már hat tonna volt. A dinamikus fejlődést elsősorban a Prosperitati Alapítványnak köszönhetik, amelynél négy nyertes pályázatuk volt, a vállalkozás irányításáról pedig sokat tanultak a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében lebonyolított összejöveteleken.

A múzeum nem szokványos, hiszen a közszemlére tett anyag összeállításával főleg az volt a céljuk, hogy a csokoládét, illetve a közkedvelt édesség történetét megismerjék az emberek.

Pásztor István megjegyezte, a Prosperitati Alapítványnak 13 ezer sikeres pályázója volt, közöttük több olyan is, mint a Réel Chocolate programja, amely túlmutat a város határain, és mindannyiunk büszkeségévé vált.

A soron lévő helyszínen Kobrehel Ervin, a zentai Gazdakör alelnöke elmondta, a 135 éves szervezet korábban egy bérelt épületben végezte a munkáját. A termelőkkel a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével karöltve foglalkoznak. A székházat két évvel ezelőtt vásárolták meg, majd az idén hozzáfogtak a bővítéséhez, amelyet egyelőre nem sikerült befejezni.

— Ez tulajdonképpen a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a projektje, amely a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával valósul meg. A beruházás teljes értéke 42 millió forint — hallottuk az alelnöktől.

Pásztor István elnök az újságíróknak kifejtette, a fél napos zentai program hat rendezvényt tartalmazott. Találkozott a jelöltekkel, a fiatalokkal, járt a Prosperitati Alapítvány egyik fontos támogatottjánál, a Réel Chocolate cégnél, majd mezőgazdasági vállalkozókkal beszélgetett, és végül a napot lakossági fórumon zárta.

— Új üzenetet már nem tudok megfogalmazni, hiszen az összes fontos üzenetet már többször elmondtam, elmondtuk. Arra szeretném buzdítani az embereket, hogy éljenek a szavazás jogával, döntsenek arról, hogy kinek adnak bizalmat. Azt remélem, hogy az elmúlt négy év alapján sokaknál ezt a bizalmat mi érdemeljük ki. A jelek arról tanúskodnak, reális elképzelés az, hogy teljes frakciója legyen a VMSZ-nek Belgrádban, ami a jelenleginél eggyel több parlamenti helyet jelent, megerősödjünk Újvidéken a tartományi parlamentben. Emellett meg kívánjuk tartani a meghatározó politikai erőnket Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán, úgy látom, meg tudjuk szerezni a mandátumok többségét Kishegyesen, komoly ambícióink vannak Óbecsén, Adán és Szabadkán. Mindenhol máshol minimum azt az eredményt tudjuk hozni, amit négy évvel ezelőtt, sőt, nagyon sok helyen többet is. Arra készülünk, hogy a lefelé ívelő trendet megállítva egy felfelé tartó pályára állítsuk az érdekérvényesítésünket. Azt látom, hogy az emberek értik a pillanat fontosságát, és nem emlékszem, hogy mikor volt a vajdasági magyar közösség annyira tömbben, mint most. Azt remélem, hogy ez vasárnap is így lesz, hiszen mindent megteszünk annak érdekében, hogy azokat, akik kijelentették elmennek szavazni, emlékeztessük ennek betartására. Nem magunk, hanem mindannyiunk miatt lenne nagyon fontos — hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az esti lakossági fórumra zsúfolásig megtelt a zentai Kertek Helyi Közösség épületének nagyterme. Az eseményeken Pásztor István mellett jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében dr. Kaizinger Tibor első beosztott konzul és dr. Rusz Radován konzul, dr. Zsigmond Barna országgyűlési képviselő, Hídvéghi Balázs, az Európa Parlament képviselője, Kovács Elvira, Fremond Árpád és Pék Zoltán, a szerb parlament képviselői, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány vezetője, Czegledi Rudolf, zentai polgármester és a VMSZ zentai önkormányzati jelöltjei.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..